ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Εράνη: Ξεκίνησε εχθές η προετοιμασία!

Την προετοιμασία της για την ποδοσφαιρική χρονιά 2012-2013 ξεκίνησε χθες το απόγευμα η Εράνη.
 
Η διοίκηση και ο προπονητής Θεόδωρος Ανδριόπουλος καλωσόρισαν τους παίκτες στο παλιό

Πυρκαγιές σε Δώριο και Αυλώνα!

Δύο νέες πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις βρίσκονται αυτήν την ώρα σε εξέλιξη

ΠΛΑΤΗ: ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΜΠΟΥΓΑΔΑΣ. (ΝΕΕΣ ΦΩΤΟ)


ΠΛΑΤΗ: Παραδοσιακή μπουγάδα και αναβίωση εθίμων στην Πλάτη Τριφυλίας

Η αναβίωση των εθίμων αποτελεί προτεραιότητα για τους Συλλόγους μας που μεταφέρουν το κλίμα της παράδοσης στα κοινοτικά μας διαμερίσματα με την δική τους εθελοντική προσφορά. Έτσι με μεγάλη επιτυχία παρουσία των κατοίκων του όμορφου χωριού κατάφεραν να αναβιώσουν την παραδοσιακή μπουγάδα οι γυναίκες του δραστήριου Συλλόγου Γυναικών Φιλιατρών το Σάββατο 18 Αυγούστου την Πλάτη Μεσσηνίας.
Στη τοποθεσία Βρύσες οι κάτοικοι με τους επισκέπτες παρακολούθησαν "Την Μπουγάδα της Ελένης"

Μετά την Ολυμπία, αφύλαχτος και ο αρχαιολογικός χώρος της Ήλιδας

Ένα νέο κρούσμα παραβίασης χώρου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος συνέβη πριν από λίγες ημέρες στην Ηλεία. Άγνωστοι κατάφεραν να κόψουν την περίφραξη στου αρχαιολογικού χώρου της Ήλιδας και να κλέψουν ευτυχώς μόνο εργαλεία…
Οι περικοπές και η έλλειψη προσωπικού δίνουν την ευκαιρία να διασυρόμαστε, είτε στο πανελλήνιο, είτε διεθνώς. Το νέο περιστατικό που έρχεται να ταράξει ακόμα περισσότερο τα νερά στον χώρο του πολιτισμού στην Ηλεία, συνέβη στις αρχές του μήνα στον αρχαιολογικό χώρο της Ήλιδας και δεν δόθηκε δημοσιότητα.
Άγνωστοι δράστες κατάφεραν να κόψουν το σύρμα της περίφραξης στην βόρεια πλευρά του

Ανοιξαν οι αποθήκες της Ενωσης για σταφίδα

Ανοιξαν ήδη για τους σταφιδοπαραγωγούς, μέλη της ομάδας της ΕΑΣ Μεσσηνίας, οι αποθήκες της Ενωσης σε Μεσσήνη και Γαργαλιάνους, ενώ τη Δευτέρα 28 Αυγούστου θα ανοίξουν και στην Πύλο.

Ξεκίνησαν στην Καρδαμύλη τα γυρίσματα της ταινίας του Ίθαν Χοκ!

Ξεκίνησαν χθες στην Καρδαμύλη τα γυρίσματα του τρίτου μέρος της τριλογίας "Before sunset" (Πριν το ηλιοβασίλεμα) στην οποία πρωταγωνιστούν ο Ιθαν Χοκ και η Τζούλι Ντέλπι.
 
Προχθές οι υπεύθυνοι του συνεργείου επέβλεπαν τους εξωτερικούς χώρους που θα γίνονταν τα γυρίσματα, στα οποία μετείχαν περίπου 10 άτομα.
 

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές το που διαμένουν οι συντελεστές. Πάντως οι πρώτες λήψεις έγιναν σε ένα σούπερ μάρκετ και στην παραλία, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα γυρίσματα στην Πύλο.
 
Για να ολοκληρωθούν οι σκηνές, το συνεργείο έχει κλείσει το δρόμο και δίνει ένα ένα σταδιακά

Καρπούζι όλο το καλοκαίρι από την περιοχή της Τριφυλίας!

Μπορεί η περιοχή της Τριφυλίας να μας έχει συνηθίσει στην παραγωγή του πιο πρώιμου καρπουζιού με σημαντικές εξαγωγές σε πολλές χώρες, όμως η καλλιέργεια συνεχίζεται όλο το καλοκαίρι και ακόμη και αυτή την περίοδο γίνονται εξαγωγές.
 
Σίγουρα οι ποσότητες και οι εκτάσεις δεν αγγίζουν τις πρώιμες παραγωγές, όμως το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχει καλλιέργεια για όλο το καλοκαίρι, δείχνει την δυναμική που έχει αναπτύξει το συγκεκριμένο προϊόν στην Τριφυλία.
 
Μάλιστα οι εκτάσεις που καλλιεργούνται με όψιμα καρπούζια έχουν αυξηθεί σημαντικά τα

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ