ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Διπλό "χτύπημα" εγκέλαδου στο Αίγιο - Ανησυχία σεισμολόγων



Δεν λένε να σταματήσουν οι σεισμικές δονήσεις στην περιοχή του Αιγίου, καθώς και σήμερα ο Εγκέλαδος…έκανε και πάλι την επίσκεψη του!

Η αρχή έγινε στις 11.56 με μια σεισμική δόνηση που είχε μέγεθος 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Αιγίου και εστιακό βάθος 5χλμ.

Ακόμα δεν είχαν προλάβει να το συνειδητοποιήσουν οι κάτοικοι του Αιγίου και ένα λεπτό αργότερα

Ανεμογεννήτρια – μπαλόνι γεμάτη ήλιο παράγει τριπλάσια ενέργεια

Μια νέα γενιά ανεμογεννήτριας στη μορφή γιγάντιου μπαλονιού ανέπτυξε η αμερικανική εταιρεία Altaeros, με έδρα τη Βοστώνη, υποστηρίζοντας ότι η τεχνολογία της θα φέρει φθηνή ανανεώσιμη ενέργεια σε απομακρυσμένες κοινότητες, μη συνδεδεμένες με το δίκτυο.
Η γεννήτρια περικλείεται σε ένα τεράστιο μπαλόνι, το οποίο παράγει ενέργεια αιωρούμενο σε ύψη χιλιάδων μέτρων από το έδαφος.
Πρόκειται για έναν αεροδυναμικό αγωγό από ύφασμα γεμάτο ήλιο, ο οποίος είναι τυλιγμένος γύρω από μια συμβατική ανεμογεννήτρια τριών λεπίδων.

Μεσσηνία: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Δάση!

Με Απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων και παραμονή εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές ως εξής:
1. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς και ευπαθείς περιοχές του ορεινού όγκου του ΤΑΫΓΕΤΟΥ από 01-07-2013 μέχρι και 15-10-2013 και από ώρα 21.00μμ μέχρι τις 06.00πμ. 

Γαργαλιάνοι: Κλειστός ο Βρεφονηπιακός Σταθμός μετά από πτώση του ταβανιού!

Αναστάτωση έχει προκληθεί στο βρεφονηπιακό σταθμό Γαργαλιάνων καθώς έχει σταματήσει να λειτουργεί την τελευταία εβδομάδα μετά την πτώση του ταβανιού. 

Ευτυχώς την στιγμή που συνέβη το συμβάν ο χώρος ήταν κλειστός. 

Ωστόσο, για λόγους ασφαλείας αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας του μέχρι νεωτέρας  λόγω της μη καταλληλότητας του χώρου. 

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους γονείς και τους νηπιαγωγούς είναι ότι δεν

Έντεκα οι επενδυτές για τα αεροδρόμια της χώρας

Σε 11 ανήλθαν τα επενδυτικά σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το δικαίωμα χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), τα περιφερειακά αεροδρόμια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες:

Στην πρώτη ομάδα εντάχθηκαν τα αεροδρόμια

ΔΕΗ: Πώς θα εξοφληθεί το χαράτσι στα ακίνητα για το 2012

Διευκρινίσεις σχετικά με την εξόφληση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) έτους 2012 μέσω των λογαριασμών ρεύματος παραχωρεί η ΔΕΗ.

Ειδικότερα, ενημερώνει τους πελάτες της για τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις σχετικές διευκρινίσεις του Υπουργείου Οικονομικών, την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, θα ξεκινήσει η έκδοση λογαριασμών που θα περιλαμβάνουν το

Αρχίζει η καταβολή προνοιακών επιδομάτων

Το ποσό των 118.450.591 ευρώ θα χορηγηθεί σε 180.000 περίπου δικαιούχους προνοιακών

Οι Πελοποννήσιοι νέοι αγρότες θα δώσουν τις λύσεις

Στις αρχές την εβδομάδας ο πρόεδρος της Πανελλήνιας ένωσης νέων αγροτών Ελλάδας και το

Οι μαθητές της Μεσσηνίας στην IH Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων

Τέσσερις είναι οι μαθητές από τα σχολεία της Μεσσηνίας που θα πάρουν μέρος στις εργασίες της ΙΗ Συνόδου της

Στους προορισμούς κρουαζιέρας η Μεσσηνία χωρίς λιμάνια...

Μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται στο χώρο της κρουαζιέρας, όσον αφορά στην Καλαμάτα

Εθελοντικός καθαρισμός στην περιοχή Πύλου - Γιάλοβας

Στην πανελλαδική εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών ακτών, βυθού και άλλων φυσικών περιοχών "Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2013", συμμετέχουν ο Δήμος Πύλου - Νέστορος, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Τουριστικής Ανάπτυξης Πύλου, οι Επαγγελματίες της Γιάλοβας και η Costa Navarino, το άλλο Σάββατο 9 Ιουνίου στις 8.30 το πρωί.

Οπως ανακοινώθηκε, οι εθελοντές θα χωριστούν σε ομάδες 3 - 5 ατόμων (ενδεχομένως και περισσότερων, όταν πρόκειται για μικρά παιδιά) και θα αναλάβουν την ευθύνη για περιοχές που εκτείνονται από το κάστρο της Πύλου μέχρι

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Δερβένι λόγω έργων

 Γράφτηκε από τον 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εφαρμόζονται από σήμερα έως και το τέλος Ιουνίου στο Δερβένι Αρκαδίας, στην παλιά εθνική οδό Τρίπολης - Καλαμάτας, στο σημείο που ολοκληρώνεται το έργο προστασίας από την κατολίσθηση.
Οι ρυθμίσεις αυτές είναι αναγκαίες για να πραγματοποιηθούν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης, διαμόρφωσης του οδοστρώματος στο κανονικό πλάτος και κατασκευής των τάφρων που θα μαζεύουν τα

Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης: Ικανοποίηση για το έργο φωτισμού

 Γράφτηκε από τον 

Την ικανοποίησή του για τη δημοπράτηση του έργου αποκατάστασης του φωτισμού στο κάστρο στις 3 Ιουνίου, εκφράζει ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης.
Και σημειώνει ότι αν οι διαδικασίες του διαγωνισμού εξελιχθούν ομαλά, μπορεί να ξαναδούμε φωτισμένο το Μπούρτζι μέσα στο καλοκαίρι, προς τα μέσα Αυγούστου.
«Οι πολύμηνες προσπάθειες του συλλόγου μας για την αποκατάσταση του έργου του φωτισμού του κάστρου είχαν αποτέλεσμα. Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) προκήρυξε πρόχειρo μειοδοτικό διαγωνισμό με προβλεπόμενη δαπάνη

Μεσσηνία: Κινδύνεψε ψαράς ανοιχτά του Κορδία!


Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

Σε κίνδυνο βρέθηκε ψαράς προχθές αργά το βράδυ στη διάρκεια της κακοκαιρίας, όταν το σκάφος του ακινητοποιήθηκε ανοιχτά του Κορδία από μηχανική βλάβη.

Ο ψαράς ενημέρωσε το Λιμεναρχείο Καλαμάτας, κινητοποιήθηκε το σκάφος του Λιμενικού και ο ψαράς οδηγήθηκε στην ακτή και διακομίστηκε προληπτικά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. 

Το αλιευτικό ρυμουλκήθηκε και είναι δεμένο στο λιμάνι.

Φιλιατρά: Διακοπή ρεύματος την Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013 (Δείτε σε ποιες περιοχές)

Προσωρινή διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω τεχνικών εργασιών στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013 από τις 08:30 έως τις 15:00 σε περιοχές των Φιλιατρών.
Οι περιοχές διακοπής είναι: - Από το Νοτιοδυτικό τμήμα της Πλατείας των Φιλιατρών έως το Λιμενάρι και - από το Νεκροταφείο έως τον Άι Γιαννάκη.
Τα συνεργεία θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε οι εργασίες να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό και η

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ