ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Συμφώνησε για 3 χρόνια ο Μάρκους Μπεργκ

Ως παίκτης του Παναθηναϊκού θα πρέπει να λογίζεται ο Μάρκους Μπεργκ ο οποίος πέρασε από τις ιατρικές εξετάσεις και υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με το Τριφύλλι.

Η ανακοίνωση απομένει για την ολοκλήρωση της μεταγραφής του Μάρκους Μπέργκ.
Ο Σουηδός επιθετικός πέρασε με επιτυχία και το δεύτερο κύκλο των εξετάσεων και έβαλε την υπογραφή του στο νέο του συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό. Η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές

Ζει από θαύμα: Μαθητής καρφώθηκε σε μεταλλικό φράχτη

Από του Χάρου τα δόντια γλίτωσε ένα αγόρι 12 ετών, όταν καρφώθηκε επάνω σε μεταλλικό φράχτη ενώ έπαιζε κοντά στο σπίτι του στο Essex.

Ξεκινούν στις 15 Ιουλίου οι θερινές εκπτώσεις

Από τις 15 Ιουλίου μέχρι και τις 31 Αυγούστου θα διαρκέσουν φέτος οι θερινές εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης, όπως γνωστοποιεί σε σημερινή του ανακοίνωση ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης.

Κατά τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), στην περίοδο των θερινών εκπτώσεων είναι υποχρεωτική η αναγραφή διπλής τιμής, της παλαιάς και της νέας και μάλιστα σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά (τα προϊόντα) εκτίθενται.

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Ξεκινά η λειτουργία Ιατρείου Μαστού!

Σας ενημερώνουμε ότι από Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013 και κάθε Τετάρτη στο

Παρά λίγο τραγωδία στην Ηλεία

Η  σύζυγος του οδηγού κατάφερε να βγει από το αυτοκίνητο και να απεγκλωβίσει το 10χρονο εγγονάκι τους με τη βοήθεια διερχομένων οδηγών που σταμάτησαν αμέσως

BBC: Πρώτο θέμα τα εγκαταλελειμμένα αεροπλάνα της Ολυμπιακής

Ο δημοσιογράφος του βρετανικού καναλιού χρησιμοποιεί το παράδειγμα του Ελληνικού για να μιλήσει για την αδυναμία της Ελλάδας να εκμεταλλευτεί τα περιουσιακά της στοιχεία ...

Το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού και τα εγκαταλελειμμένα αεροσκάφη της Ολυμπιακής στην πίστα του απετέλεσαν το αντικείμενο ρεπορτάζ στο βρετανικό δίκτυο BBC.

Με την υπογραφή του Nigel Cassidy η ανταπόκριση από την Αθήνα εστιάζει στην εικόνα εγκατάλειψης

Φοράει 40 χρόνια το ίδιο ρούχο

Το σχολείο θα ονομαστεί Dale Irby προς τιμήν του

Ο Dale Irby είναι καθηγητής  φυσικής αγωγής σε ένα λύκειο του Τέξας τα τελευταία 40 χρόνια και φέτος πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί.

Όλα αυτά βέβαια δεν αποτελούν είδηση. Η είδηση βρίσκεται στο καφέ πουλόβερ με το πράσινο πουκάμισο από μέσα, που φοράει τα τελευταία 40 χρόνια σε κάθε φωτογραφία που βγάζει για την επετηρίδα.

Έλληνας διεκδικεί 58 εκατ. ευρώ από την Apple

Αντιμέτωπος με τους καλοπληρωμένους δικηγόρους της… Apple θα βρεθεί στις αμερικανικές δικαστικές αίθουσες ο Έλληνας καθηγητής, Θεόδωρος Δ. Μουστάκας. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης κατέθεσε μήνυση εναντίον του κολοσσού πληροφορικής και τεχνολογίας, κατηγορώντας τον για παραβίαση διπλώματος ευρεσιτεχνίας.
Σε περίπτωση που τα αμερικανικά δικαστήρια αποφανθούν ότι ο Ελληνας καθηγητής έχει δίκιο τότε η Apple θ κληθεί να τον αποζημιώσει με τουλάχιστον 58 εκατ. ευρώ! Ο Θεόδωρος Μουστάκας ισχυρίζεται ότι λεπτή μεμβράνη νιτρίδιου του γαλλίου, η οποία χρησιμοποιείται για την κατασκευή iPhone, iPad και MacBook air, αποτελεί δική του ανακάλυψη και είναι κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Νοέμβριο του 1997.
Η δικαστική αγωγή κατατέθηκε στις 2 Ιουλίου και ζητάει από τους υπεύθυνους της Apple να

Ξεκινά η αποστολή εκκαθαριστικών ΦΑΠ

Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ξεκινήσει από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η εκτύπωση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2011 και 2012 σύμφωνα με δηλώσεις, χθες Πέμπτη, του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη.

Η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2011 και 2012 σε 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα ξεκινήσει το αργότερο στα

Στις φυλακές ανηλίκων η συμμορία αθίγγανων που ρήμαξε την Μεσσηνία

Το δρόμο για το Κατάστημα Κράτησης Ανηλίκων στην Αυλώνα πήραν χθες το μεσημέρι οι τέσσερις από τους πέντε κατηγορούμενους ανήλικους τσιγγάνους οι οποίοι συνελήφθησαν το Μάρτιο να έχουν διαπράξει, μέσα σε δύο 24ωρα, 15 κλοπές σε αυτοκίνητα και καταστήματα. Χθες το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Καλαμάτας, η οποία είχε ξεκινήσει την προηγούμενη Πέμπτη. Οι πέντε έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν για παρόμοιες πράξεις, ενώ σε κάποιους είχαν επιβληθεί από τις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές περιοριστικοί όροι.
Χαρακτηριστικό της δράσης των ανηλίκων ήταν ότι έκλεβαν, όχι μόνο τα χρήματα από τα

Μείωση 17% στα τροχαία ατυχήματα στην Πελοπόννησο τον Ιούνιο

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Πελοποννήσου, δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν στα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που συνέβησαν,

Προς ένταξη στο ΕΣΠΑ νέα έργα της Μεσσηνίας

Εργα της Μεσσηνίας μελετητικά ώριμα, αναμένεται να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση του αντιπεριφερειάρχη Παν. Αλευρά, πρόκειται για: α) Την προστασία των ακτών στο υπόλοιπο τμήμα της Αβίας (Αρχοντικό, Παλιόχωρα, Κιτριές), προϋπολογισμού κοντά στα 5 εκ. ευρώ. Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε προχθές την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Δυτικής Μάνης και της Περιφέρειας. β) Τη βελτίωση του δρόμου Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη και του τμήματος Αρσινόη - Αρχαίο Στάδιο, για τα οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι. γ) Τη βελτίωση των τμημάτων Μεσσήνη -

Πρεμιέρα την Κυριακή στην Αρχαία Μεσσήνη για τη "Λυσιστράτη"

Πρεμιέρα την Κυριακή στην Αρχαία Μεσσήνη για τη "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη έτσι όπως θα μας την παρουσιάσουν τα παιδιά της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί με δύο σκηνικούς τρόπους.  Στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης την Κυριακή στις 7 το απόγευμα, με το φυσικό φως του ηλιοβασιλέματος, ενώ στις 9,10 και 11 Ιουλίου στις 9 το βράδυ, θα παρουσιαστεί στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας με πλήρες το σκηνικό που επιμελήθηκε η Κατερίνα Μηλιαρέση και τους ειδικούς θεατρικούς φωτισμούς που σχεδίασε ο σκηνοθέτης και χορογράφος Γιώργος Πασσάκος.

Συγκρότηση Νέου Δ.Σ. στο Σύλλογο Πολυτέκνων Τριφυλίας

Συνήλθε στην πρώτη του συνεδρίαση μετά τις εκλογές στις 30 Ιουνίου 2013 όπου και συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Πολυτέκνων Τριφυλίας για τα επόμενα τρία χρόνια.
Η σύνθεση του νέου Δ.Σ. έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Κωνσταντόπουλος Κωνσταντίνος
Αντιπρόεδρος: Κουκούμης Σαράντος

Αγώνας τώρα ενάντια στο κλείσιμο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Σας καλούμε σε ευρεία σύσκεψη φορέων και πολιτών
που θα γίνει  στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στην Κυπαρισσία

Τη Δευτέρα 8 Ιουλίου στις 8 μ.μ

για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε
τις ενέργειες και αγωνιστικές δράσεις  που πρέπει να αναπτύξουμε

Απαλλαγή των κοινόχρηστων χώρων από το χαράτσι

Απαλλαγή των κοινόχρηστων χώρων, τόσο από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας όσο και από το

Δόθηκαν τα "οικόπεδα" σε Ιωάννινα και Πατραϊκό με κέρδος 11 δισ. σε 25 χρόνια

- Για το οικόπεδο στο Κατάκολο ακόμα η διαδικασία θα ξεκαθαρίσει σε λίγες εβδομάδες
- Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα στον Πατραϊκό Κόλπο είναι 200 εκατ. βαρελιών, στα Ιωάννινα 50 - 80 εκατ.
- Το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη ενημερώσει τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο
- Στον Πατραϊκό η τοπική κοινωνία θα επωφεληθεί με έσοδα της τάξεως των 2 δισ. ευρώ

Σε κατακύρωση των διαγωνισμών για έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα και το Δ. Πατραϊκό Κόλπο,

Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων με αρχή από το ελαιόλαδο

Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων θα πωλείται μελλοντικά το μεσσηνιακό λάδι, καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σχεδιάζουν να δημιουργήσουν σχετική αγορά για αγροτικά εμπορεύματα. Αυτό αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δικτυακό τόπο capital.gr.
 Σύμφωνα με την πρόταση για δημιουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων, το πρώτο προϊόν επί του οποίου θα ξεκινήσει η

Απολύσεις στο Δημόσιο: Έρχεται λουκέτο στις δημοτικές αστυνομίες – Ποιοι θα ενσωματωθούν στην ΕΛ.ΑΣ.

- Άμεσο κλείσιμο φορέων όπως η Δημοτική Αστυνομία για να βρεθούν οι 4.000 που θα απολυθούν από το Δημόσιο και οι 25.000 της διαθεσιμότητας
- Ένα μέρος των 4.000 δημοτικών αστυνομικών θα μπει στην Αστυνομία
- Κατάλογο με ονόματα όσων θα μπουν σε διαθεσιμότητα μέχρι τέλος Ιουλίου απαιτεί η τρόικα
- Ποια η πρόταση Μητσοτάκη
- Νέα κρίσιμη συνάντηση των δυο πλευρών σήμερα

Τα νούμερα δε βγαίνουν, οι δανειστές απαιτούν και πιέζουν και η κυβέρνηση φαίνεται πως οδηγείται

Παιχνίδια ερογλάβων στο διαγωνισμό για τα σκουπίδια στην Περ. Πελοποννήσου;

Περίεργες πρακτικές με νομιμοφανείς διαδικασίες ακολουθούνται στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τα Στερεά απόβλητα (σκουπίδια) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Εφτασε ο ...κόμπος στο χτένι, δηλαδή μπαίνει ο διαγωνισμός στην τελική του φάση και με την αιτιολογία στης ...στενότητας του χρόνου, δεν έγινε δεκτό το αίτημα των τριων απο τους πέντε διεκδικητών του διαγωνισμού για 15νήμερη παράταση προκειμένου να τακτοποιηθούν τυπικές εσωεπιχειρηματικές τακτοποιήσεις.
Ο Τατούλης και ο Σύμβουλος (Μιχαλόπουλος) παραβρέθηκαν οι ...ίδιοι στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας και απέρριψαν το αίτημα των εταιρειών, ενω με ενα πολυσέλιδο σχέδιο κάλεσαν

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ