ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

"Θίνες Κυπαρισσίας": Απαγόρευση κάθε έργου και δραστηριότητας αν δε μεταβληθεί η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής!

Σοκ έχει προκαλέσει στην Τριφυλία και δη στις περιοχές  του Αγιαννάκη, της Ελαίας και του Καλού Νερού η χθεσινή αποκάλυψη του «Θ» για το σοβαρό κίνδυνο επιβολής βαριά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο στην Ελλάδα όσο και στο δήμο Τριφυλίας (!) για παραβίαση Κοινοτικής Οδηγίας, που αφορά στην περιοχή Natura 2000 GR2550005 “Θίνες Κυπαρισσίας”.
 

Παράλληλα, δε, όπως και χθες γράψαμε, για να «συμμορφωθεί» και εφαρμόσει τη σχετική Κοινοτική Οδηγία, η Ελληνική Δημοκρατία, θα πρέπει να πάψει κάθε έργο και δραστηριότητα σε όλο το εύρος της περιοχής αυτής, με το πρόβλημα, σύμφωνα και με τη Γνώμη της Επιτροπής, όπως προκύπτει από τα έγγραφα και τα κείμενα που έχει στη διάθεσή του το «Θ», να εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή από την Ελαία και

Δ' Εθνική 6ος Όμιλος: Αποτελέσματα 5ης Αγωνιστικής

Την τέταρτη ήττα της στο πρωτάθλημα γνώρισε η Εράνη όπου έχασε στον εκτός έδρας αγώνα της με το Πανόπουλο με σκόρ 3-0.
Το πρώτο γκολ που δέχτηκε η Εράνη ήταν στο 16 περίπου με πέναλτι. Σκορ που έμεινε μέχρι την λήξη του ημιχρόνου.

Στο δεύτερο μέρος τα δυο γκολ που δέχτηκε η Εράνη μέσα σε δυο λεπτά (61 και 63) ήταν αρκετά για να της κόψει κάθε ελπίδα στην Εράνη να προσπαθήσει να πάρει έστω και τον βαθμό της ισοπαλίας.

Η Εράνη βρίσκεται στον πάτο του βαθμολογικού πίνακα με μόλις 1 βαθμό σε 5 αγώνες.

ΕΡΑΝΗ: Αλεξανδρόπουλος, Σπυρόπουλος, Μιχαλακόπουλος, Ανδρώνης, Ζώης, Κώτσος,

Μακροζωία με μεσογειακή διατροφή


Νέο κείμενο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο εγκυρότερο ιατρικό περιοδικό του κόσμου, το «New England Journal of Medicine» (MEJM), έρχεται να εξυμνήσει για μία ακόμη φορά τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, λοιπόν, η μεσογειακή διατροφή μειώνει δραστικά τη θνησιμότητα και οδηγεί σε μακροζωία και καλή υγεία.

Όπως ανακοίνωσαν Έλληνες ερευνητές στις αρχές Ιουλίου στις ΗΠΑ, μία μορφή μεσογειακής

Κινδυνεύουν Λάδωνας και Νέδα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από τις παράνομες αμμοληψίες

Έρευνα της ειδικής υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος
Ανησυχητικά στοιχεία φέρνει στο φως έρευνα, που είναι σε εξέλιξη, από την ειδική υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, και σχετίζεται με τις παράνομες αμμοληψίες σε προστατευόμενες περιοχές, με σκοπό τη μείωση του κόστους των έργων που εκτελούνται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργολάβοι, ξεκινούν την παράνομη δραστηριότητα το καλοκαίρι και την ολοκληρώνουν το Δεκέμβριο, αντί να παίρνουν τα υλικά που χρειάζονται από τα λατομεία, τα

Αστεία video - Πολύ γέλιο (ΒΙΝΤΕΟ)


ΑΠΟ http://www.youtube.com

Ελαιόλαδο από την Πυλία στις διεθνείς αγορές

“1000 χωριά” είναι η εμπορική ονομασία του ελαιόλαδου που παράγει και τυποποιεί η εταιρεία “Πολυζώης Α. Σαράντος Ε.Ε.” στα Κρεμμύδια Μεσσηνίας. Με πρώτη ύλη από την περιοχή της Πυλίας και σε συνεργασία με παραγωγούς της γύρω περιοχής η εταιρεία του Σαράντου Πολυζώη έχει καταφέρει να στήσει ένα ευρύ δίκτυο πωλήσεων σε αγορές του εξωτερικού, ενώ ενδεικτικό της ποιότητας των προϊόντων της είναι η στενή συνεργασία με την Costa Navarino για την τυποποίηση των προϊόντων που διαθέτει το τουριστικό συγκρότημα.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο Αθανάσιος Πολυζώης (ή Παπαδόπουλος) ξεκινάει τη δραστηριότητά του στο χώρο του ελαιόλαδου με

Συμμαχία Περιφέρειας Πελοποννήσου & Δ.Ελλάδας για την Ολυμπία Οδό

Προσωπικά έχει αναλάβει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης το ζήτημα της Ολυμπίας Οδού , πραγματοποιώντας συνεχείς συσκέψεις για το θέμα στα Υπουργεία, με στόχο να ξεκινήσει εκ νέου το έργο και φυσικά να παραδοθεί. Ο Περιφερειάρχης από το βήμα του περιφερειακού Συμβουλίου ανακοίνωσε την συμμαχία της Πελοποννήσου με τον Δυτική Ελλάδα. Τα χέρια των δυο περιφερειαρχών δόθηκαν στο περιθώριο της συνεδρίασης της επιτροπής

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Γιορτάζουμε σήμερα 25 Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, ας πούμε λίγα λόγια:

Η Αγία Αικατερίνη γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο πατέρας της, ονομαζόταν Κώνστας ή Κέστος, και ήταν άρχοντας της περιοχής όπου και διέθετε πολλά πλούτη.

Σε αυτό το περιβάλλον μεγάλωσε η Αγία Αικατερίνη μαθητεύοντας δίπλα στους καλύτερους δασκάλους λόγω της οικονομικής ευμάρειας του πατέρα της και του ανεξάντλητου πνεύματός της. Έτσι γνώρισε την ελληνική φιλοσοφία, εμαθε γλώσσες και σπούδασε την ιατρική επιστήμη. Το καλλιεργημένο πνεύμα της, η

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

(Λουκ. ιη´ 18-27)
Τώ καιρώ εκείνω, άρχων τις προσήλθε τώ ᾿Ιησού λέγων• Διδάσκαλε αγαθέ, τί ποιήσας ζωήν αιώνιον κληρονομήσω; Είπε δέ αυτώ ο ᾿Ιησούς• Τί με λέγεις αγαθόν; ουδείς αγαθός ει μή είς ο Θεός. Τάς εντολάς οίδας• «μή μοιχεύσης, μή φονεύσης, μή κλέψης, μή ψευδομαρτυρήσης, τίμα τόν πατέρα σου καί τήν μητέρα σου».

῾Ο δέ είπε• Ταύτα πάντα εφυλαξάμην εκ νεότητός μου. ᾿Ακούσας δέ ταύτα ο ᾿Ιησούς είπεν αυτώ• ῎Ετι έν σοι λείπει• πάντα όσα έχεις πώλησον καί διάδος πτωχοίς, καί έξεις θησαυρόν εν ουρανώ, καί δεύρο ακολούθει μοι. ῾Ο δέ ακούσας ταύτα περίλυπος εγένετο• ήν γάρ πλούσιος σφόδρα. ᾿Ιδών δέ αυτόν ο ᾿Ιησούς περίλυπον γενόμενον είπε• Πώς δυσκόλως οι τά χρήματα έχοντες

Σοκ - Ύποπτο site για τρίχρονα (ΒΙΝΤΕΟ)

Σοκ - Ύποπτο site για τρίχρονα
Υπάρχει ιστοσελίδα για παιδιά, ηλικίας από 3 έως 5 ετών, στην οποία την ώρα που το παιδί παίζει, ντύνοντας μια κούκλα για παράδειγμα, εμφανίζεται σε ζωντανό χρόνο κάποιος επιτήδειος που του μιλάει και το παροτρύνει σε διάφορες πράξεις. Είναι σοκαριστικό!

Το περιέγραψε ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης μιλώντας νωρίτερα στη ΝΕΤ για την παιδική πορνογραφία. Ο κ. Σφακιανάκης είπε ότι αυτό ακριβώς το θέμα ερευνά η υπηρεσία, μετά από πρόσφατες καταγγελίες. 

Άδικη χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς

Εν μέσω οικονομικής κρίσης οι παραγωγοί ελαιολάδουν αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα καθώς οι πολυπόθητες βροχές άργησαν κάτι που έχει συνέπειες στις καλλιέργειές τους. 

Είναι χαρακτηριστικό πως οι πρώτες βροχές σε Κρήτη και Πελοπόννησο άρχισαν από τα μέσα Νοεμβρίου, τα δέντρα δεν ποτίστηκαν έτσι όπως έπρεπε και υπάρχει καθυστέρηση στη συλλογή των καρπών. 

Ειδικά στην ανατολική Πελοπόννησο αγρότες οι οποίοι ξεκινούσαν κάθε χρόνου να μαζεύουν τις λεγόμενες ''αραιές'' ελιές από τα τέλη του Οκτώβρη, δεν έχουν αρχίσει καν τη δουλειά καθώς οι πρώτες βροχές ήρθαν πριν από 10

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ