ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Ανακοινώθηκαν οι ανανεώσεις Σπυρόπουλου, Μπουμσόνγκ και η μεταγραφή Πίντο

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά τρεις ανακοινώσεις αναρτήθηκαν το Σάββατο στην ιστοσελίδα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Οι "πράσινοι" ανακοίνωσαν τη μεταγραφή του Πίντο καθώς και τις ανανεώσεις συμβολαίων του Σπυρόπουλου και του Μπουμσόνγκ.
Αναλυτικά
Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ανακοινώνει ότι ήρθε σε συμφωνία με το Νίκο Σπυρόπουλο για την υπογραφή νέου συμβολαίου μέχρι τον Ιούνιο του 2013.

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ

Γιορτάζουμε σήμερα 8 Ιουλίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Προκοπίου, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Προκόπιος, έζησε και μεγάλωσε στην Ιερουσαλήμ τα χρόνια που αυτοκράτορας των Ρωμαίων ήταν ο Διοκλητιανός. Ο πατέρας του, ο Χριστοφόρος, ήταν ευσεβής άνθρωπος, σε αντίθεση με την μητέρα του που πίστευε στα είδωλα.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του, η μητέρα του τον πήγε στον αυτοκράτορα, ο οποίος τον έκανε ηγεμόνα της πόλης των Αλεξανδρέων και του έδωσε εντολή να καταδιώκει και να βασανίζει τους χριστιανούς. Έτσι ο Προκόπιος ξεκίνησε για την Αλεξάνδρεια.

Κατά την πορεία του όμως, ξαφνικά άρχισαν να πέφτουν αστραπές και βροντές και ταυτόχρονα

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ

Μτθ. η´ 28-θ´ 1
Τώ καιρώ εκείνω, ελθόντι τώ ᾿Ιησού εις τήν χώραν τών Γεργεσηνών υπήντησαν αυτώ δύο δαιμονιζόμενοι εκ τών μνημείων εξερχόμενοι, χαλεποί λίαν, ώστε μή ισχύειν τινά παρελθείν διά τής οδού εκείνης. Καί ιδού έκραξαν λέγοντες• Τί ημίν καί σοί, ᾿Ιησού Υιέ τού Θεού; ήλθες ώδε πρό καιρού βασανίσαι ημάς; ῏Ην δέ μακράν απ᾿ αυτών αγέλη χοίρων πολλών βοσκομένη. Οι δέ δαίμονες παρεκάλουν αυτόν λέγοντες• Ει εκβάλλεις ημάς, επίτρεψον ημίν απελθείν εις τήν αγέλην τών χοίρων. Καί είπεν αυτοίς• ῾Υπάγετε. Οι δέ εξελθόντες απήλθον εις τήν αγέλην τών χοίρων• καί ιδού ώρμησε πάσα η αγέλη τών χοίρων κατά τού κρημνού εις τήν θάλασσαν καί απέθανον εν τοίς ύδασιν. Οι δέ βόσκοντες έφυγον, καί απελθόντες εις τήν πόλιν απήγγειλαν πάντα καί τά τών δαιμονιζομένων. Καί ιδού πάσα η πόλις

Πλούσια η αστυνομική δραστηριότητα - 427 συλλήψεις για τον Ιούνιο

Κατά την διάρκεια του μηνός Ιουνίου, του έτους 2012, από τις υφιστάμενες υπηρεσίες, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφερείας Πελοποννήσου:
I. Συνελήφθησαν συνολικά τετρακόσια είκοσι επτά (427) άτομα και ειδικότερα:
 Ένα (1) για ανθρωποκτονία.
 Δύο (2) για Ληστεία.
 Ένα (1) για Βιασμό.
 Εξήντα τρία (63) για Κλοπή και δύο (2) για απόπειρα κλοπής.

Προβλήματα με τα κουνούπια σε Ασπρόχωμα και Τριφυλία

«Ικανοποιητική είναι φέτος η κατάσταση στη Μεσσηνία με τα κουνούπια, καλύτερη από την περσινή προβληματική χρονιά». Αυτό αναφέρθηκε χθες σε ευρεία σύσκεψη στο Διοικητήριο, στην αίθουσα "Παναγιώτης Φωτέας", σε συνεδρίαση της κοινής επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών, όπου σημειώθηκε πως τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται σε αστικές περιοχές με τα ακάθαρτα σε δίκτυα ομβρίων ή στο έδαφος. Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τα κουνούπια στο Ασπρόχωμα και την Τριφυλία.
Ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς, αφού είπε ότι τα κουνούπια είναι υπόθεση όλων και

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Ο ΠΕΡΣΗΣ: Ένας πρώην μάγος κείρεται μοναχός και αναδεικνύεται ένθερμος ομολογητής και ένδοξος μάρτυς Χριστού

Μέσα στη σεπτή χορεία των οσίων και μαρτύρων της Ορθοδόξου Εκκλησίας εξέχουσα θέση κατέχει ο τιμώμενος στις 22 Ιανουαρίου Άγιος Αναστάσιος...