ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Φυλακίστηκε γιατί ξέχασε τον... κωδικό του!

Ένας άνδρας καταδικάστηκε σε τέσσερις μήνες φυλάκιση αφού ξέχασε τον κωδικό από το usb του!
 Γι αυτό δεν πρέπει να βάζουμε περίεργους κωδικούς σε... περίεργα στικάκια!
Η αστυνομία είχε κατασχέσει το συγκεκριμένο στικάκι, σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση  που έκανε σε ύποπτο σπίτι στη Βρετανία. Ωστόσο η αστυνομία αντιλήφθηκε ότι ο κωδικός του προστατεύεται από εξελιγμένη τεχνολογία κρυπτογράφησης και δεν ήταν σε θέση να τον σπάσει.
Οι αστυνομικοί κάλεσαν κυβερνητικούς εμπειρογνώμονες που είχαν σχέση με τις επικοινωνίες αλλά ούτε εκείνοι στάθηκε δυνατό να τα καταφέρουν.

Εθίζονται στην τεχνολογία πριν κλείσουν τα 8 χρόνια!

Σύμφωνα με έρευνα περισσότερο από το 1/4 των παιδιών έχουν στην κατοχή τους έναν φορητό υπολογιστή πριν ακόμα φτάσουν στην ηλικία των 8 ετών.
Εκατομμύρια γονείς φοβούνται ότι τα παιδιά τους είναι εθισμένα σε τεχνολογικές συσκευές και ότι αισθάνονται «χαμένα» εάν δεν τους επιτρέψουν να παίξουν με αυτές.
Επιπλέον, η έρευνα υπογραμμίζει ότι τα παιδιά από την ηλικία ήδη των 2 ετών είναι πολύ καλά καταρτισμένα στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών tablet.

Τρίτη νίκη για τον Παναθηναϊκό στο Top 16

Το 3 στα 3 έκανε ο Παναθηναϊκός στον Ε’ Όμιλο του Top 16 της Euroleague, επικρατώντας με άνεση 78-64 της Αναντολού Εφές εντός έδρας.

Κορυφαίοι για τον Παναθηναϊκό ήταν οι Διαμαντίδης (17 πόντοι, 9 ασίστ) και Λάσμε (16 πόντοι, 8 ριμπάουντ), ενώ πολύ καλοί ήταν επίσης οι Κάρι, Μπράμος και Γκιστ. Επόμενος αντίπαλος για τους «πράσινους» είναι η Φενέρμπαχτσέ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην Κωνσταντινούπολη (23/01, 20.00 το βράδυ). Χωρίς νίκη παραμένει η Αναντολού Εφές του Βαγγέλη Αγγέλου και του Κώστα Βασιλειάδη.

Οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη αντιμετώπισαν δυσκολίες μέχρι και το τρίτο δεκάλεπτο, καθώς οι

Ινδία: Τουλάχιστον 18 νεκροί σε συνωστισμό σε κηδεία

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια άτακτης φυγής που προκλήθηκε από τον μεγάλο συνωστισμό παραβρισκόμενων στη κηδεία ενός μουσουλμάνου θρησκευτικού ηγέτη στη

Παράταση έως 28 Φεβρουαρίου για τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις

Παρατείνεται έως τις 28 Φεβρουαρίου η προθεσμία για την υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων της μισθολογικής περιόδου, από τον

10χρονος μαθητής στη Φοινικούντα έδωσε τα χρήματα από το Σταυρό στο "Χαμόγελο του Παιδιού"

Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014 14:44 
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/koinoniki-drastiriotita/item/32540-stavros-foinikounta Γράφτηκε από τον 


Οταν η τήρηση των παραδοσιακών εθίμων συνδυάζεται με την ανθρωπιά και την αγάπη και όταν σε αυτό πρωταγωνιστής είναι ένα παιδί, τότε πρόκειται για μία ιστορία από την οποία πρέπει να διδασκόμαστε και εμείς οι μεγαλύτεροι.
Ο λόγος για τον 10χρονο Δημήτρη Πετρουλάκη από τη Φοινικούντα, μαθητή της Ε' Δημοτικού, ο οποίος ήταν αυτός που έπιασε το Σταυρό φέτος τα Θεοφάνια στην περιοχή. Οπως σε διάφορα μέρη, έτσι και στη Φοινικούντα οι κάτοικοι  τηρούν το έθιμο, σύμφωνα με το οποίο αυτός που πιάνει

"Μπορούμε να είμαστε σε 7 χρόνια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης"


Στον δύσκολο, αλλά με πολλές προοπτικές, δρόμο της διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 έχει μπει πλέον η Καλαμάτα.
Ενός θεσμού, που κρύβει... παγίδες, εάν όμως γίνουν οργανωμένες ενέργειες σε κλίμα ενότητας τότε μόνο να κερδίσει έχει η πόλη, ακόμα κι αν τελικά δεν επιλεγεί για να γίνει το -ένα από τα δύο- επίκεντρα του πολιτισμού στην Ευρώπη σε 7 χρόνια από σήμερα. Αυτό τονίζει μιλώντας στην “Ε” ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας αναλύοντας το χρονοδιάγραμμα, το πλαίσιο δράσης, αλλά και τις προσδοκίες που θα πρέπει να έχει η μεσσηνιακή πρωτεύουσα από την προσπάθεια ανάληψης των σκήπτρων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021.
Το φθινόπωρο του 2015 αναμένεται να γίνει η τελική επιλογή των δύο πόλεων -μίας από την Ελλάδα και μίας από τη Ρουμανία- που θα φιλοξενήσουν το 2021 το σημαντικό αυτό θεσμό. Κι όμως ο χρόνος μέχρι τότε

ΤΕΛΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΕΣΠΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ- ΕΠΙΚΑΡΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΜΑΡΑΘΟΥ

ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ της γραφειοκρατίας αναζητά η Περιφέρεια Πελοποννήσου για το πολύπαθο λιμάνι της Κυπαρισσίας αλλά και τόνωση των λιμενικών έργων στην Τριφυλία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τις οποίες επιβεβαίωσε σε ερώτησή μας ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή.
Αρχικά ο κ. Αλευράς απαντώντας στον Γιάννη Μποζίκα για το θέμα εξήγησε ότι "έχετε αναδείξει το τεράστιο πρόβλημα για το θέμα αυτό, ήδη έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και αναμένεται

Δήμος Τριφυλίας: Τα ονόματα των επιτυχόντων του Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 4.413 θέσεις πλήρους απασχόλησης!

Ανάρτηση του Οριστικού Πίνακα Κατάταξης Ανέργων στο πλαίσιο της πράξης «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, σε επιβλέποντες φορείς για 4.413 θέσεις πλήρους απασχόλησης»

Κατόπιν σχετικής Απόφασης του Διοικητή του ΟΑΕΔ αναρτήθηκε στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr, στην ενότητα e-Υπηρεσίες / Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα, ο Οριστικός Πίνακας Κατάταξης Ανέργων και ο Οριστικός Πίνακας Αποκλειόμενων Ανέργων, στο πλαίσιο της πράξης «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, σε επιβλέποντες φορείς για 4.413 θέσεις πλήρους

Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών: Η πόλη μας είναι κοντά στο μηδέν!

Κάλεσμα σε γενική συγκέντρωση την Κυριακή απευθύνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών στους επαγγελματίες και όλους τους κατοίκους, με θέμα «την κατάσταση της πόλης μας, που, όπως παρατηρούμε όλοι μας, κοντεύει να φτάσει στο μηδέν», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται. 

Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 11.00 το πρωί στην αίθουσα του πρώην Δημαρχείου Φιλιατρών. 

Στο κάλεσμα αναφέρεται: 

ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΛΛΟΥ

Γιορτάζουμε σήμερα 18 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου, των Πατριαρχών Αλεξανδρείας.

Ο Μέγας Αθανάσιος γεννήθηκε το 295 μ.Χ. από φτωχούς αλλά ενάρετους γονείς, γεγονός που του στέρησε τη δυνατότητα για ανώτερες σπουδές. Όμως ο πανάγαθος Θεός τον προίκισε με πλούσια πνευματικά προσόντα. Λαμβάνει τη στοιχειώδη εκπαίδευση και στη συνέχεια μελετά μόνος του για να φθάσει σε υψηλότατα επίπεδα γνώσης και σοφίας.

Από πολύ νέος έδειξε την κλίση του προς την Εκκλησία. 25 ετών χειροτονείται διάκονος από τον

ΠΛΑΤΗ: ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΦΩΤΟ)






ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ