ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΚΙΤΣΑ

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Στις 30/9 λήγει η προθεσμία απογραφής συνταξιούχων

Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία απογραφής των συνταξιούχων του ΙΚΑ με σκοπό την αντιμετώπιση της παράνομης είσπραξης συντάξεων από μη δικαιούχους. Όσοι δεν απογραφούν έως το τέλος του μήνα, δεν θα μπορούν να λάβουν τη σύνταξη.

Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υπενθυμίζει ότι οι συνταξιούχοι οφείλουν να προσέλθουν αυτοπροσώπως στην τράπεζα, από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξη, επιδεικνύοντας το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και το ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων.

Ατάκες γάμου που έγραψαν ιστορία

Γνωριμία
    Η γυναίκα μου κι εγώ ζούσαμε ευτυχισμένοι για 25 ολόκληρα χρόνια.
    Μετά γνωριστήκαμε…
Χαραγμένο στο μνημείο του αγνώστου Συζύγου.




Απιστία
    Όταν ένας άνδρας σου κλέβει τη γυναίκα, δεν υπάρχει καλύτερη εκδίκηση από το να τον αφήσεις να την κρατήσει
Σάσα Γκιστρί, Γάλλος ηθοποιός που είπε επίσης ότι
    η γυναίκα που το σκάει με τον εραστή της δεν εγκαταλείπει τον άνδρα της, τον απαλλάσσει από

Ανάμεσα σε 4 περιοχές του Δήμου Καλαμάτας: Η Αμφεια γοήτευσε το κλιμάκιο γα τις φυλακές

Διερευνητική αυτοψία σε 4 περιοχές του Δήμου Καλαμάτας, στις οποίες έχει προταθεί -από το δήμο αλλά και τον τοπικό Δικηγορικό Σύλλογο- να ανεγερθούν φυλακές, διενήργησε χθες πολυμελές κλιμάκιο μηχανικών και άλλων παραγόντων του υπουργείου Δικαιοσύνης και της «Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε».
Ειδικότερα, όπως δήλωσε αργά χθες το μεσημέρι ο αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος που συνόδευσε το κλιμάκιο -το οποίο νωρίτερα βρέθηκε στην Αρκαδία- έγιναν αυτοψίες στο Γαρδίκι, στο Πλατύ, στην περιοχή μεταξύ Αρι και Ασπροπουλιάς καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του Αριοχωρίου. Μέσα σε έναν με δύο μήνες θα γνωστοποιηθεί η προσωρινή χωροθέτηση.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, η περιοχή του Δήμου Καλαμάτας που ικανοποίησε περισσότερο το

Από 2,35 αγοράζει η ΕΑΣ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Με 2,35 ευρώ το κιλό αγοράζει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο η ΕΑΣ Μεσσηνίας αυτό το διάστημα, ενώ, όπως σημειώνει στο «Θ» ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της, Νίκος Σαρδέλης, εάν η ποσότητα είναι μεγάλη, δίνει και πιο υψηλή τιμή. Πρόκειται για ελαιόλαδο το οποίο πηγαίνει στην Ένωση αποκλειστικά για τυποποίηση, καθώς η ζήτηση στην αγορά έχει αυξηθεί. Πτώση 50% στη νέα παραγωγή της Ισπανίας
Εν τω μεταξύ, η άνοδος στην τιμή παραγωγού, όχι μόνο σε Ελλάδα, αλλά και σε Ιταλία και Ισπανία,

Εράνη Φιλιατρών: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στις Ακαδημίες!

Ξεκίνησαν από σήμερα Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές για τις Ακαδημίες της Εράνης.

Κλείδωσε το επίδομα θέρμανσης – Δείτε τα τελικά ποσά

Στα 300 ευρώ θα φτάσει η επιστροφή φόρου για τους καταναλωτές της Αττικής που θερμαίνονται αποκλειστικά με πετρέλαιο θέρμανσης. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι να αγοράσουν τουλάχιστον 1,2 τόνους πετρέλαιο, να μην έχουν εισόδημα άνω των 15000-30.000 ευρώ και η αξία της ακίνητης περιουσίας τους να μην υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ. Δείτε το επίδομα για όλες τις περιοχές της χώρας

Για να πάρει επιστροφή φόρου, ο αγοραστής του ...........

πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να υποβάλλει σχετική αίτηση μέσω ηλεκτρονικής ιστοσελίδας που

Αφορολόγητο €7.000 για μισθωτούς, ενιαίος συντελεστής για ελεύθερους επαγγελματίες

Στους ελεύθερους επαγγελματίες στρέφει το βλέμμα η κυβέρνηση, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής. Όπως προκύπτει από έρευνες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι εκείνοι που φοροδιαφεύγουν περισσότερο μεταξύ των φορολογούμενων. Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να σχεδιάζει την κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και την αυτοτελή φορολόγηση για το σύνολο του εισοδήματος από το πρώτο ευρώ με συντελεστή που μπορεί να φθάσει ακόμα και το 30%, καθώς και αυστηρά αντικειμενικά κριτήρια.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους μισθωτούς και τους ..........

Προς κατάργηση τα πανηγύρια

«Βροχή» πέφτουν τα αιτήματα από δημάρχους και εμπορικούς συλλόγους προς το υπουργείο Ανάπτυξης να καταργηθούν οι θρησκευτικές εμποροπανήγυρεις. «Το συζητάμε δεν έχουμε καταλήξει ακόμα» δήλωσε στο Real.gr o υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς.

Οι έμποροι υποστηρίζουν πως κυρίως στις εορτές των ιερών ναών το παρεμπόριο οργιάζει, με αποτέλεσμα να υπάρχει πτώση του τζίρου στα καταστήματα που βρίσκονται γύρω από τις εκκλησίες.
Οι δήμαρχοι από την πλευρά τους τονίζουν ............

Βουνό από χασισόδεντρα στους Γαργαλιάνους

Εντοπίστηκε φυτεία -992- δενδρυλλίων κάνναβης σε δασώδη περιοχή της Μεσσηνίας

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την ταυτοποίηση και τη σύλληψη των καλλιεργητών. Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης εντοπίστηκε, σε δασώδη περιοχή σε τοπική κοινότητα του Δήμου Τριφυλίας Μεσσηνίας, φυτεία αποτελούμενη από εννιακόσια ενενήντα δύο -992- δενδρύλλια κάνναβης.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, οργανώθηκε επιχείρηση εξερεύνησης, στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ