ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Μαγικά Χριστούγεννα στην Ακρόπολη!!!

Φέτος κάντε μαγικά Χριστούγεννα στο Μουσείο Ακρόπολης με εκδηλώσεις γεμάτες ωραία μουσική και θέα τον τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου στις 17:00 στον εξώστη του δευτέρου ορόφου με θέα στην Αίθουσα των Αρχαϊκών Αγαλμάτων, το Μουσείο θα παρουσιάσει συνθέσεις του βραβευμένου μουσικού Μάριου Στρόφαλη, που αποτελούν νοσταλγική περιήγηση σε πολιτισμικά λιμάνια των λαών της νότιας

Μπάσεμ: Θα βάλουμε τα λεφτά

Μετά την τοποθέτηση του Γιάννη Βαρδινογιάννη πως "χωρίς λεφτά δεν πρόκειται να γίνει κανένα ραντεβού", ο γραμματέας του Πρίγκιπα Αλ Σαούντ, Μοχάμεντ Μπάσεμ, δεσμεύθηκε πως θα δείξει τα 15 εκατομμύρια που απαιτούνται για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

"Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις αξιώσεις του κ. Βαρδινογιάννη. Επικοινώνησα προσωπικά με τους νομικούς του εκπροσώπους και μου ανέλυσαν τα δεδομένα και το τι ζητάει η άλλη πλευρά. Σεβόμαστε αυτά που ζητάει ο κ. Βαρδινογιάννης και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα επ’ αυτού", δήλωσε στην εφημερίδα «Goal» ο Μπάσεμ και συνέχισε:
"Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες και ο κ. Βαρδινογιάννης θα έχει στη διάθεσή του ό,τι έχει

Προκρίθηκε στους «16» ο ΠΑΣ Γιάννινα

Με το γρήγορο τέρμα του Κουέβας (6') ο ΠΑΣ Γιάννινα πέρασε νκηφόρα από τη Ρόδο κερδίζοντας τον Διαγόρα με 1-0 και συνεχίζει στους «16» του κυπέλλου.
Οι φιλοξενούμενοι παρά τη κούραση από το ταξίδι καθώς έφτασαν σήμερα στη Ρόδο, κατάφεραν ναν πάρουν προβάδισμα στο σκορ μόλις στο 6ο λεπτό με τον Κουέβας (1-0) και να το διατηρήσουν μέχρι το φινάλε της αναμέτρησης. Ο ΠΑΣ Γιάννινα παραλίγο να φτάσει και σε δεύτερο τέρμα στο 37' αλλά η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι μετά την εκτέλεση φάουλ του Κυριάκου.
Κίτρινες: Τζάνης
Διαιτητής: Λιαχούδης (Μακεδονίας)
Διαγόρας (Μιχάλης Τσιβρινής): Πονηρός, Αυγενικού, Ματεντζίδης, Πουλόπουλος, Παπαδημητρίου,

Μουσική παράσταση Θάνου Μικρούτσικου

«Ταξιδεύοντας με το Σταυρό του Νότου» είναι ο τίτλος των μουσικών παραστάσεων που πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 22, 23, 26, 27, 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για ένα μουσικό «ταξίδι» στον κόσμο και την ποίηση του Νίκου Καββαδία. «Ξεναγός» σε αυτή την περιπέτεια είναι φυσικά ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, που από το 1977 μέχρι σήμερα «πλάθει» και «αναπλάθει» τις μουσικές εικόνες που συνοδεύουν τους στίχους του Νίκου Καββαδία στο πάντα επίκαιρο έργο του.
Η μουσική παράσταση «Ταξιδεύοντας με το Σταυρό του Νότου»απευθύνεται σε μικρά και «μεγάλα παιδιά» που τολμούν να φανταστούν,να ονειρευτούν και να ξεπεράσουν τα όρια τους, κατά την «προτροπή» του ποιητή.

Εξιχνιάστηκε το διπλό φονικό στην Καλαμάτα


Εξιχνιάστηκε από την ΕΛΑΣ το διπλό άγριο έγκλημα στην Καλαμάτα, που έγινε στα τέλη Νοεμβρίου με θύματα έναν τρίχρονο Αλβανό και τον 35χρονο πατέρα του. Εντός των επομένων ωρών αναμένεται η σύλληψη τουλάχιστον τεσσάρων Ελλήνων και Αλβανών, ανάμεσα στους οποίους και άτομα που έχουν φυλακιστεί στο παρελθόν για διακίνηση ναρκωτικών και άλλα αδικήματα. Οπως προκύπτει από ορισμένες πηγές οι εμπλεκόμενοι στο φονικό διαμένουν στην περιοχή της Μεσσηνίας αλλά και στην Αθήνα.
Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ έφθασαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης ύστερα από συγκέντρωση καταθέσεων αλλά και από την ανάλυση των τηλεφωνικών κλήσεων του θύματος της εγκληματικής επίθεσης.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αντίθετα με ότι εκτιμήθηκε αρχικά, ο διπλός φόνος της

Καλάβρυτα: Πανέτοιμο το Χιονοδρομικό


Πανέτοιμο το χιονοδρομικό Καλαβρύτων και από την Παρασκευή, προπαραμονή Χριστουγέννων, θα ανοίξει και θα υποδεχθεί στις περισσότερες πίστες του-όπου το χιόνι έχει "ντύσει" με ασφάλεια το βουνό- τους σκιέρ αλλά και όλους όσοι επιθυμούν να πιουν στο σαλέ, τον καφέ ή τη ζεστή σοκολάτα τους και να παίξουν με το χιόνι.

«Το ενδιαφέρον των επισκεπτών έχει αρχίσει να εκδηλώνεται έντονα τις τελευταίες ημέρες. Δεν μπορούμε αν μιλήσουμε για 100% πληρότητα, αλλά οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία της περιοχής, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, είναι αρκετά ικανοποιητικές.

Πήγε Άραξο η Ryanair, εξετάζεται και η Καλαμάτα

 
Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και η αξιοποίησή του για low cost πτήσεις αναμένεται να συζητηθεί στην τελευταία για το 2011 συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, το βράδυ της επόμενης Τετάρτης, στην Τρίπολη.
Πρώτος στόχος της Περιφέρειας είναι η ολοκλήρωση συμφωνίας με την εταιρεία Ryanair. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από Καλαματιανό στέλεχός της, η Ryanair αποφάσισε να συνδέσει το καλοκαίρι σε πρώτη φάση το αεροδρόμιο του Άραξου για την Πελοπόννησο με πτήσεις για το Μπέργκαμο της Ιταλίας και το αεροδρόμιο Στάνστεντ του Λονδίνου.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή πληροφόρησης, μόλις οριστικοποιηθεί η συγκεκριμένη συμφωνία θα εξεταστεί και η σύνδεση του αεροδρομίου της Καλαμάτας με προορισμούς, οι οποίοι όμως παραμένουν άγνωστοι.     


Επεισόδια στην Καλαμάτα - Την έβγαλε από τον...βούρκο ο Μπέλεκ

Με κορυφαίο και σκόρερ τον Μπέλεκ η ΑΕΚ επικράτησε με 1-0 της Καλαματάς και πήρε το εισιτήριο για την φάση των 16 του κυπέλλου Ελλάδας. Επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων στο ημίχρονο.

Μπορεί ο αγωνιστικός χώρος να ήταν κάτι ανάμεσα σε λίμνη και χωράφι ωστόσο οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ κατάφεραν να επιβάλουν τον ρυθμό τους και ήταν καλύτεροι για 70 λεπτά. Με τους Μπέλεκ και Μπερνς να βρίσκονται σε καλή μέρα η «Ένωση» κυριάρχησε και απείλησε με τον Καμερουνέζο αρχικά στο 7΄. Δέκα λεπτά αργότερα ο Μπέλεκ έκανε ξανά ωραία κίνηση μέσα στην περιοχή αλλά το σουτ που επιχείρησε σταμάτησε στο αριστερό δοκάρι της εστίας του Κοψαχείλη, ενώ στο 34΄ η κεφαλιά του Μπερνς πέρασε μόλις άουτ.

Προς το τέλος του ημιχρόνου ξέσπασε ένταση στην εξέδρα όπου κάθονταν δίπλα δίπλα οι οπαδοί

Πλαστικές σακούλες: 16 έξυπνοι τρόποι να τις χρησιμοποιήσετε ξανά


Στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο χρησιμοποιούνται 100 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες για τα ψώνια κάθε χρόνο.
Αν το ντουλάπι της κουζίνας σας έχει ξεχειλίσει από πλαστικές σακούλες του σούπερ μάρκετ μην απελπίζεστε. Δείτε ορισμένες έξυπνες ιδέες για να χρησιμοποιήσετε τις πλαστικές σακούλες ξανά και ξανά και να βάλετε το λιθαράκι σας στην προστασία του περιβάλλοντος.
1. Άπλυτα ρούχα και παπούτσια: βάλτε πλαστικές σακούλες στη βαλίτσα σας για τα άπλυτα ρούχα των διακοπών και τα παπούτσια σας.
2. Φτιάξτε πλαστικό κουβάρι για είδη χειροτεχνίας και μετατρέψτε τη σακούλα του σούπερ μάρκετ σε μοδάτη τσάντα.
Όλοι απολαμβάνουμε τη θέα της φυσικής βλάστησης, ενός κατάφυτου τοπίου. Παρόλα αυτά, η εντεινόμενη αποδάσωση και βιομηχανοποίηση έχει μετατρέψει τα αστικά κέντρα σε “ζούγκλες” τσιμέντου και καυσαερίου.
Επιστήμονες της εταιρείας Solar Botanic αναπτύσσουν την ιδέα τεχνητών δενδροστοιχιών παραγωγής καθαρής ενέργειας με μηδενικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
Τα δέντρα αυτά είναι εφοδιασμένα με “νανοφύλλα” τα οποία αποτελούν συνδυασμό νανοθερμοβολταϊκών και νανοπιεζοηλεκτρικών γεννητριών οι οποίες μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία, τη θερμότητα και τον άνεμο σε ηλεκτρική ενέργεια.
—Τα πλεονεκτήματα
Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι μόνο αποδοτική αλλά και οικονομικά βιώσιμη. Τα δέντρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν ακόμα και συλλέκτες των ομβρίων υδάτων και να

Συμβουλές για την ασφάλεια από κλοπή, ληστεία, απώλεια κινητών τηλεφώνων





  • Διατήρησε το κινητό σου τηλέφωνο αθέατο στην τσέπη σου ή την τσάντα σου όταν δεν το χρησιμοποιείς.
  • Διατήρησε το κινητό τηλέφωνο κλειδωμένο με κωδικό κλειδώματος ή τον αριθμό PIN, όταν δεν το χρησιμοποιείς.
  • Μη χρησιμοποιείς το κινητό τηλέφωνό σου όταν βρίσκεσαι σε μέρη που δεν αισθάνεσαι ασφαλής.
  • Προσπάθησε να έχεις το κινητό σου όσο το δυνατόν πιο αθέατο, όταν το έχεις μαζί σου ή το χρησιμοποιείς στο δρόμο.
  • Βάλε το κινητό σε ασφαλή τσέπη, όταν βρίσκεσαι σε στάση λεωφορείου, στα μέσα μεταφοράς, σε πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, γήπεδα, χώρους διασκέδασης και γενικά σε χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
  • Μην αφήνεις το κινητό σου χωρίς επίβλεψη όταν βρίσκεσαι σε καφετέρια χώρους

Το μεγαλύτερο έντομο στον κόσμο

Ένας πρώην δασοφύλακας ανακάλυψε ένα έντομο… γιγαντιαίων διαστάσεων σε ένα απομακρυσμένο νησάκι της Νέας Ζηλανδίας. Το Weta Bug, όπως ονομάστηκε, εντοπίστηκε πάνω σε ένα δέντρο και πλέον, απολαμβάνει την κορυφή της λίστας με τα μεγαλύτερα έντομα στον κόσμο!

Αυτό το σπάνιο ερπετοειδές ζει στο Little Barrier της Νέας Ζηλανδίας, όπου φαίνεται ότι έχει στήσει το δικό του «οχυρό», καθώς εκεί ζουν και άλλα 70 είδη εντόμων της οικογενείας του. Μάλιστα το

Τα αυτοκίνητα του μέλλοντος

Η 42η έκθεση αυτοκινήτου του Τόκιο άνοιξε τις πύλες της για το κοινό στις 2 Δεκεμβρίου και τις έκλεισε στις 12 Δεκεμβρίου. Η έκθεση που βάσει  εκθεμάτων, συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα αυτοκινητικά γεγονότα της χρονιάς, διεξήχθη στο εκθεσιακό κέντρο Tokyo Big Sight.
 Αποτέλεσε μία πρώτης τάξης ευκαιρία για τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες  να επιδείξουν τα καινούργια  φουτουριστικά μοντέλα τους. Πάρτε μια μικρή γεύση…


Στη καρδιά των Βρυξελλών η...Πελοπόνησος

Στις Βρυξέλες βρέθηκε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στα πλαίσια του“Winter Wonders” και τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις «Plaisirs d’Hiver», όπου η Ελλάδα είναι «τιμώμενη χώρα.
Το “Winter Wonders” διοργανώνεται για 10η συνεχή χρονιά από τον Δήμο Βρυξελλών και τον Οργανισμό Τουρισμού Βρυξελλών. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη xριστουγεννιάτικη αγορά της Ευρώπης και η προσέλευση κοινού υπολογίζεται σε 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες, εκ των οποίων 20% είναι τουρίστες. Με μεγάλη και σημαντική διεισδυτικότητα στα εθνικά άλλα και διεθνή ΜΜΕ.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με τον Γραφείο ΕΟΤ Βελγίου-Λουξεμβούργου, το Σύλλογο Πελοποννησίων Βελγίου και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος διοργάνωσε γαστρονομική

Ηλεία: "Χριστουγεννιάτικες" κλοπές με γαλοπούλες και άλλα . . . "δώρα"

Ο Άη Βασίλης φαίνεται να έχει έρθει πρόωρα για τους κλέφτες στην Ηλεία. Και τι θα κλέψει πρωτίστως ένας κλέφτης τα Χριστούγεννα; Μα τι άλλο από γαλοπούλες. Τώρα αν βρεθεί και
τίποτα άλλο στο δρόμο του… να το αφήσει έτσι;Στην Ανδραβίδα λοιπόν τις τελευταίες ημέρες οι κλέφτες "στόχευσαν'' σε στάβλο που εκτός των άλλων είχε και γαλοπούλες, ανάμεσα στα ζώα και πουλερικά. Και πήραν προφανώς μια ο καθένας για να την κάνουν γεμιστή τα Χριστούγεννα, τρεις κότες (μάλλον για σούπα πάνε) και έναν κόκορα (πιθανότατα κρασάτος). Μαζί πήραν και τέσσερα καλοθρεμμένα αρνιά, που μάλλον με την πείνα που έχει πέσει… δεν τη βγάζουν έως το Πάσχα.

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για το θαλάσσιο μέτωπο - αύριο η σύσκεψη των αρμόδιων τοπικών φορέων


Σχετικά με τις εξελίξεις για το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας για τις οποίες ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Γιάννης Δημαράς ενημέρωσε χθες βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο, από τη Δημοτική Αρχή ανακοινώθηκαν τα εξής:

Η άμεση αντίδραση του υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου και του Υφυπουργού Ανάπτυξης,

Λίμνες καλλιέργειες και χωράφια!

Σοβαρά προβλήματα σε καλλιέργειες εκτάσεων περιμετρικά του Πύργου δημιούργησε η έντονη βροχόπτωση των τελευταίων ωρών. 

Πολλά χωράφια μετατράπηκαν στην κυριολεξια σε λίμνες σε περιοχές κοντά στον ποταμό Αλφειό και την ευρύτερη περιοχή της Σπιάτζας και αλλού ενώ σε αρκετές περιπτώσεις κάτοικοι

Η μεγαλύτερη νύχτα του έτους

 Η νύχτα της Πέμπτης 22 Δεκεμβρίου, η πρώτη ''επίσημη'' νύχτα του χειμώνα, θα είναι η μεγαλύτερη του έτους, καθώς θα έχει διάρκεια 14 ωρών και 29 λεπτών.

Την ημέρα αυτή ο Ήλιος θα φθάσει στο σημείο της ετήσιας τροχιάς του που ονομάζεται ''Χειμερινό Ηλιοστάσιο'', οπότε αρχίζει και επίσημα η εποχή του χειμώνα. Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο δεν ''πέφτει'' πάντα την ίδια ημερομηνία από ημερολογιακής πλευράς, αλλά κυμαίνεται μεταξύ της 20ής και της 23ης Δεκεμβρίου. Η τελευταία φορά που το Χειμερινό Ηλιοστάσιο έπεσε στις 23 Δεκεμβρίου, ήταν το 190, ενώ η επόμενη θα είναι το 2303, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλο.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει ακόμη πιο σπάνια την 20ή Δεκεμβρίου, με την επόμενη φορά να

5,3% μειώθηκε το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών το 2011

Ενώ μάθαμε ότι σήμερα θα καταβληθούν πριν από τα Χριστούγεννα οι αγροτικές επιδοτήσεις που θα δώσουν μία μικρή ανάσα στους αγρότες μας, τα τελευταία στοιχεία της Eurostat (τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες) για το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών το 2011 , είναι ιδιαιτέρως απογοητευτικά.
Σύμφωνα με αυτά, οι Έλληνες παραγωγοί κατά την διάρκεια του έτους σημείωσαν μείωση στο εισόδημά τους σε ποσοστό 5,3%. Στους «27», όπου το αγροτικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 6,7% το 2011 σε σχέση με το 2010, αυξήσεις σημειώθηκαν σε 19 κράτη μέλη και μειώσεις σε 8 κράτη μέλη. Η μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε η Ρουμανία (+43.7%), η Ουγγαρία (+41.8%), η Ιρλανδία (+30.1%), ενώ πτώση σημείωσαν , το Βέλγιο (-22.5%), η Μάλτα (-21.2%), η Πορτογαλία (-10.7%), η Φιλανδία (-9,6%), η Ισπανία (- 0,3%), η Γαλλία (- 2,6%), η Κροατία (- 4,1%), η Ολλανδία ( – 8,1%) και η Ελλάδα (- 5,3%).

Μεγάλη έξοδος με προσοχή συνιστά η Ολυμπία Οδός

Αυξημένη αναμένεται να είναι η κυκλοφορία ενόψει των εορτών και στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου-Πατρών η Ολυμπία Οδός συστήνει στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της τροχαίας.
Η επιβάρυνση του αυτοκινητοδρόμου, αναμένεται ιδιαίτερα αυξημένη κυρίως τις Παραμονές των Χριστουγέννων (Παρασκευή 23 και Σάββατο, 24/12/2011), της Πρωτοχρονιάς (Παρασκευή 30 και Σάββατο 31/12/2011) και των Φώτων (Πέμπτη 05/01/2012), καθώς επίσης και κατά την επιστροφή, κυρίως την Δευτέρα 26/12/2011, την Κυριακή 1 και τη Δευτέρα 2/01/2012, και την Κυριακή 08/01/2012.
Ειδικότερα σε ότι αφορά την Κορίνθου-Πατρών, στις περιοχές των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων

Ανακοίνωση από την Στρατολογία


Από τη Στρατολογική Υπηρεσία Πελοποννήσου ανακοινώνεται ότι:

1. Από 02 Ιανουαρίου 2012 μέχρι και 29 Φεβρουαρίου 2012 καλούνται όλοι οι στρατεύσιμοι, που γεννήθηκαν το έτος 1994 (κλάση 2015), προκειμένου να καταθέσουν Δελτίο Απογραφής.

2. Η κατάθεση του Δελτίου Απογραφής μπορεί να γίνει είτε στην έδρα της Στρατολογικής Υπηρεσίας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη Στρατολογική Υπηρεσία, είτε σε οποιοδήποτε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

3. Οι στρατεύσιμοι θα πρέπει κατά την παρουσίασή τους να ......

γνωρίζουν τα μητρώα αρρένων στα οποία είναι γραμμένοι και να έχουν μαζί τους φωτοτυπία των δύο

Με γοργούς ρυθμούς κατασκευάζεται το εργοστάσιο φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη


Σε σημαντικό βαθμό έχουν προχωρήσει οι εργασίες κατασκευής του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια με καύσιμο φυσικό αέριο. Οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία της Καλαμάτας- περιφερειακή έκδοση» κατά διαστήματα εργάζονται μέχρι και 500 άτομα.
Το εν λόγω εργοστάσιο θα αποτελέσει την 5η μονάδα του ΑΗΣ Μεγαλόπολης και γειτνιάζει με την 4η μονάδα ενώ πρόκειται για τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο στην Ελλάδα ισχύος 811 MWσε συνθήκες αναφοράς. Η ισχύς του συγκεκριμένου εργοστασίου στο μέλλον, με την εξάντληση των κοιτασμάτων λιγνίτη θα είναι σε

Δύο Έλληνες φοιτητές "ανοίγουν τα μάτια" στο Facebook


Βασισμένοι στον άξονα καινοτομία – χρηστικότητα, δύο φοιτητές της ΑΣΟΕΕ κατάφεραν να διακριθούν στο διαγωνισμό της Microsoft Imagine Cup 2011, δημιουργώντας μία ειδική εφαρμογή για να μπορούν να κάνουν χρήση του Facebook άτομα με προβλήματα όρασης!

Πρόγραμμα eclipsis

Το πρόγραμμα eclipsis είναι μια πρωτοποριακή φόρμουλα, που στηρίζεται σε φωνητικές εντολές και

Ενδιαφέρον για ενοικίαση αγροτεμαχίων από 6.900 άτομα


Επιστροφή στη γεωργία δείχνουν οι πρώτες αιτήσεις για ενοικίαση αγροτικής γης. Μάλιστα, τα πρώτα 11 μισθωτήρια για 29 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 180 στρεμμάτων υπογράφονται την ερχόμενη Τρίτη 27 Δεκεμβρίου στην Ξάνθη.

Ο λόγος για το πρόγραμμα διάθεσης γεωργικής και κτηνοτροφικής γης από το υπουργείο Αγροτικής

Τα "βήματα" για την εξαίρεση από το τέλος στα ακίνητα


Ηλεκτρονική αίτηση στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα πρέπει να υποβάλλουν όσοι φορολογούμενοι διεκδικούν εξαίρεση από το ειδικό τέλος ακινήτων λόγω οικονομικής αδυναμίας σε αντιδιαστολή με όσους υποβάλλουν αίτημα εξαίρεσης για λόγους υγείας οι οποίοι θα πρέπει να απευθύνονται στον προϊστάμενο της Εφορίας τους.

Εγκύκλιος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γ. Καπελέρη η οποία εστάλη στις

22-12-11 - Χιόνια, βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες


Σε κλοιό κακοκαιρίας εισέρχεται η χώρα από σήμερα και μέχρι την Κυριακή. Προβλέπονται ισχυρές καταιγίδες, αλλά και χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κεντρικής και Βόρειας χώρας.
Πιο έντονα θα είναι τα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα, τη Μακεδονία, τη Θράκη, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Σε κάποιες περιοχές χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες. Από 08 έως 13 βαθμούς κελσίου η θερμοκρασία στην Αττική, με περαιτέρω πτώση τη νύχτα. Οι άνεμοι νότιοι 7 με 8 και πρόσκαιρα στα ανατολικά 9 μποφόρ.

Την Παρασκευή, με εξαίρεση το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, όπου ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, η

"Έφτασαν" τα ποσά των αποζημιώσεων


ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ
giakoumelou@gmail.com


Στην τελική ευθεία μπήκε το θέμα των αποζημιώσεων των 162 ιδιοκτητών που θίγονται άμεσα από την κατασκευή του Αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα ? Κόρινθος ? Πάτρα ? Πύργος ? Τσακώνα και ειδικά στο τμήμα Πάτρας ? Πύργου, των οποίων οι υποθέσεις έχουν τελεσιδικήσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το πρωί, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πύργου, Βασίλης Παναγόπουλος, σε συνέντευξη τύπου, το Υπουργείο Μεταφορών έχει ήδη αποστείλει τους πίνακες των

Οι παραγωγοί παίρνουν σήμερα το υπόλοιπο 50% της επιδότησης


«Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την αποστολή του σχετικού αρχείου πληρωμής στην ΑΤΕ, τράπεζα με την οποία συνεργάζεται ο Οργανισμός Πληρωμών, αρχίζει από σήμερα το βράδυ η διαδικασία πίστωσης στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών για την πληρωμή εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης του 2011».

Στο Αιμοδυναμικό Καλαμάτας έχουν τοποθετηθεί 17 στεντ σε ασθενείς

Τουλάχιστον 17 αγγειοπλαστικές επεμβάσεις που απαιτούσαν τη χρήση στεντ έχουν πραγματοποιηθεί στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Καλαμάτας από τον περασμένο Ιούλιο, από τους Περικλή Κλουφέτο και Μανώλη Μάκαρη. Ας σημειωθεί ότι η δυνατότητα τέτοιων επεμβάσεων στην Καλαμάτα, σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο μετά το έμφραγμα, αποτελεί ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην περιοχή μας, δεδομένου ότι μέχρι πρότινος οι εμφραγματίες ήταν υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Ζημιές προκάλεσε η πυρκαγιά στο κτήριο των ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ

Πολλές ζημιές προκάλεσε η φωτιά που εκδηλώθηκε προχθές το βράδυ στο σχολικό συγκρότημα των ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ της οδού Κρήτης, η οποία αποδίδεται σε εμπρησμό.
Γύρω στις 6 το πρωί, όπου έφτασαν στο σχολείο οι καθαρίστριες, είδαν πως η πίσω πόρτα του συγκροτήματος είχε παραβιαστεί. Η φωτιά είχε εκδηλωθεί στα γραφεία του πρώτου ορόφου και εξαπλώθηκε γρήγορα, γιατί εκεί υπήρχε ειδικός κάδος συλλογής παλιών ηλεκτρονικών συσκευών για ανακύκλωση. Ολος ο διάδρομος που οδηγεί προς τις αίθουσες, ο χώρος έξω και μέσα στα γραφεία των καθηγητών ήταν μαύρος από τους καπνούς, ενώ υπήρχε και έντονη η μυρωδιά του

Στο "Χύμα" Λάδι επιστρέφουν οι Έλληνες

Στον περιορισμό της κατανάλωσης ελαιολάδου έχει οδηγήσει η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τη διατήρηση των τιμών λιανικής σε σχετικά υψηλά επίπεδα, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα μελέτης της Icap Group με τίτλο "Ελαιόλαδο - Πυρηνέλαιο - Επιτραπέζιες Ελιές". 

Την ίδια στιγμή, η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών ανεβάζει τη ζήτηση για προϊόντα ελαιολάδου ιδιωτικής ετικέτας.

Το 2009/10 η εγχώρια κατανάλωση ελαιολάδου μειώθηκε κατά 6,1% σε σχέση με το 2008/09. Εντονότερη υποχώρηση παρατηρείται στη ζήτηση τυποποιημένου ελαιολάδου (9,3%), καθώς η πλειοψηφία των καταναλωτών εξακολουθεί να προμηθεύεται χύμα ελαιόλαδο. Την περίοδο 2009/10 το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης καλύφθηκε από το χύμα διακινούμενο ελαιόλαδο (43%).

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ