ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Μια ματιά στο παρελθόν τοποθετώντας φωτογραφίες στο σήμερα

Άνθρωποι διαφόρων ηλικιών κρατούν μια παλιά φωτογραφία τους στο ίδιο σημείο σήμερα, δημιουργώντας ένα περίεργο συναίσθημα νοσταλγίας και συγκίνησης.

Λήγει σήμερα η μετενέργεια για τις κλαδικές συμβάσεις. Διαβάστε αναλυτικά

Λήγει σήμερα σύμφωνα με τις προβλέψεις του δεύτερου μνημονίου "Ρυθμίσεις Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με το Ν.4046-14/02/2012 και Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, Αρ. 6 /28/02/2012", η ισχύς της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων, που είχαν λήξει ή καταγγελθεί μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου οπότε και ψηφίστηκε από τη Βουλή.
Με τη λήξη της μετενέργειας οι κανονιστικοί όροι των κλαδικών συμβάσεων παύουν να ισχύουν και

Ανάκληση επιδορπίων γιαουρτιού της Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ

Στην ανάκληση 207.326 τεμαχίων επιδορπίων γιαουρτιού Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ, λόγω ανάπτυξης μούχλας, όπως προέκυψε από τους σχετικούς ελέγχους, που διενήργησαν οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ενώ παράλληλα

ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

                             οδός ονείρων


Το σήκωσε στην Πόλη ο Ολυμπιακός (61-62)

Ιστορική η ανατροπή των ερυθρολεύκων στο τελευταίο δεκάλεπτο


Μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία των φάιναλ φορ πέτυχε ο νέος πρωταθλητής Ευρώπης, Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» επέστρεψαν από το -19 (53-34), κλείνοντας το τρίτο δεκάλεπτο με 53-40. Με τους Αμερικανούς του Ολυμπιακού να βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου κανείς δεν περίμενε αυτό που θα επακολουθούσε.

Οι ερυθρόλευκοι με ένα απίστευτο «come back» ροκάνισαν τη διαφορά και εκμεταλλευόμενοι τις

«Ψίχουλα» οι επιδοτήσεις που εισπράττει η πλειοψηφία των ελλήνων γεωργώ

Έναν μέσο μηνιαίο μισθό Γερμανίας εισπράττει το 65,39% των Ελλήνων αγροτών ως ετήσια επιδότηση, ενώ ένας στους τρεις αγρότες εισπράττει βοήθημα τύπου … επιδόματος ανεργίας στην Ελλάδα του 2012, δηλαδή ένα ποσό κάτω από 500 ευρώ το χρόνο.
Μικρά ως επί το πλείστον ποσά που δεν φτάνουν να καλύψουν, όχι βέβαια τις καλλιεργητικές δαπάνες για την εκμετάλλευσή τους και το «αλμυρό» κόστος παραγωγής, πόσο μάλλον καθημερινές βιοποριστικές ανάγκες, εισπράττουν οι έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι με τη μορφή … τσεκ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε χρόνο.

Φιλιατρά: Ανακοίνωση ΔΕΗ για διακοπή ρεύματος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Χωρίς ρεύμα θα μείνουν αύριο Τρίτη 15 Μαΐου κάποιες περιοχές στα Φιλιατρά λόγω εκτέλεσης απαραίτητων τεχνικών εργασιών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υποκαταστήματος της ΔΕΗ στα Φιλιατρά, η διακοπή

Ανακοίνωση από την Διύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας ανακοινώνει ότι :

Δημοσιεύτηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος με κωδικό 1.3.1 για το Μέτρο 1.3 «Επενδύσεις επί αλιευτικών σκαφών και επιλεκτικότητα των αλιευτικών εργαλείων».

Οι υπαγόμενες πράξεις αφορούν τις παρακάτω δράσεις: ........

• Δράση 1: Βελτίωση της ασφάλειας του σκάφους

Ανακοίνωση για; Αμπελοκαλλιεργητές.

Το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού & Ποιοτικού ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε Μεσσηνίας, ανακοινώνει στους αμπελοκαλλιεργητές τα παρακάτω:
Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις και οι επικρατούσες αυτή την εποχή θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με το βλαστικό, σε αυτή τη φάση, στάδιο των αμπελιών και τις εμφανισθείσες ήδη αραιές κηλίδες

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Ο ΠΕΡΣΗΣ: Ένας πρώην μάγος κείρεται μοναχός και αναδεικνύεται ένθερμος ομολογητής και ένδοξος μάρτυς Χριστού

Μέσα στη σεπτή χορεία των οσίων και μαρτύρων της Ορθοδόξου Εκκλησίας εξέχουσα θέση κατέχει ο τιμώμενος στις 22 Ιανουαρίου Άγιος Αναστάσιος...