ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Κατάληψη στα Φιλιατρά, αποχή στους Γαργαλιάνους

Σε κατάληψη του Λυκείου Φιλιατρών προχώρησαν από χθες το πρωί οι μαθητές του, σύμφωνα με την απόφαση της προχθεσινής τους συνέλευσης. Οι μαθητές προέβησαν σε αυτή τη δυναμική αντίδραση και μορφή κινητοποίησης για μια σειρά από υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σημερινό σχολείο με την υπάρχουσα δομή και λειτουργία του, έχοντας διάφορα αιτήματα (γενικά για την Παιδεία και το σχολείο, αλλά και τοπικά για το Λύκειό τους) τα οποία χρήζουν επίλυσης.

Μεταξύ άλλων, στα αιτήματά τους περιλαμβάνονται: ........

«1) Έλλειψη σχολικών βιβλίων και ανεπαρκής εκπαίδευση, ιδιαίτερα στη Γ' Λυκείου, όπου οι μαθητές χρειάζονται τα βιβλία κατεύθυνσης με απώτερο σκοπό την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η δωρεάν Παιδεία προβλέπει χρηματική δαπάνη των μαθητών για τα βιβλία τους;
2) Άρνηση των μαθητών για παροχή χρημάτων για τα βιβλία των Αγγλικών. Παρακαλείται η αποδοχή της.

Στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης ΑμεΑ στα Φιλιατρά

Τη δημιουργία δύο στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με αναπηρία στα Φιλιατρά προτείνει ο διοικητής του ΚΑΦΚΑ, που λειτουργεί στην τριφυλιακή πόλη, Λεωνίδας Παρασκευόπουλος. Στόχος, όπως λέει, να καλυφθεί το κομμάτι της κοινωνικής φροντίδας για τους ανθρώπους με νοητική υστέρηση, πράγμα που δεν επιτεύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια με τη λειτουργία του ΚΑΦΚΑ (Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης), το οποίο δε στελεχώθηκε ποτέ από το ανάλογο επιστημονικό προσωπικό.
Αφορμή για τη συνομιλία με τον κ. Παρασκευόπουλο .......

ήταν το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που προβλέπει μετατροπή των ΚΑΦΚΑ σε Κέντρα μόνο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης, αφήνοντας απ’ έξω τον τομέα της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Τι αλλάζει στο ΚΑΦΚΑ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο;
Κρατώ κάποιες επιφυλάξεις, γιατί δεν ξέρω εάν θα παραμείνει το σχέδιο ως έχει. Όμως, η ένταξη των κέντρων αποθεραπείας στο ΕΣΥ είναι σωστή κίνηση, που έπρεπε να είχε γίνει από χρόνια. Τώρα, τα κέντρα αυτά είναι ενταγμένα στις μονάδες κοινωνικής φροντίδας, που σημαίνει ότι το προσωπικό τους ανήκει σε άλλη κατηγορία του υπουργείου Υγείας, στην Πρόνοια, οπότε οι συνθήκες εξέλιξης είναι διαφορετικές. Για παράδειγμα, οι κανόνες εξέλιξης που ισχύουν στο ΕΣΥ για το ιατρικό προσωπικό, δεν είναι ίδιοι με αυτούς στην Πρόνοια. Αυτό ήταν τεράστιο πρόβλημα για τα ΚΑΦΚΑ, γιατί δεν προσέλκυαν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Έτσι, δεν εξελίχθηκαν σε κέντρα πραγματικής αποκατάστασης, όμως με την ένταξή τους στο ΕΣΥ αυτό αλλάζει. Επιπλέον, το σχέδιο εντάσσει τα Κέντρα στα γειτονικά Νοσοκομεία. Το ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών εντάσσεται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και μαζί με το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας θα αποτελούν έναν οργανισμό. Αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα, γιατί το προσωπικό του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας θα μπορεί να εξυπηρετήσει και τις υπηρεσίες αποκατάστασης στα Φιλιατρά, που εμπλέκουν φυσιάτρους, ορθοπαιδικούς και νευρολόγους κυρίως.

Στη διαιτησία η Μορέας με το Δημόσιο

Του Γιωργου Λιαλιου



Η καθυστέρηση παράδοσης του τμήματος Παραδεισίων - Τσακώνας, στην εθνική οδό Κορίνθου - Σπάρτης, προκαλεί τριβές ανάμεσα στο Δημόσιο και την κοινοπραξία Μορέας. Η τελευταία ζητεί από το υπουργείο αποζημίωση ύψους 9 εκατ. ευρώ για την επιβάρυνση που προκαλεί στις εργασίες η μεταφορά των υλικών από τους βοηθητικούς δρόμους. Το Δημόσιο απορρίπτει το αίτημα, υποστηρίζοντας ότι για να εγείρει αξιώσεις η Μορέας, πρέπει να έχει κατασκευάσει το υπόλοιπο τμήμα, έως Κυπαρισσία. Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε διαιτησία. Το τμήμα Παραδεισίων - Τσακώνας κατασκευάζεται ως δημόσιο έργο και θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί στη Μορέας στις 30.6.2010. Η αίτηση αποζημίωσης της παραχωρησιούχου κοινοπραξίας κατατέθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Οπως υποστηρίζει η κοινοπραξία, η καθυστέρηση στην παράδοση του τμήματος προκαλεί αυξημένες δαπάνες μεταφοράς των υλικών στα τμήματα που βρίσκονται υπό κατασκευή. Η κοινοπραξία καταλήγει ζητώντας 9.013.085 ευρώ αποζημίωση. Η απάντηση του Δημοσίου ήρθε τον Ιούνιο. Το Δημόσιο υποστήριξε ότι ο παραχωρησιούχος δεν δικαιούται αποζημίωση καθότι για να θεμελιώσει οποιαδήποτε απαίτηση για το τμήμα Λεύκτρου - Κυπαρισσίας (στο οποίο περιλαμβάνεται το τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα), πρέπει να ολοκληρωθεί η κατασκευή του τμήματος Τσακώνας - Κυπαρισσίας. Οπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, οι δύο πλευρές δεν ήρθαν σε συμφωνία και στις 3 Αυγούστου η Μορέας ζήτησε να οδηγηθεί η διαφορά σε διαιτησία, αίτημα που το Δημόσιο αποδέχθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι ο άξονας Κορίνθου - Καλαμάτας - Σπάρτης είναι ο μόνος από τους πέντε παραχωρημένους σε ιδιώτες στον οποίο οι εργασίες συνεχίζονται (και μάλιστα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο).

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_05/10/2011__458251

Λούκυ Λουκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Λούκυ Λουκ είναι κόμικ, δημιούργημα του Βέλγου Morris. Γνώρισε την περίοδο της μεγαλύτερης ακμής του κατά την εποχή που σεναριογράφος του ήταν ο Ρενέ Γκοσινί. Η ιστορία τοποθετείται στην Δύση των ΗΠΑ (Far-West) κατά την περίοδο του 19ου αιώνα, αμέσως μετά την λήξη του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου με πρωταγωνιστή τον Λούκυ Λουκ, ένα "φτωχό και μόνο καουμπόι". Μαζί με τον Αστερίξ και τον Τεντέν είναι από τα πιο εμπορικά και διάσημα κόμικ στην Ευρώπη[1].

Πίνακας περιεχομένων


Παρασκευή Ψωμιού


Ναι φίλοι μου, ένα από τα χόμπι μου είναι και η μαγειρική. Οχι ρε σεις δεν είμαι αδελφή, άπαπα παπα, δε μου πάει με τίποτα ! Χοντρός είμαι και μου αρέσει η καλοπέραση. Ετσι να την περνάω καλά με την οικογένειά μου. Βασικά μου την έδωσε κάποια στιγμή (έτσι είμαι εγώ) και ήθελα να φτιάξω ψωμί. Ετσι άρχισα να σκέφτομαι να αγοράσω ένα αυτόματο παρασκευαστή ψωμιού. Αρχισα λοιπόν τις γύρες στα μαγαζιά με τη γυναίκα μου που δεν είχε ιδέα βέβαια τα σχέδιά μου και κοιτούσα διακριτικά ! Βέβαια το κόλπο δεν μπορούσε να πιάσει και σύντομα με κατάλαβε (με ξέρει χρόνια η κυρία βλέπετε) και άρχισε την ανάκριση. Μόλις άκουσε ότι θέλω να πάρω ένα τέτοιο πράμα άρχισε τη γκρίνια. Οι παντρεμένοι ξέρετε τι σημαίνει αυτό... Εκανα πίσω λοιπόν, χωρίς όμως να εγκαταλείχω την ιδέα.
Ετσι μια μέρα στο supermarket περνώντας μπροστά από τα αλεύρια στάθηκα και άρχισα να διαβάζω. Η γυναίκα μου τότε άρχισε την ανάκριση από φόβο μήπως και υλοποιήσω εκείνη την ιδέα που είχα (είπαμε με ξέρει χρόνια). Οταν την καθησύχασα τότε αυτή μου λέει ξερά πάρε το πορτοκαλί είναι καλό.

- Που το ξέρεις παιδάκι μου της λέω.
- Να εδώ λέει ζυμωτό.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


1582: Μία ημέρα που ουδέποτε υπήρξε! Είναι η πρώτη του Ιουλιανού Ημερολογίου, που απαλείφθηκε, προκειμένου οι ημερομηνίες να εναρμονιστούν με το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

1892: Η τελευταία παράνομη ενέργεια της συμμορίας των Ντάλτον. Στην προσπάθειά τους να ληστέψουν τράπεζα στο Κόφι Βιλ του Κάνσας γίνονται αντιληπτοί από τους πολίτες και στην ανταλλαγή πυροβολισμών που ακολουθεί σκοτώνονται οι τέσσερις, ενώ διασώζεται βαρύτατα τραυματισμένος ο Έμετ Ντάλτον, ο οποίος καταδικάζεται σε ισόβια.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ