ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011

ΜΙΚΡΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ

  ΦΩΤΙΑ ΜΙΚΡΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ‘ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ’ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ.
 ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΔΕΞΙ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΓΙΑ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ
 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑ Η ΦΩΤΙΑ ΕΠΙΑΣΕ ΣΤΙΣ 5:00 π.μ. ΧΩΡΙΣ ΑΚΟΜΑ
ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΘΕΙ ΕΑΝ ΕΠΙΑΣΕ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ Η ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΑΙΤΙΑ.
      
 
TASOSPLATI 13/11/2011

Β΄ Κατηγορία : 1ος Όμιλος αποτελεσματα 8ης αγωνιστικης

(8η αγωνιστική)

ΑγώναςΓήπεδοΗμέραΗμ/νίαΏραΔιαιτητέςΑποτέλεσμα
1.ΝΙΚΗ ΠΛΑΤΗΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΑΛ/ΤΑΣΦΙΛΙΑΤΡΩΝΣάββατο12/11/1115:00ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ Μ., ΚΟΥΤΣΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Ι., ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ Κ.2-1
2.ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ - ΑΟΕΣΩΜ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣΣάββατο12/11/1115:00ΨΗΛΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Κ., ΤΣΟΠΑΝΑΚΗΣ Χ., ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ Ν.3-5
3.Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ - Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ ΔΩΡΙΟΥΣάββατο12/11/1115:00ΜΠΛΑΝΑΣ Γ., ΖΑΡΑΚΟΒΙΤΗΣ Ε., ΣΕΡΕΜΕΤΗΣ Π.0-2
4.Α.Σ. ΜΑΝΕΣΙ - Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣΜΑΝΕΣΙΣάββατο12/11/1115:00ΣΚΟΡΔΟΣ Η., ΛΟΥΚΑΣ Ι., ΤΣΙΡΜΠΑΣ Ν.1-0
5.ΑΠΣ ΑΡΙΣ - ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥΔΗΜΟΤΙΚΟ "ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΧΡΑΜΗΣΣάββατο12/11/1115:00ΤΟΥΡΛΟΜΟΥΣΗΣ Ν., ΓΚΟΥΜΑΣ Ν., ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ Ι.2-1
6.ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΛΑΤΥ - ΑΣΤ. ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣΠΛΑΤΥΣάββατο12/11/1115:00ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Χ., ΜΑΚΡΗΣ Ε., ΚΑΤΣΑΣ Ν.2-2
7.ΑΕ ΚΥΠΑΡΙΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ - Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣΚυριακή13/11/1115:00ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ Μ., ΚΟΥΤΣΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Ι., ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΣ Δ0-1

Εντός Νοεμβρίου η ανάρτηση των δασικών χαρτών Μεσσηνίας

Μέσα στο Νοέμβριο, πιθανότατα στις 21 με 22 του μήνα, ξεκινάει η ανάρτηση δασικών χαρτών στη Μεσσηνία. Αυτό επιβεβαίωσε στην "Ε" ο δασολόγος Παναγιώτης Αγγελόπουλος, προϊστάμενος του Τμήματος Χαρτογραφήσεων της Διεύθυνσης Δασών Μεσσηνίας. Οι πρώτοι χάρτες αφορούν τη Μεσσήνη, τη Θουρία, τον Αντικάλαμο, τη Σπερχογεία και το Ασπρόχωμα, ενώ την άνοιξη αναμένεται να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες για Καλαμάτα και Λέικα.
Πρόκειται, όπως παρατήρησε ο κ. Αγγελόπουλος, για τις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο κτηματολόγιο. Εξήγησε πως «ήταν προαπαιτούμενο του κτηματολογίου οι δασικοί χάρτες, για να δηλωθεί η ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου». Διευκρίνισε ότι μετά την εξέταση των αντιρρήσεων και των ενστάσεων, ο κυρωμένος δασικός χάρτης θα αποτελέσει το δασολόγιο γι’ αυτές τις περιοχές.

«Το δίκτυο του ΟΣΕ στην Πελοπόννησο μπορεί να λειτουργήσει όποτε ζητηθεί»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΕ ΝΑΝΤΙΑ
Με την υπ’ αριθμόν 06/04.10.11 αναφορά της, η Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου είχε θέσει την ανάγκη προστασίας των υποδομών και του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου, προκειμένου αυτό να μπορεί να εκμεταλλευτεί και να επεκταθεί στο μέλλον από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο. Ο Υφυπουργός Υποδομών, στην απάντησή του στο ανωτέρω αίτημα, ενημερώνει την βουλευτή ότι παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου είναι σε αναστολή κυκλοφορίας, μπορεί να λειτουργήσει όποτε ζητηθεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα στελεχωθεί και με το αναγκαίο προσωπικό, όπως σταθμαρχών κλειδούχων, φυλάκων Ισόπεδων Διαβάσεων και γενικά προσωπικό συντήρησης γραμμής.
Με αφορμή, επιπλέον, το παραπάνω αίτημα, ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Ιωάννης Μαγκριώτης, ενημερώνει ότι στο υφιστάμενο υπό αναστολή κυκλοφορίας μετρικό δίκτυο, κυκλοφορεί ήδη μια μηχανή με δραιζίνα του Β’ τμήματος γραμμής Πάτρας, προκειμένου να διατηρηθεί το υφιστάμενο δίκτυο και να μην αποψιλωθούν οι γραμμές.

Λήστεψαν με μαχαίρι 77 χρονο στην Χώρα Μεσσηνίας !

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ !!
Νύχτα τρόμου για έναν ηλικιωμένο 77 χρονο στη Χώρα Μεσσηνίας !!
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, άγνωστοι μπήκαν στο σπίτι του 77χρονου και αφού τον απείλησαν με μαχαίρι άρπαξαν τις οικονομίες του.
Οι δράστες που φορούσαν κουκούλες κατάφεραν να διαφύγουν και αναζητούνται.

ΠΛΑΤΗ. ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΓΕΜΑΤΕΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥ.

Δείτε ένα δίωρο βίντεο, γεμάτο ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥ, που έγιναν από το μεγαλύτερο