ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Αναστάτωση στα Φιλιατρα, για μπαλοποιητή στη Μώραινα

Αναστάτωση έχει προκληθεί, ξανά, στα Φιλιατρά μετά την έντονη φημολογία για εγκατάσταση του μπαλοποιητή σκουπιδιών στη Μώραινα. Τις προηγούμενες μέρες, όπως πληροφορηθήκαμε, σημειώθηκε «κινητικότητα» γύρω από αυτό το θέμα, που φέρεται να «ανακινείται» από παράγοντες της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας, καθώς και της τοπικής Αρχής των Φιλιατρών.
Οι κάτοικοι της Μώραινας, καθώς και ιδιοκτήτες γης της περιοχής, είναι κατηγορηματικά αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και θα αντιδράσουν με κάθε τρόπο, για να το αποτρέψουν, με μια σειρά από σοβαρά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα: θα είναι δίπλα στο Φράγμα, γειτνίαση με τον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στους Χριστιάνους (ιστορικό μνημείο, όχι μόνο θρησκευτικού ενδιαφέροντος, αλλά και τουριστικού), έλλειψη μελέτης καταλληλότητας ή μη της περιοχής, έλλειψη μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την μπαλοποίηση και την προσωρινή αποθήκευση των σύμμεικτων απορριμμάτων - αστικών λυμάτων, έλλειψη ολοκληρωμένης μελέτης επεξεργασίας και διάθεσης των προκυπτόντων υγρών αποβλήτων (στραγγίδια).
Μάλιστα, «μπροστάρης» στον αγώνα για να μην υποβαθμιστεί η Μώραινα είναι ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μώραινας Φιλιατρών, ο οποίος και πέρυσι την άνοιξη, όταν και τότε είχαν «διακινηθεί» τέτοιες πληροφορίες (για εγκατάσταση του μπαλοποιητή), είχε αντιδράσει.

Τέλη Κυκλοφορίας 2012: Δείτε τι θα πληρώσετε

Βαθιά το χέρι στη τσέπη καλούνται να βάλουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων. Οι αυξήσεις στα τέλη φτάνουν ακόμη και τα 120 ευρώ για αυτοκίνητα πολύ μεγάλου κυβισμού, ενώ στην κατηγορία μεταξύ 1.000 και 2.000 κυβικών οι αυξήσεις των τελών κυκλοφορίας κυμαίνονται μεταξύ 10 και 60 ευρώ.

Τα τέλη κυκλοφορίας επιβατικών αυτοκινήτων για το 2012 είναι δύο «ταχυτήτων», ανάλογα με την ημερομηνία ταξινόμησης. Για τα επιβατικά Ι.Χ. τα οποία έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως τις 31 Οκτωβρίου 2010 καθώς και για τις δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ανεξαρτήτως της ημερομηνίας πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, τα τέλη προσδιορίζονται αποκλειστικά με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα.

Πιο συγκεκριμένα για την απόκτηση του σήματος στη συγκεκριμένη κατηγορία θα πληρώσουμε:

Κινδυνεύει να κλείσει εξαιτίας των χρεών ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσσήνης

Για λουκέτο πάει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσσήνης, ένας από τους πιο ιστορικούς και δυναμικούς συνεταιρισμούς της Μεσσηνίας, που στήριξε για χρόνια τους πατατοπαραγωγούς της περιοχής. Την τραγική οικονομική κατάσταση και την άμεση απειλή για το κλείσιμο, για το τέλος του, σημείωσε στην "Ε" ο πρόεδρός του Παναγιώτης Δουρούμης. Επεσήμανε ότι ελπίδα για την αποφυγή του μοιραίου αποτελεί η πώληση ενός από τα δύο ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία του.
Ο κ. Δουρούμης μίλησε ευθέως για τις ευθύνες των αγροτών - μελών του (όχι όλων) που δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους και χρωστούν εδώ και χρόνια. «Δεν καταλαβαίνουν ότι θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα, αν κλείσει ο συνεταιρισμός, με συνέπειες ακόμα και στην τιμή του πατατόσπορου και των λιπασμάτων», παρατήρησε με απογοήτευση και σημείωσε: «Δεν πληρώνουν. Ο συνεταιρισμός τούς έδωσε εφόδια και δεν μπορεί να πάρει τα χρήματά του. Τα μέλη πίστευαν ότι ο συνεταιρισμός ήταν μόνο για να διεκδικεί. Δεν κατάλαβαν πως είχαν και υποχρεώσεις και ότι έπρεπε να είναι συνεπείς».

Καίγονται σκουπίδια στη χωματερή της Κυπαρισσίας

Για ακόμη μια φορά χθες εκδηλώθηκε φωτιά στην χωματερή της Κυπαρισσίας και πυκνοί καπνοί από τα καμένα σκουπίδια -με όλες τις βλαβερές ουσίες που παράγει η καύση τους- έπνιξαν χωριά της Δημοτικής Ενότητας Αετού.
Η εκδήλωση της φωτιάς στην συγκεκριμένη χωματερή τείνει να γίνει καθημερινό φαινόμενο και τα προβλήματα που δημιουργεί στο κοντινό χωριό Αρτίκι είναι πολλά, αφού πυκνά συχνά πνίγεται στους καπνούς.
Από την πλευρά του δήμου ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Φιλντίσης μας επισήμανε ότι οι φωτιές οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες και ότι μηχανήματα καθώς και ένα πυροσβεστικό όχημα του δήμου έσπευσαν στην περιοχή για να καλύψουν με χώμα τα σκουπίδια.
"Φυσικά ακόμη και αν είναι εξωγενείς οι παράγοντες που προκαλούν τις συνεχόμενες φωτιές, αυτό δεν απαλλάσσει το δήμο από τις ευθύνες του. Το πρόβλημα αυτό δεν είναι τωρινό. Εχει συμβεί αρκετές φορές και κατά το παρελθόν. Ευθύνη του δήμου είναι η φύλαξη και προστασία της χωματερής", ανέφερε ο ίδιος.
Πάντως οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, που συχνά πνίγονται από τους καπνούς, είναι αγανακτισμένοι με αυτή την κατάσταση.
 http://www.eleftheriaonline.gr/

Δείτε πόσα ένσημα έχετε στο ΙΚΑ στο ίντερνετ !!

Μέσω της ιστοσελίδας www.ermis.gov.gr έχετε τη δυνατότητα να δείτε αλλά και να εκτυπώσετε την καρτέλα των ενσήμων σας στο ΙΚΑ.
Μέσω αυτής της υπηρεσίας οι πολίτες είναι σε θέση να...
εκδώσουν on-line και τυπώσουν απόσπασμα ατομικού λογαριασμού ΙΚΑ για τα έτη 2002 έως και σήμερα.
Για να χρησιμοποιήσετε την Ηλεκτρονική Υπηρεσία, θα πρέπει πρώτα να εγγραφείτε και να συνδεθείτε στο site, δίνοντας όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης.
Επισκέπτεστε ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και πιστοποιείτε την εγγραφή σας προσκομίζοντας:
• Νέα Άδεια Οδήγησης ή Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατήριο
• Το όνομα χρήστη (username) που εισάγατε στο ermis.gov.gr
• Το βιβλιάριο υγείας σας ή ένα απόσπασμα ατομικού λογαριασμού ασφάλισης
Η διαδικασία αυτή γίνεται μόνο μία φορά και σας επιτρέπει πρόσβαση στην καρτέλα των ενσήμων σας ανά πάσα στιγμή και για κάθε χρήση.
 http://newsmessinia.blogspot.com/

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ