ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις! Στις 17 Δεκεμβρίου η πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

- Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσαν ήδη τον Κάρολο Παπούλια
- Αυτό σημαίνει πως μέχρι τέλος του 2014 θα έχει ξεκαθαρίσει εάν θα γίνουν πρόωρες εκλογές
- Η Σοφία Βούλτεψη κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τη στάση του υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα
- Νωρίτερα το Eurogroup είχε δεχθεί το αίτημα της Ελλάδας για δίμηνη παράταση του Μνημονίου

Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών: Ανακοίνωση - Πρόσκληση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών σε συνεργασία με τον Δήμο Τριφυλίας, καλούν τους

Κληρώσεις με χρήμα ως κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων


Ένας καταναλωτής ζητά την απόδειξη από ένα κατάστημα για τη συναλλαγή που μόλις ολοκλήρωσε, γράφει σε ένα SMS τον ΑΦΜ της επιχείρησης ή του επαγγελματία, το ποσό που πλήρωσε και την ώρα που έκανε την αγορά, στέλνει ένα δωρεάν γραπτό μήνυμα από το κινητό του σε έναν πενταψήφιο αριθμό και κερδίζει αμέσως 10 ευρώ χρόνο ομιλίας ή στο πάγιο του κινητού του, ενώ μπαίνει και στην κλήρωση για να κερδίσει 10.000 ευρώ στο τέλος του μήνα.
Σκηνές βγαλμένες από το (κοντινό) μέλλον εφόσον κάνει δεκτή η τρόικα την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης με την οποία υποστηρίζει πως

Οι τέσσερις λιγότερο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο

Δανία, Νέα Ζηλανδία, Φινλανδία και Σουηδία βρίσκονται στις 4 πρώτες θέσεις των λιγότερο διεφθαρμένων χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με τις φετινές εκτιμήσεις του Δείκτη Αντίληψης για τη Διαφθορά (ή Δείκτη Διαφάνειας -CPI) που εξέδωσε η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια.
Στις τελευταίες θέσεις βρίσκεται η Σομαλία, η Βόρεια Κορέα, το Σουδάν και το Αφγανιστάν, χώρες οι οποίες θεωρούνται ως οι πιο διεφθαρμένες του κόσμου.

Νέα πρόκληση των Βρετανών: Θα τα δώσουμε και αλλού τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ ΜακΓκρέγκορ συνεχίζει να προκαλεί με τη στάση του, αλλά κυρίως με την απόφασή του να στείλει κομμάτια της συλλογής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη Ρωσία. Τώρα λέει πως μπορεί να τα στείλει και αλλού.
Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «Telegraph» ο κ. ΜακΓκρέγκορ λέει, δίχως αιδώ, πως παρά τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς, κι άλλα μουσεία έχουν αιτηθεί να φιλοξενήσουν μέρη της συλλογής. Κάτι που έκανε και το State Hermitage της Αγίας Πετρούπολης, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Το εξοργιστικό είναι ότι το Βρετανικό Μουσείο, όχι μόνο δεν σκοπεύει να αρνηθεί αυτά τα αιτήματα, αλλά θα τα ενισχύσει. Όπως λέει ο ΜακΓκρέγκορ στην εφημερίδα: «Αρκετές απόπ αυτές τις συζητήσεις με μουσεία και σημαντικά ιδρύματα του εξωτερικού βρίσκονται εξέλιξη. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τα Γλυπτά του Παρθενώνα από όλο τον κόσμο».

Δυτική Ελλάδα: Μέχρι το 2018 έτοιμα τα έργα στα τμήματα Πάτρα-Πύργος και Καλό Νερό - Τσακώνα

Η Ολυμπία Οδός μπορεί να κατασκευάζεται από την Κόρινθο μέχρι την Πάτρα όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξει και συνέχεια.
Ήδη το Υπουργείο Υποδομών έχει προγραμματίσει για τις 27 Ιανουαρίου τη δημοπράτηση του αμέσως επόμενου τμήματος από την Πάτρα (από το Μιντιλόγλι) μέχρι την είσοδο της πόλης του Πύργου.
Το τμήμα αυτό έχει μήκος 75 χιλιόμετρα και κόστος 443εκ.ευρώ.
Αν όλα πάνε καλά, τα έργα θα ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και θα ολοκληρωθούν 3 χρόνια μετά, στα μέσα του 2018.

Οδηγίες για προετοιμασία του πατατόσπορου

Οδηγίες για την προετοιμασία του πατατόσπορου πριν τη φύτευση δίνει με ανακοίνωσή του το Κέντρο Ελέγχου Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων (ΚΕΠΠΥΕΛ) Καλαμάτας.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι πρέπει οι παραγωγοί να γνωρίζουν τα παρακάτω: «Αμέσως μετά την παραλαβή του σπόρου αδειάζονται οι σάκοι και απομακρύνονται οι σάπιοι και προσβεβλημένοι κόνδυλοι, καθώς και εκείνοι που τυχόν έχουν φύτρα πολύ λεπτά (σαν χονδρή κλωστή). Αν υπάρχουν μεγάλα φύτρα κόβονται με

Νομιμοποίηση παρανόμως εκχερσωμένων εκτάσεων

Κυριακή, 07 Δεκεμβρίου 2014 09:28 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/nomoi-apofaseis/item/50048-nomimopoiisi-paranomos-ekxerswmenwn-ektasewn


Τη «νομιμοποίηση», έναντι χρηματικού ανταλλάγματος, παρανόμως εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων προβλέπει νομοσχέδιο που ετοίμασε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το οποίο αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Ειδικότερα, προτείνεται η συνέχιση της γεωργικής εκμετάλλευσης εκτάσεων δασικού χαρακτήρα, οι οποίες είχαν εκχερσωθεί χωρίς άδεια μετά την ισχύ του Συντάγματος του 1975 και έως την 7η Μαρτίου 2007.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ