ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Το Εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων στα Πισωλιούρια Χριστιανούπολης. [ Φωτό και Video ]

Ένα πανέμορφο εκκλησάκι στην θέση Πισωλιούρια Χριστιανούπολης είχαμε χθες την ευκαιρία να επισκεφθούμε κατά την διάρκεια επίσκεψης μας στην αναβίωση του Αργαλειού από την Ένωση Φιλιατρινών Γυναικών.

Ενα πολύ παλιό εκκλησάκι του οποίου η ιστορία είναι πολύ παλιά και που το πέρασμα του χρόνου το μετέτρεψε σε συντρίμια.
Οι άνθρωποι της περιοχής μετά από ...........

πολλά χρόνια και μετά την παραχώρηση του χώρου από τον κ. Κυριακόπουλο επάνω στα θεμέλια του φτιάχτηκε ξανά το νέο εκκλησάκι.

Κατασκευές στην άμμο της παραλίας της Κυπαρισσίας

Εντυπωσιακή ήταν η κατασκευή στην άμμο που έκανε ο Νίκος Ζαχαρίου του Εικαστικού

Αναβίωσαν χθές τον Αργαλειό στα Πισωλιούρια Χριστιανούπολης [ Φωτό και Video ]

Μια υπέροχη εκδήλωση αναβίωσης του Αργαλειού με όλη την μεγαλοπρέπεια της τότε εποχής έγινε χθες το απόγευμα στις 7:30 στην θέση Πισωλιούρια Χριστιανούπολης κοντά στην κατασκευή του Φιλιατρινού φράγματος από την Ένωση Φιλιατρινών Γυναικών.

Η Εκδήλωση είχε πολύ μεγάλη επιτυχία καθήλωσε τους παρευρισκόμενους οι οποίοι παρακολουθούσαν με αμέιωτο ενδιαφέρον τόσο η αναφορά στον αργαλειό από την κ. Μακρή όσο και από την όλη διαδικασία πλυσίματος του μαλλιού, το ξάσιμο του, το γνέσιμο του και την διαδικασία ύφανσης του στον αργαλειό.

FORTHNET: Σταθερή τηλεφωνία και στα Φιλιατρά.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΟ http://filiatranews.blogspot.gr


Κάλυψη της Forthnet και σε ΟΛΗ την Μεσσηνία με ιδιόκτητο δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας.

Α Π Ο Κ Λ Ε Ι Σ Τ Ι Κ Ο

Κάλυψη με ιδιόκτητο δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ προσφέρει από σήμερα η Forthnet σπάζοντας το μονοπώλιο της Wind που μέχρι σήμερα ήταν η μοναδική που σε όλο τον νομό (εκτός από την Καλαμάτα) διέθετε ιδιόκτητο δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας. Σταθερό τηλέφωνο και

Φιλιατρά: Παρουσίαση Βιβλίου του Βασίλη Κολοβού

Παρουσίαση του μυθιστορήματος “Το δώρο του χιονιού” του συγγραφέα – ηθοποιού Βασίλη Κολοβού, έχει προγραμματίσει να γίνει για την Τετάρτη 1η Αυγούστου και ώρα 21:45 στο αίθριο του Δημαρχείου Φιλιατρών ο Μορφωτικός Σύλλογος Φιλιατρών “Ο Πυρσός”.
Περιγραφή
“Εγώ, κύριε πρόεδρε, ήμουν ένας χαμένος άνθρωπος, αλκοολικός, περιθωριακός, που λέμε συχνά και εύκολα για μερικούς ανθρώπους. Μα η ζωή παίζει περίεργα παιχνίδια. Ένα βράδυ, σκνίπα στο μεθύσι, ενώ έπεφτε χιόνι και ψυχή ανθρώπινη δεν περπάταγε στο δρόμο, άκουσα ένα κλάμα. Το κλάμα ενός μωρού. Ξέρετε, κύριε πρόεδρε, τι δύναμη έχει ένα τέτοιο κλάμα; Μπορεί να γυρίσει ανάποδα τον κόσμο. Εμένα άλλαξε μέσα μου ο κόσμος, που λέει κι ο ποιητής. Μόνο που εγώ δεν μπήκα στο ψυχιατρείο, όπως εκείνος, αλλά κέρδισα τη ζωή που είχα χάσει.”
Υπάρχουν όμως περιθώρια να ανακτήσει κανείς ό,τι έχει χάσει στη ζωή του; Γιατί ο Φώνης, ο ήρωας αυτού του συγκινητικού βιβλίου, δεν είχε χάσει μόνο τη δύναμη

Κυπαρισσία: Εγκαίνια του Βιολογικού Καθαρισμού!

Ιστορική είναι η σημερινή μέρα για την Κυπαρισσία και την ευρύτερη περιοχή, αφού με κάθε επισημότητα θα γίνουν τα εγκαίνια του Βιολογικού Καθαρισμού! 
Του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου της πόλης και της ευρύτερης περιοχής! Έργου πνοής για την Κυπαρισσία και την Τριφυλία και ονείρου ζωής για τους κατοίκους! Έργου που πέρασε από σαράντα κύματα, αλλά, τελικά, έγινε, έστω και καθυστερημένα, πραγματικότητα!
 
Για το πολυπόθητο έργο του Βιολογικού Καθαρισμού Κυπαρισσίας πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα, και πόσο μάλλον αύριο, δεν είναι μέρες για μιζέριες και «μικρότητες».  

Παράλληλα, ούτε και για κομπασμούς και εγωισμούς «πατρότητας» του Βιολογικού! Οι πολίτες της

Λαγκούβαρδος: Θαλάσσια Σπορ στο Beach Break Lagouvardos!

Κάτι ξεχωριστό και διαφορετικό δημιουργήθηκε πριν λίγες ημέρες στην όμορφη παραλία του Λαγκουβάρδου, που δίνει την δυνατότητα πλέον στους επισκέπτες της παραλίας εκτός από την απόλαυση του μπάνιου και του καφέ να ασχοληθούν και με διάφορα θαλάσσια σπορ.

Στο κέντρο της πανέμορφης αυτής παραλίας ξεκίνησε η λειτουργία της σχολής του Beach Break Lagouvardos, που προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους μία ξεχωριστή απόδραση με θαλάσσια μέσα αναψυχής, όπως κανό, σέρφινγκ και κλπ.

Ο Δημήτρης Αρώνης, ιδιοκτήτης του Beach Break Lagouvardos, μίλησε στον φακό του

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ