ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Κύπελλο Μεσσηνίας: Τα χθεσινά αποτελέσματα και οι επόμενοι αγώνες!

Η Εράνη Φιλιατρών κέρδισε εκτός έδρας, 1-2 την Ομόνοια Καλαμάτας, και πέρασε στο 4ο Γύρο του Κυπέλλου Μεσσηνίας, όπως είχατε την δυνατότητα να παρακολουθήσετε στο LIVE του

Οι Δεινόσαυροι της Παταγονίας ταξιδεύουν στην Αθήνα

Σκελετοί και πιστά προπλάσματα από τους δεινοσαύρους και άλλα προϊστορικά ζώα της Παταγονίας θα παρουσιαστούν σε έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή της Αθήνας από 1 Οκτωβρίου έως 31 Μαρτίου.
Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να δουν το μεγαλύτερο σαρκοφάγο δεινόσαυρο που έζησε ποτέ μαζί με το μικρότερο, τους παλαιότερους αλλά και τους νεότερους δεινόσαυρους, πτηνά του Κρητιδικού που δεν μπορούσαν να πετάξουν, όπως και δεινόσαυρους που θα μάθαιναν να πετούν, ιχθυόσαυρους, διαδραστικά εκθέματα, 3-D απεικονίσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Παράλληλα, στην αίθουσα προβολής της έκθεσης θα προβάλλεται κάθε μία ώρα ένα 40λεπτο

Μπρόκολο: πληροφορίες για την καλλιέργεια

Το μπρόκολο (Brassica oleracea), ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο. Καλλιεργείται για την ταξιανθία του η οποία όσο είναι ανώριμη είναι φαγώσιμη και πλούσια σε ωφέλιμα συστατικά. Η ταξιανθία έχει σκούρο πράσινο ή μελιτζανί χρώμα και είναι ελαφρώς αραιή.
Το μπρόκολο είναι στενός συγγενής με το κουνουπίδι. Στο κουνουπίδι, η ταξιανθία έχει λευκό χρώμα και είναι πιο πυκνή.
Το όνομα broccoli, προέρχεται από τον πληθυντικό της Ιταλικής λέξης broccolo, που σημαίνει “η ανθισμένη κορυφή ενός λάχανου”.
Το μπρόκολο προήλθε από φυτό άγριου λάχανου και αναπτύχθηκε στην Ευρώπη. Υπάρχουν ενδείξεις

Η μασκώτ του Μουντιάλ 2014

Η μασκότ για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 αποκαλύφθηκε. Πρόκειται για ένα αρμαντίλο, σύμβολο για την πανίδα της Βραζιλίας, το οποίο κρατά μία σημαία της διοργανώτριας χώρας.

Τα αποκαλυπτήρια έκανε σε τηλεοπτική εκπομπή ο Ρονάλντο και απομένει απλά «βαπτιστεί», κάτι που θα γίνει μέσω ψηφοφορίας των φιλάθλων μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Η επιλογή του αρμαντίλο ως μασκότ προφανώς .............

έχει οικολογικό και περιβαλλοντικό μήνυμα, κάτι που επισήμανε και ο Ρονάλντο: «Μια από τις

Βαρύς Χειμώνας για τους καταναλωτές: Εξισώνεται ο φόρος κίνησης και πετρελαίου

Ένα βήμα πριν την οριστικοποίηση του βαθμού, στον οποίο θα εξισωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης βρίσκεται η κυβέρνηση, ενώ η απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε σύσκεψη του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα', στην ίδια σύσκεψη θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το εάν και πώς θα δοθεί επίδομα θέρμανσης ή εάν η κυβέρνηση στραφεί στην εναλλακτική της κλιμακωτής επιστροφής φόρου για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης με συνυπολογισμό εισοδηματικών, κλιματικών και

Εξετάζουν μείωση 30% των δόσεων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων

Ακόμα και μείωση κατά 30% στις υφιστάμενες δόσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων εξετάζουν οι τράπεζες, που σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζονται διάφορες προτάσεις προκειμένου να καταλήξουν στο πλαίσιο εκείνο, που θα βοηθήσει τα νοικοκυριά να αποπληρώνουν χωρίς καθυστερήσεις τις υποχρεώσεις τους.
Μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Ημερησίας", εκτιμάται ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και το υπουργείο Ανάπτυξης θα έχουν καταλήξει σε δέσμη προτάσεων, που θα αφορά τόσο τις ρυθμίσεις στις οποίες

Λουκέτο σε 1.181 Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών

Στη δαγκάνα της κρίσης έχει πιαστεί ένας από τους πιο πετυχημένους θεσμούς του κράτους. Η αποδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού, η έλλειψη πόρων για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών και η αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας οδηγούν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών στο οριστικό λουκέτο.
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Αδέσμευτος Τύπος", η μοναδική ελληνική υπηρεσία που έχει βραβευτεί επανειλημμένως σε διαγωνισμούς στο εξωτερικό κινδυνεύει άμεσα με συρρίκνωση και απόλυτο

Ανακηρύσσεται το Σάββατο: Επίτιμη δημότισσα Μεσσήνης η ποιήτρια Κική Δημουλά

Στο Δημαρχείο θα γίνει αν βρέχει η τελετή ανακήρυξης ως επίτιμου δημότισσα  Μεσσήνης της ποιήτριας Κικής Δημουλά, αντί της Αρχαίας Μεσσήνης όπως είναι προγραμματισμένη. Πάντως αν όλα πάνε καλά καιρικά, η ανακήρυξη της καταγόμενης από τη Μεσσήνη Κικής Δημουλά σε επίτιμη δημότη της πόλης, θα γίνει αυτό το Σάββατο και ώρα 7.30 το απόγευμα, στο Εκκλησιαστήριο του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης.
Ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στη σημαίνουσα προσωπικότητα της Κικής Δημουλά. “Το Δημοτικό Συμβούλιο αναγνωρίζοντας την

Δημοπρατούνται τα πρώτα 7,5 χιλιόμετρα για το Ριζόμυλος-Κορώνη

Τι γίνεται με το συνολο του δρόμου Ριζόμυλου- Κορώνη ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Θανάσης Πετράκος καθώς στις 25 Σεπτέμβρη δημοπρατείται το κομμάτι Ριζόμυλός- Καλαμάκι. Αναλυτικά αναφέρει: «Συνεχίζεται η απαράδεκτη καθυστέρηση δεκαετιών για την έγκριση της πίστωσης για την μελέτη τμήματος 2 & 3 του δρόμου Ριζόμυλος-Κορώνη και για την κατασκευή του συγκεκριμένου δρόμου»

Με δεδομένο ότι παρά την από 1/6/2011 ερώτηση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ η οποία τόνιζε ότι «

Καλαμάτα: Κεραυνός χτύπησε αεροπλάνο!

Θύμα της βίαιης καταιγίδας που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, το Σάββατο το μεσημέρι, έπεσε το αεροπλάνο της Skandinavian Airlines το οποίο, προερχόμενο από το Οσλο, χτυπήθηκε από κεραυνούς στη φάση της προσέγγισής του στο αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Η προσγείωση έγινε κανονικά, χωρίς να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα για τους περίπου 100 επιβάτες και το πλήρωμα του αεροσκάφους, το οποίο ωστόσο παρέμενε μέχρι και χθες αργά το απόγευμα στο χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου προκειμένου να επιθεωρηθεί και να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές -αν κάτι τέτοιο κρινόταν απαραίτητο.
Οι επιβάτες που ανέμεναν να επιστρέψουν με το συγκεκριμένο αεροσκάφος χρειάστηκε να

Δείτε πόσο φόρο θα πληρώσετε για τα κάθε είδους ακίνητά σας [πίνακας]

Με στόχο την είσπραξη περίπου 2,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο το υπουργείο Οικονομικών προωθεί την τελική ρύθμιση για τη φορολόγηση των ακινήτων με νέο τρόπο. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ο φόρος θα είναι ένας και μοναδικός, αλλά για πρώτη φορά θα συμπεριλαμβάνονται κάθε είδους ακίνητα και οικόπεδα, εκτός από τις εκτάσεις που καλλιεργούνται από επαγγελματίες αγρότες.

Ετσι, κάθε είδους κατοικίες, καταστήματα,............

Σταϊκούρας: Επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Φεβρουάριο

  in.gr . 27 Ιανουαρίου 2022, 11:40 Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι τον Μάιο θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού

<