ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Πρόληψη γρίπης στους παιδικούς σταθμούς

Εγκύκλιο για την τήρηση των κανόνων πρόληψης των λοιμώξεων του αναπνευστικού στους παιδικούς σταθμούς, εξέδωσε η υφυπουργός Υγείας.

Τα μέτρα πρόληψης της γρίπης και των λοιμώξεων στους παιδικού σταθμούς, επισημαίνει με εγκύκλιό της η υφυπουργός Υγείας κ. Ζέττα Μακρή.
Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι η συνάθροιση των παιδιών στο χώρο του παιδικού σταθμού μπορεί να

Μητέρα θήλασε κουτάβι για να το σώσει

Μια μητέρα από το Κολοράντο έσωσε τη ζωή ενός μικροσκοπικού κουταβιού θηλάζοντάς το.
Η γυναίκα, που έχει ένα μωρό 15 μηνών, άφησε το νεογέννητο λαμπραντόρ να θηλάσει από το στήθος της καθώς δεν υπήρχε άλλη λύση για να το βοηθήσει αφού δεν μπορούσε να πιεί γάλα από μπιμπερό ή να φάει τροφή.
Βλέποντας το κουτάβι να αργοπεθαίνει η γυναίκα, που δεν θέλησε να αποκαλύψει την ταυτότητά της, αποφάσισε να αναλάβει δράση.
«Δεν κουνιόταν και απλά το έκανα. Δεν ήξερα τι άλλο να κάνω. Ήμουν απελπισμένη και δεν μπορούσε να κάθομαι και να το κοιτάω να πεθαίνει. Το

Ψάρι 400 εκατ. ετών αποκαλύπτει πως δημιουργήθηκε το πρόσωπο

Για τους περισσότερους είναι δεδομένο ότι τα θηλαστικά, τα πτηνά, τα ερπετά και τα αμφίβια πάντα είχαν πρόσωπο, ακριβώς όπως και οι άνθρωποι.
Κι όμως αυτό δεν ισχύει. Τα πρώτα πλάσματα στη Γη με σπονδυλική στήλη ήταν κάποια ψάρια χωρίς σαγόνια και πρόσωπο, τα οποία έζησαν πριν εκατομμύρια χρόνια.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από την ανακάλυψη των απολιθωμάτων ενός προϊστορικού ψαριού εν ονόματι Ρομουντίνα (Romundina) στην Καναδική Αρκτική.
Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature την Τετάρτη, Σουηδοί και Γάλλοι ερευνητές περιγράφουν βήμα

Πώς η ιδέα ενός 34χρονου να... καταργήσει τα αυγά προσέλκυσε κεφάλαια $23 εκατ. από τον πλουσιότερο άνδρα της Ασίας

Ο Josh Tetrick, επικεφαλής της Hampton Creek, δεν έχει ανάγκη από την κότα με τα χρυσά αυγά για να κάνει περιουσία. Αντιθέτως, είχε την ιδέα να... εξαφανίσει τελείως τα αυγά, αυγατίζοντας έτσι τα εκατομμύριά του...
Η σκέψη του απλοϊκή, γι' αυτό και ιδιοφυής: Η παραγωγή προϊόντων, όπως η μαγιονέζα, τα σάντουιτς ή τα μπισκότα, τα οποία παραδοσιακά περιέχουν αυγό, σε μια νέα εκδοχή, όπου το ζωικό πρόσθετο αντικαθίσταται από... συνθετικό αυγό, φτιαγμένο από διάφορα φυτά.  Με τον τρόπο αυτό γλιτώνει τα υπέρογκα έξοδα της εκτροφής κοτόπουλων, ενώ, όπως υποστηρίζει, προσφέρει στο κοινό τροφές πολύ πιο υγιεινές και

Shockwave: Το φορτηγό που φτάνει τα 600 χλμ την ώρα

Δεν πρόκειται για ένα απλό φορτηγό. Οι επιδώσεις του εξωπραγματικές. Σας παρουσιάζουμε το Shockwave (Pics+Vid)
Το όνομά του είναι Shockwave και φοράει τρεις κινητήρες τζετ. Μπορεί να φτάσει τα 605 χλμ/ώρα... και πρόκειται απλά για ένα φορτηγό!
Το εν λόγω όχημα είναι τέσσερις τόνους, παράγει 36.000 ίππους και μπορεί να πιάσει τα 400 μέτρα σε μόλις 6,5 δευτερόλεπτα. Ιδιοκτήτης του Shockwave είναι ο 64χρονος Neal Darnell ο οποίος δήλωσε για το όχημά του: "Είναι μια τρομερή εμπειρία. Δεν θα το πιστεύετε μέχρι να το δείτε."
Είναι εφοδιασμένο με τρεις κινητήρες Pratt & Whitney J34

Ποια ελληνικά "φιλέτα" στοχεύουν οι Άραβες και οι Κινέζοι

Στους τομείς ενέργειας, τουρισμού και κατασκευών σχεδιάζουν να επενδύσουν το προσεχές διάστημα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), σύμφωνα με αναφορές υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε συνομιλία του με δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα, ενδέχεται να ανακοινωθούν μία έως τρεις επενδύσεις τον Απρίλιο κατά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής Ελλάδας – ΗΑΕ, ενώ υψηλό διατηρεί το ενδιαφέρον της για την ελληνική αγορά και η Κίνα, δίνοντας έμφαση στις υποδομές.

Νεκρή σε τροχαίο 62χρονη στην Ε.Ο. Κυπαρισσίας - Πύργου

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014 14:38 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/astynomika/item/33586-nekri-tholo

Μία γυναίκα νεκρή και ένας τραυματίας είναι ο τραγικός απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε λίγο νωρίτερα στην Εθνική Οδό Κυπαρισσίας - Πύργου στο ύψος του Θολού.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το patrisnews.com το τροχαίο έγινε όταν ΙΧ που κινούνταν στην Εθνική Οδό Κυπαρισσίας-Πύργου με κατεύθυνση προς Πύργο, για

Ξενοδοχειακές επενδύσεις 170 εκ. από ΤΕΜΕΣ και Grace

Την τριετία 2014-2016 η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και η Grace Hotels θα επενδύσουν στη Μεσσηνία 170 εκατομμύρια ευρώ, για τη δημιουργία νέων τουριστικών μονάδων. Αυτή την περίοδο, σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ολοκληρώνεται η διαδικασία αδειοδότησης των επενδυτικών σχεδίων και σύντομα θα ξεκινήσουν τα έργα. 
Η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. θα κατασκευάσει 150 τουριστικές κατοικίες στο Ρωμανού και θα δημιουργήσει γκολφ κλαμπ κοντά στην Πύλο. Παράλληλα μέσα στο 2014 θα ολοκληρωθεί και ο σχεδιασμός του τρίτου ξενοδοχείου της Costa Navarino στην ίδια περιοχή. 

Ομολόγησαν τη δολοφονία του αρχιμανδρίτη: Τα ρίχνουν ο ένας στον άλλο


Ενας ανήλικος Ελληνας -που κλείνει σε λίγο τα 18- και ένας 24χρονος Γεωργιανός είναι οι δράστες της στυγερής δολοφονίας του αρχιμανδρίτη Φώτη Ζαχαρόπουλου.
Οι νεαροί ομολόγησαν το φόνο, ο ένας όμως τον φορτώνει   στον άλλον. Συγκεκριμένα ο Ελληνας υποστηρίζει ότι ο Γεωργιανός χτύπησε με τη σιδηρογροθιά τον ιερέα και στη συνέχεια τον στραγγάλισε με το πουκάμισο, ενώ ο αλλοδαπός ισχυρίζεται ότι το φόνο τον έκανε ο ανήλικος. Αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο αλλοδαπός είναι ο φονιάς αλλά δεν αποκλείουν και οποιοδήποτε άλλο

Μοσχαράκι γιουβέτσι παραδοσιακό

Γιώτα Νικολάου 30.1.20 Για μένα ο νοστιμότερος τρόπος να μαγειρέψουμε το μοσχάρι είναι στο φούρνο και μάλιστα να το συνοδέψουμε με ζυμαρ...