ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός η Καλαμάτα για το μήνα Μάϊο

Αύξηση αφίξεων στο αεροδρόμιο Καλαμάτας

Η Κυπαρισσία γιορτάζει την Πεντηκοστή και το Άγιο Πνεύμα!

Την Παντριφυλιακή εορτή της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος τιμά η Κυπαρισσία! Επίκεντρο των θρησκευτικών τελετών είναι ο ιστορικός Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος στην παραδοσιακή Άνω Πόλη! Χθες το απόγευμα τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Γονυκλισίας μετά Θείου κηρύγματος και αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου.
Σήμερα, από το πρωί, ηχούν χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες, τελέστηκε Όρθρος και τελείται Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου. Μετά το Θείο Κήρυγμα θα ξεκινήσει Λιτανεία της Ιεράς Εικόνας από τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος με κατάληξη τον

Απόπειρα ληστείας με πυροβόλα κατά πεζού στην Κυπαρισσία

Η εγκληματικότητα έχει ξεφύγει στην περιφέρεια αλλά ένα νέο περιστατικό είδε το φως της

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

«....Καί εις το πνεύμα το άγιον, το κύριον και ζωοποιόν, το εκ του πατρός εκπορευόμενον, το συν πατρί και υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των προφητών....»
Την Δευτέρα μετά την Πεντηκοστή, η Εκκλησία μας εορτάζει το Άγιο Πνεύμα. Το Άγιο Πνεύμα είναι το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, το οποίο εκπορεύεται εκ του Πατρός. Είναι ομοούσιο με τα πρόσωπα του Πατρός και του Υιού και κατά το Σύμβολο της Πίστεως «συνπροσκυνείται και συνδοξάζεται» με τον Πατέρα και με τον Υιό, ίσο κατά τη λατρεία και την τιμή.

Τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Γιορτάζουμε σήμερα 24 Ιουνίου, ημέρα της Γεννήσεως του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

Την ημέρα αυτή η Αγία μας εκκλησία εορτάζει το γενέσιο του ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννη. Ο πατέρας του Ζαχαρίας, ήταν ιερέας. Κάποια ημέρα την ώρα του θυμιάματος, είδε μέσα στο θυσιαστήριο άγγελο Κυρίου, ο οποίος του ανήγγειλε ότι θα αποκτούσε γιο τον οποίο θα ονόμαζε Ιωάννη.

Ο Ζαχαρίας σκίρτησε από χαρά , αλλά δυσπιστούσε. Η γυναίκα του ήταν ηλικιωμένη και στείρα και άρα ήταν αδύνατο να κυοφορήσει και αυτές τις αμφιβολίες τις εξέφρασε στον άγγελο ο οποίος του απάντησε ότι το παιδί θα γεννηθεί και εκείνος θα τιμωρηθεί για την απιστία του... παραμένοντας κωφάλαλος μέχρι να πραγματοποιηθεί η βουλή του Θεού.

Πλημμύρισαν οι παραλίες της Μεσσηνίας

Κοσμοπλημμύρα στις παραλίες της Μεσσηνίας καθώς χιλιάδες ταξιδιώτες εκμεταλλεύτηκαν το

Φιλιατρά: Τους το έκαναν... φύλλο και φτερό!

Φύλλο και φτερό έκαναν άγνωστοι την Κυριακή λίγο μετά τις 9 το πρωί, οικία που βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου Φιλιατρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του filiatranet, άγνωστοι μπήκαν στην μονοκατοικία από το πίσω παράθυρο ψάχνοντας σε όλο το σπίτι για χρήματα και χρυσαφικά, την στιγμή που έλειπαν οι ιδιοκτήτες.

Φιλιατρά: Εκλογές του συλλόγου "Ο Μαυροπίνακας"

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
«Ο Μαυροπίνακας»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Καλούνται τα μέλη του συλλόγου στην τακτική γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013 και ώρα 6 - 8μ.μ., στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών.

ΘΕΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Α) Απολογισμός πεπραγμένων και οικονομικός απολογισμός

Β) Εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου & νέας

BASKET: Αριοχώρι - Εράνη Φιλιατρών 39-62. 1η Νίκη στα Μπαράζ και συνεχίζει.

Νικηφόρα ξεκίνησε τους αγώνες Μπαράζ για την άνοδο στην Β' Τοπική η Εράνη Φιλιατρών καθώς πέρασε νικηφόρα από το Αριοχώρι με σκορ 39 - 62.
Η Ομάδα του ........

Γιώργου Γριβοκωστόπουλου πάιζοντας πολύ καλό basket πέρασε εύκολο απόγευμα αφού σε όλη την διάρκεια του αγώνα βρισκόταν μπροστά στο σκορ και ελέγχοντας πλήρως το παιχνίδι.
Το Αριοχώρι προσπαθούσε να είναι κοντά στο σκορ πράγμα που κατάφερε μέχρι το τελος του 2ου Δεκαλέπτου.

ΕΚΑΒ Φιλιατρών. Ενημέρωση των πολιτών για προφυλάξεις κατα την καλοκαιρινή περίοδο

ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΞ’ΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ, ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ. ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΦΙΕΡΩΣΕΤΕ ΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ.


Κολυμβητές
1. Να κολυμπάτε πάντα με παρέα,
2. Περιμένετε να περάσουν 4 ώρες από το φαγητό για να κολυμπήσετε,
3. Τα οινοπνευματώδη ποτά και η κολύμβηση είναι επικίνδυνος συνδυασμός,
4. Μην κολυμπάτε όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές (ειδικά όταν βρέχει) και σε θάλασσα με

ΠΛΑΤΗ. -3. Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ

  ΤΑΣΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΙΤΗΣ. 25/1/2022