ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013

Καθαρή δωρεάν ενέργεια από το τρέξιμο – PediPower

Το καθημερινό τρέξιμο συμβάλλει στην απώλεια βάρους αλλά και στην ευεξία του οργανισμού.
Πλέον μια ομάδα φοιτητών από το Rice University στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακάλυψαν έναν τρόπο να μετατρέψουν το τρέξιμο σε κάτι περισσότερο από επωφελή δραστηριότητα για τον οργανισμό.
Τέσσερις φοιτητές που δημιούργησαν την ομάδα Agitation Squad ανέπτυξαν ένα πρωτότυπο ζευγάρι παπούτσια που ακούει στο όνομα PediPower και που εκμεταλλεύεται και αποθηκεύει την κινητική ενέργεια που παράγεται κατά την άθληση.
Σε συνεργασία με το εργαστήριο Κίνησης του νοσοκομείου Shriners στο Χιούστον, οι τέσσερις

Τσεκάπ για τα εκτός σχεδίου

Ένα νέο έντυπο Ε9, το οποίο θα απαιτεί λεπτομερή καταγραφή των στοιχείων για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης, θα κληθούν να δηλώσουν πιθανότατα μέχρι το τέλος Αυγούστου εκατομμύρια φορολογούμενοι.
Η δήλωση στοιχείων ακινήτων θα υποβληθεί υποχρεωτικά ηλεκτρονικά και με βάση τα στοιχεία που θα αναγράψουν οι φορολογούμενοι θα καθοριστεί και ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα επιβληθεί το 2014.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ εφημερίδας, η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών που θα δοθεί στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση προβλέπει για εκτός σχεδίου εκτάσεις γης να ισχύει ξεχωριστή κλίμακα φορολογικών συντεχνιών.
Η κλίμακα θα ξεκινά από 1ή 1,5 ευρώ ανά στρέμμα. Ο πολύ χαμηλός αυτός συντελεστής θα ισχύει

Αντώνης Σταθόπουλος: Ο 15χρονος Φιλιατρινός ποδοσφαιριστής που κατέκτησε την Ολλανδία


Τα περισσότερα παιδιά στην ηλικία του ανυπομονούν να τελειώσουν τις σχολικές εξετάσεις και ν’ αρχίσουν τις ξέγνοιαστες διακοπές τους και τα μπάνια. Όχι όμως και ο Αντώνης Σταθόπουλος, ο οποίος βάζει Χ στην παραλία και ψηφίζει γήπεδο! Άλλωστε και το προηγούμενο διάστημα, ενώ η Εράνη και σχεδόν όλες οι τοπικές ομάδες είχαν ολοκληρώσει αγωνιστικές υποχρεώσεις και προπονήσεις ο 15χρονος Φιλιατρινός επιθετικός συνεχίζει με τακτική προετοιμασία, έχοντας στο πλευρό του τον γυμναστή Νίκο Αντωνόπουλο.
Τα μεγάλα όνειρα θέλουν και μεγάλες θυσίες και αυτό το ξέρει πολύ καλά ο νεαρός Αντώνης, ο οποίος και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, είχε προσθέσει στο πρόγραμμά του πρωινές προπονήσεις, πηγαίνοντας στο γυμναστήριο με

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΥΧΩΝΟΣ, ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ

Γιορτάζουμε σήμερα 16 Ιουνίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Τύχωνος, του Επισκόπου και Θαυματουργού.

Ο Άγιος Τύχων, έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Αρκαδίου και Ονηρίου. Καταγόταν από ευσεβή οικογένεια, οι δε ενάρετοι γονείς του τον ανέθρεψαν «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου», γι' αυτό πολύ γρήγορα ο Τύχων διακρίθηκε για το ήθος του χαρακτήρα του, τη σύνεση, τη διάκριση και τη μελέτη των θείων Γραφών.

Σε νεαρή ηλικία και εκτιμώντας τις σπάνιες αρετές του, ο επίσκοπος Μνημόνιος τον χειροτόνησε διάκονο. Γρήγορα όμως η αρετή του και η σπουδαία κατηχητική του δράση τον ανέδειξαν διάδοχο του Μνημονίου.

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ

(᾿Ιω. ιζ´ 1-13) - Κυριακή των Αγίων 318 Πατέρων Α´ Οικουμενικής Συνόδου
Τώ καιρώ εκείνω, επάρας ο ᾿Ιησούς τούς οφθαλμούς αυτού εις τόν ουρανόν είπε• Πάτερ, ελήλυθεν η ώρα• δόξασόν σου τόν Υιόν, ίνα καί ο Υιός σου δοξάση σε, καθώς έδωκας αυτώ εξουσίαν πάσης σαρκός, ίνα πάν ό δέδωκας αυτώ δώση αυτοίς ζωήν αιώνιον. Αύτη δέ εστιν η αιώνιος ζωή, ίνα γινώσκωσί σε τόν μόνον αληθινόν Θεόν καί όν απέστειλας ᾿Ιησούν Χριστόν.

᾿Εγώ σε εδόξασα επί τής γής, τό έργον ετελείωσα ό δέδωκάς μοι ίνα ποιήσω• καί νύν δόξασόν με σύ, Πάτερ, παρά σεαυτώ τή δόξη ή είχον πρό τού τόν κόσμον είναι παρά σοί. ᾿Εφανέρωσά σου τό όνομα τοίς ανθρώποις ούς δέδωκάς μοι εκ τού κόσμου. Σοί ήσαν καί εμοί αυτούς δέδωκας, καί τόν λόγον σου τετηρήκασι.

Νύν έγνωκαν ότι πάντα όσα δέδωκάς μοι παρά σού εστιν• ότι τά ρήματα ά δέδωκάς μοι δέδωκα

Διάκριση του λαδιού Andelea Estate "Beyond"


Σημαντική διάκριση πήρε στον Διεθνή Διαγωνισμό της Ζυρίχης το μεσσηνιακό ελαιόλαδο Andelea Estate "Beyond" Extra Virgin Olive Oil, το οποίο παράγεται στο Παραπούγκι Μεσσηνίας. 

Αν και φέτος είναι η πρώτη χρονιά κυκλοφορίας του στο εμπόριο, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Andelea Estate, κατάφερε να ανταγωνιστεί με επιτυχία εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδα και να διακριθεί στη 2η θέση, ανάμεσα στις ελληνικές συμμετοχές του διαγωνισμού. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική βράβευση από έναν διεθνώς αναγνωρισμένο διαγωνισμό ο οποίος

Ασθενής σεισμική δόνηση στη Μεσσηνία

Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 00:48 της

"Επιασε" Καλαμάτα το "Βιτσέντζος Κορνάρος"

Στο λιμάνι της Καλαμάτας κατέπλευσε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου το πλοίο "Βιτσέντζος Κορνάρος".

Θα εκτοξευτεί η τιμή του λαδιού λόγω τραγικής μείωσης παραγωγής στη Μεσόγειο

Σε λίγους μήνες δεν θα υπάρχει λάδι μετά την μείωση παραγωγής της Ισπανίας κατά 62 τοις εκατό. Αυτό είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει τις τιμές όσο και αν τα παιχνίδια εμπόρων προσπαθούν

Νέα τριήμερη εκδρομή με το τρένο στην Πελοπόννησο! Εκτός πάλι η Τριφυλία

Νέα εκδρομή στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου διοργανώνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο

ΠΛΑΤΗ. ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΓΕΜΑΤΕΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥ.

Δείτε ένα δίωρο βίντεο, γεμάτο ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥ, που έγιναν από το μεγαλύτερο