ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΤΗΓΑΝΗΤΑ

Υλικά

Για 2 άτομα
Προσθήκη βασικών συστατικών στα ψώνια μου

Βασικά συστατικά

  • ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φέτα ψωμί
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά
  • αλεύρι για το τηγάνισμα
  • ελαιόλαδο
  • λίγο ξίδι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Το ιστορικό της διώρυξης του Ισθμού Κορίνθου

Ο Ισθμός αποτελεί το κατεξοχήν στρατηγικό σημείο του ελλαδικού χώρου κι ένα από τα σημαντικότερα της Ανατολικής Μεσογείου. Η διάνοιξή του αποτέλεσε από την αρχαιότητα μείζον θέμα, καθώς η δημιουργία της διώρυγας θα έλυνε πολλά προβλήματα και θα διευκόλυνε τη ναυσιπλοΐα και το εμπόριο.
Έτσι, πρώτος συνέλαβε το έργο της διάνοιξης του Ισθμού ο τύραννος της Κορίνθου Περίανδρος, περί το 602 π.Χ., ο οποίος τελικά αρκέστηκε στη δημιουργία της διόλκου. Εν συνεχεία ο Δημήτριος ο Πολιορκητής, ο Ιούλιος Καίσαρ, ο Καλιγούλας και ο Νέρων διαδοχικά μελέτησαν και επιχείρησαν τη διάνοιξη, όμως χωρίς επιτυχία. Μάλιστα ο τελευταίος, κατά το 67 μ.Χ., άρχισε εργασίες εκσκαφής χρησιμοποιώντας χιλιάδες εργάτες και προχωρώντας σε μήκος 3.300 μέτρων. Ο Ηρώδης ο Αττικός, οι Βυζαντινοί στη συνέχεια και οι Ενετοί τέλος ήταν οι "διάδοχοι" του Νέρωνα στο όραμα της διάνοιξης του Ισθμού, αλλά εγκατέλειψαν την προσπάθεια για διάφορους λόγους.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

Είναι απίστευτο όταν οι φωτογράφοι καταφέρνουν να τραβήξουν τόσο υπέροχες λήψεις.

Καίγεται η χωματερή στους Γαργαλιάνους


Ακόμη και χθες συνέχιζαν να βγαίνουν πυκνοί καπνοί από τη χωματερή των Γαργαλιάνων η οποία καίγεται από τη Δευτέρα το απόγευμα, παρά τις προσπάθειες κατάσβεσης με ρίψη νερού αλλά και σκέπασμα των σκουπιδιών με χώματα.
Η φωτιά καίει μέσα από τα σκουπίδια χωρίς να υπάρχουν φλόγες. Τα χωματουργικά μηχανήματα που βρίσκονται εκεί, πέρα από τα χώματα που ρίχνουν, προσπαθούν να απομονώσουν και τις εστίες ώστε η φωτιά να μην επεκταθεί σε όλη τη χωματερή.
Χθες το σημείο βρέθηκε ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας με τον αντιδήμαρχο Ευστάθιο Ανδρινόπουλο που συντονίζει την όλη προσπάθεια και ο οποίος μας είπε:
«Από τη Δευτέρα το απόγευμα έχουμε 2-3 μικροεστίες, οι οποίες από τότε παρ' όλες τις ενέργειες που έχουμε κάνει ρίχνοντας νερό με την Πυροσβεστική, αλλά και χώματα, ακόμη συνεχίζουν - χωρίς όμως να υπάρχει φλόγα, παρά μόνο καπνός. Ελπίζουμε μέσα στις επόμενες 1-2 μέρες με τις ενέργειες που κάνουμε να αντιμετωπίσουμε πλήρως την κατάσταση. Πλέον έχουμε και φύλακα στην περιοχή, ο οποίος δεν επιτρέπει σε κανένα πλην των υπαλλήλων του δήμου να μπαίνει μέσα, καθώς οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι οι φωτιές αυτές έχουν μπει από μετανάστες προκειμένου να βρουν σίδερα για να τα εμπορευτούν.
Είναι γεγονός ότι ο καπνός, ανάλογα με τη διεύθυνση του ανέμου, προκαλεί όχληση στους κατοίκους της περιοχής. Ομως το πρόβλημα έχει περιοριστεί σημαντικά και πιστεύω ότι σύντομα θα ξεπεραστεί».
http://www.eleftheriaonline.gr

Τσιγγάνος πυροβόλησε ομόφυλό του στο Καλό Νερό


Πυροβολισμούς κατήγγειλε ότι δέχθηκε 44χρονος τσιγγάνος το βράδυ της Τετάρτης χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί κοντά στο Καλό Νερό από 23χρονο ομόφυλό του με τον οποίο φαίνεται ότι έχουν προσωπικές διαφορές.
Ο 44χρονος τσιγγάνος πήρε τηλέφωνο την Αστυνομία στις 10.10 το βράδυ της Τετάρτης και κατήγγειλε ότι ενώ ήταν στο πρώτο χιλιόμετρο του δρόμου Καλό Νερό-Τσακώνα σταμάτησε για λίγο το αυτοκίνητό του να το ελέγξει καθώς του είχε βγάλει σήμα ότι υπήρχε βλάβη. Τότε από κοντινή απόσταση δέχθηκε πυροβολισμούς από 23χρονο τον οποίο αναγνώρισε και με τον οποίο έχουν προσωπικές διαφορές, καθώς τον κατηγορεί ότι πριν δύο χρόνια του είχε απαγάγει την ανήλικη κόρη του. Μάλιστα όπως είπε στους αστυνομικούς πιστεύει ότι τον ακολουθούσε με το αυτοκίνητό του. Επίσης ανέφερε ότι ο 23χρονος τον έχει απειλήσει και στο παρελθόν.
Ο δράστης συνελήφθη χθες το βράδυ στη Στυλίδα.
http://www.eleftheriaonline.gr

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ