ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Τριφυλία: Με Σαρντονέ άρχισε ο τρύγος !

Με την ποικιλία Σαρντονέ ξεκίνησε ο τρύγος στην περιοχή της Τριφυλίας σε μια χρονιά που δείχνει ότι έχει εξαιρετική ποιότητα αλλά και καλές αποδόσεις. 
Ήδη από την Δευτέρα αλλά και χθες Σαρντονέ παραλάμβανε και ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Μεσσηνίας «Νέστωρ». Είναι μια ποικιλία που προηγείται όλων των υπολοίπων, ενώ η παραγωγή της στην περιοχή δεν είναι σε πολύ μεγάλη έκταση.
 
Όσον αφορά τις υπόλοιπες ποικιλίες, όπως μας τόνισε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Σωτήρης Καλογερόπουλος, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη και ανάλογα με την ωριμότητα που υπάρχει, θα βγουν ανακοινώσεις για το πότε

22 Αυγούστου: μεγάλο λαϊκό πανηγύρι στο δάσος της Ευαγγελίστριας Βάλτας

Και φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ο Πολιτιστικός σύλλογος Βάλτας διοργανώνει μεγάλο λαϊκό πανηγύρι στο δάσος της Ευαγγελίστριας, το βράδυ της

Στις 28 Αυγούστου ξεκινά η έκθεση του Κυπέλλου του Σπύρου Λούη

Τέσσερις μήνες μετά την απόκτηση του Ασημένιου Κυπέλλου του Σπύρου Λούη σε δημοπρασία, το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» εκπληρώνει τη δέσμευσή του να παρουσιάσει το Κύπελλο στο ευρύ κοινό. Ειδικότερη η έναρξη της έκθεσης στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης ορίστηκε στις 28 Αυγούστου 2012 και για ένα έτος.

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», αναφέρει: «Πιστεύοντας ότι το ιστορικό αυτό Κύπελλο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού, το Ιδρυμα αποσκοπεί, μέσα από αυτήν την έκθεση,

Έξυπνα κόλπα που κάνουν πιο εύκολη την περιήγηση σας στο ίντερνετ

Δείτε κάποια πολύ χρήσιμα κολπάκια που πιθανόν να μην ξέρατε, που θα σας βοηθήσουν να σερφάρετε στο internet πιο εύκολα, γρήγορα και ξεκούραστα!
 
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα κολπάκια για εύκολο και γρήγορο σερφάρισμα στο internet..
 
1. Δεν χρειάζεται το http://
Αν θέλετε να γράψετε μια διεύθυνση url στον τίτλο διευθύνσεων του browser σας, δεν χρειάζεται να πληκτρολογείτε το http:// , όπως επίσης δεν χρειάζεται και το www!
 
2. Γρήγορη εναλλαγή μεταξύ πεδίων φόρμας

Οι Έλληνες εφοπλιστές αγοράζουν την γερμανική ναυτιλία

Οι Έλληνες εφοπλιστές σώζουν την γερμανική ναυτιλία και χιλιάδες Γερμανούς μικροεπενδυτές. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", μπορεί η ελληνική οικονομία να εξαρτάται από τη γερμανική βοήθεια, αλλά στον τομέα της ναυτιλίας, η εικόνα είναι αντίστροφη.
Ήδη πάνω από 2 δισ. δολάρια για την απόκτηση μεταχειρισμένων πλοίων δαπάνησαν οι Έλληνες εφοπλιστές κατά τη διάρκεια των πρώτων επτά μηνών του 2012, αγοράζοντας από τη δευτερογενή αγορά 111 ποντοπόρα πλοία, σημειώνοντας έτσι ρεκόρ στην αγορά αυτού του είδους.
Την ίδια στιγμή, πάνω από 100 γερμανικά funds που επενδύουν στην ποντοπόρο ναυτιλία έχουν

Ξεχωριστά ανά σύζυγο τα εκκαθαριστικά ΦΑΠ. Πώς θα πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας

Από τον Οκτώβριο και έως το τέλος του έτους, τουλάχιστον 1 εκατ. φορολογούμενοι θα πάρουν τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για το 2010 και το 2011, τα οποία θα είναι για πρώτη φορά ξεχωριστά ανά σύζυγο. Από τον συγκεκριμένο φόρο, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει περί το 1 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, εντός του Σεπτεμβρίου θα είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική πύλη του εντύπου Ε9, προκειμένου οι φορολογούμενοι να δηλώσουν τις τυχόν

Συζήτηση για την Ανω Πόλη Κυπαρισσίας

Γενική συνέλευση με ανοιχτή συζήτηση διοργάνωσε ο Σύλλογος για την Προστασία και Αναβίωση της Ανω Πόλης Κυπαρισσίας την Κυριακή το πρωί στην πλατεία του κάστρου και αμέσως μετά πραγματοποίησε τις εκλογές του για την ανάδειξη του νέου του Διοικητικού Συμβουλίου.
Το κυκλοφοριακό, τα παλιά ετοιμόρροπα κτίσματα και η καθαριότητα είναι τα κυριότερα από τα ζητήματα και τα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους όπως προέκυψε κατά την διάρκεια της συζήτησης, χωρίς φυσικά να λείπουν και άλλα επιμέρους ζητήματα τα οποία και τέθηκαν.
Η συζήτηση ξεκίνησε με τον απολογισμό των δράσεων του συλλόγου τον οποίο έκανε ο πρόεδρος

Καθυστερεί η επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες

Καθυστερεί η καταβολή της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες της Μεσσηνίας, λόγω των ελέγχων, της πολλής δουλειάς και της έλλειψης προσωπικού στη ΔΟΥ Καλαμάτας. Οι διαμαρτυρίες από τους αγρότες εντείνονται, καθώς περιμένουν τα χρήματα αυτά για να καλύψουν σοβαρές οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν προγραμματίσει. Η καθυστέρηση μεγαλώνει στην ΕΑΣ Μεσσηνίας, όπου πρέπει να αλλαχθούν οι καταστάσεις μετά την παρακράτηση που γίνεται λόγω οφειλών των παραγωγών στο ελληνικό Δημόσιο. Και όπως μας είπαν από την Ενωση, στην τελευταία μεγάλη παρτίδα το 40% των καταστάσεων των αγροτών, κυρίως από την περιοχή της Μεσσήνης, χρειάστηκε να αλλάξουν.
«Είχαν πει ότι μετά τις 15 Αυγούστου θα παίρναμε τα χρήματά μας, αλλά ακόμα τίποτα. Εχουμε να

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ