ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Νίκος Φρούσος: Δυνατό καλωσόρισμα από τους φιλάθλους του Ιωνικού!

Παρουσία 400 περίπου φιλάθλων ξεκίνησε χθες το απόγευμα και επίσημα η νέα αγωνιστική

Ο Δήμαρχος Τριφυλίας για τις φωτιές σε Μάλη, Ραφτόπουλο και Πλάτη!

Μιλώντας χθες στο «Θ» ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, τόνισε: 
«Δεν μπορεί αυτές οι φωτιές να είναι εντελώς συμπτωματικές και τυχαίες μεταξύ τους», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για το πώς θα κυλήσει ο καιρός από εδώ και πέρα με τα μελτέμια.
 
Ο κ. Κόλλιας συνεχάρη την Π.Υ. και τους πυροσβέστες για «το ζήλο που επέδειξαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών» και ευχαρίστησε την Περιφέρεια και την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, με τον αντιπεριερειάρχη, για την όποια παρέμβασή τους και τη συνδρομή αεροσκαφών και ελικοπτέρων στις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Τα 10 καλύτερα γκολ του Παναθηναϊκού (ΒΙΝΤΕΟ)

ΑΠΟ http://www.youtube.com

Στον δρόμο αυτοκίνητα που «μιλούν» μεταξύ τους

Ξεκίνησε στις ΗΠΑ η δοκιμή μιας νέας τεχνολογίας η οποία θέλει να βάλει «φρένο» στα τροχαία ατυχήματα. Η τεχνολογία V2V επιτρέπει στα οχήματα να επικοινωνούν μεταξύ τους και ειδοποιεί τους οδηγούς τους σχετικά με το αν βρίσκονται σε πιθανή πορεία σύγκρουσης. Το σύστημα προωθεί η Διοίκηση Οδικής Ασφάλειας Εθνικών Οδών των ΗΠΑ και εδώ και λίγα 24ωρα περίπου τρεις χιλιάδες αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους του Μίσιγκαν έχοντας ενσωματωμένο το V2V.

Η τεχνολογία

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας

Πρεμιέρα κάνει σήμερα η Super League, ενώ συνεχίζονται τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου.

Μεγάλες οι ζημιές στα σύκα από καύσωνα

Μεγάλες είναι οι ζημιές στα σύκα από τον καύσωνα, επανέλαβε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Π. Αλευράς. Ενημέρωσε ότι προχθές επιτροπή από τον ΕΛΓΑ της Τρίπολης, με το διευθυντή Ηλία Αγγελόπουλο, την τμηματάρχη Σοφία Βαρδάκα και τον επόπτη Μανώλη Ηλιόπουλο, πραγματοποίησε αυτοψία σε χωριά του νομού με παραγωγή σύκων, όπως στο Μάνεση, στον Πολύλοφο, τη Στέρνα, το Στρέφι και την Πελεκανάδα. Σύμφωνα με όσα διαπίστωσαν, η ζημιά είναι εξελισσόμενη, ενώ διαβεβαίωσαν πως θα παρακολουθούν την κατάσταση και θα πάρουν και στοιχεία από την παράδοση των σύκων. 
Ο κ. Αλευράς επιβεβαίωσε ότι η ζημιά είναι και ποσοτική και ποιοτική, τα σύκα λόγω της ζημιάς

Τηλεοπτική καμπάνια για το Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο τιμών

Tην ευκαιρία να συγκρίνουν τις τιμές βασικών αγαθών και προϊόντων καθημερινά μέσω internet έχουν οι Έλληνες καταναλωτές μέσω τις ιστοσελίδας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας,  Υποδομών , Μεταφορών και Δικτύων.
Ήδη έχει ξεκινήσει τηλεοπτική καμπάνια ενημέρωσης με spot που έχουν παραχθεί και μεταδίδονται δωρεάν απο ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου.
Η ενημέρωση για τους κινδύνους του παραεμπορίου και η αξιοποίηση του παρατηρητηρίου τιμών

Σταϊκούρας: Επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Φεβρουάριο

  in.gr . 27 Ιανουαρίου 2022, 11:40 Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι τον Μάιο θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού