ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Τριφυλία: Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο

Με την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών που ανέδειξε νέο δήμαρχο τον Παναγιώτη Κατσίβελα στο Δήμο Τριφυλίας, και εν αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας, σε ό,τι αφορά την σταυροδοσία των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, με βάση τα ανεπίσημα στοιχεία που υπάρχουν, διαμορφώνεται και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως πλέον το Δημοτικό Συμβούλιο  θα είναι 27μελές, με τον πρώτο συνδυασμό του κ.

Digea: Στις 27 Ιουνίου η επίγεια ψηφιακή μετάβαση των τηλεοπτικών σταθμών στην Πελοπόννησο

Στις 27 Ιουνίου θα ξεκινήσει τελικά η εκπομπή ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος

Ήταν η τελευταία της επιθυμία: Κηδεύτηκε σε καρέκλα με το νυφικό

 http://www.newsit.gr/

Τελευταία ενημέρωση: 27.05.2014 | 19:31
Πρώτη δημοσίευση: 27.05.2014 | 19:31

 

 

 

 

Με έναν πολύ παράξενο τρόπο κήδεψαν οι δικοί της άνθρωποι την Τζωρτζίνα Σερβόνι Λιόρε στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο.

Η γυναίκα, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών την περασμένη Κυριακή, είχε προλάβει να εκφράσει στην οικογένειά της τον τρόπο που θέλει να κηδευτεί.

700 τόνοι καρπουζιού από Τριφυλία στη διεθνή αγορά!

Περισσότεροι από 1.000 τόνοι υπαίθρια καρπούζια έχουν μαζευτεί στην περιοχή της Τριφυλίας, σε μια χρονιά που εξελίσσεται ομαλά και με αυξημένη ζήτηση για το προϊόν. 

Η συντριπτική πλειοψηφία των καρπουζιών έχει κινηθεί για αγορές του εξωτερικού, καθώς όπως αποδεικνύεται, τα τελευταία χρόνια το προϊόν έχει καθιερωθεί σε αρκετές αγορές της Ευρώπης. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, μέχρι τώρα έχουν γίνει

Ξεκινάει σε λίγες μέρες το έργο "Επέκταση - βελτίωση δικτύων όμβριων υδάτων Φιλιατρών"

Με το έργο αυτό θα γίνει επέκταση τμήματος δικτύου όμβριων υδάτων στα Φιλιατρά και συγκεκριμένα στην περιοχή Αγίου Νικολάου, καθώς και τμήμα του δικτύου νότια του Βορρέειου Πνευματικού Κέντρου.

Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν είναι:

  • Εκσκαφές Γ-Η
  • Τσιμεντοσωλήνας Φ800  35 μ
  • Τσιμεντοσωλήνας Φ600  12 μ

O αυτοκράτορας Kωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ' μιλάει για τελευταία φορά στους πολεμιστές του

Λίγες ώρες πριν την τελική μάχη, λίγες ώρες πριν ανοιξει η Κερκόπορτα και μπούν τα τουρκικά στίφη στην Πόλη μας, ο τελευταίος Ελληνας αυτοκράτορας, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο

Εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου

Γιορτάζουμε σήμερα 29 Μαΐου, ημέρα της Αναλήψεως του Κυρίου.
«Ὁ Κύριος ἀνελήφθη εἰς οὐρανούς, ἵνα πέμψῃ τὸν Παράκλητον τῶ κόσμω, οἱ οὐρανοὶ ἡτοίμασαν τὸν θρόνον αὐτοῦ, νεφέλαι τὴν ἐπίβασιν αὐτοῦ, Ἄγγελοι θαυμάζουσιν, ἄνθρωπον ὁρῶντες ὑπεράνω αὐτῶν, ὁ Πατὴρ ἐκδέχεται, ὃν ἐν κόλποις ἔχει συναϊδιον, Τὸ Πνεῦμα τὸ ἅγιον κελεύει πᾶσι τοὶς Ἀγγέλοις αὐτοῦ, Ἄρατε πύλας οἱ ἄρχοντες ἡμῶν, Πάντα τὰ ἔθνη κροτήσατε χείρας. ὅτι ἀνέβη Χριστός, ὅπου ἣν τὸ πρότερον».
Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός μετά την λαμπροφόρο Ανάστασή Του από τους νεκρούς, δεν εγκατέλειψε αμέσως τον κόσμο, αλλά συνέχισε για σαράντα ημέρες να εμφανίζεται στους

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ