ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

ΕΡΤ: Τι θέλουμε τελικά;

Εμείς δεν είμαστε που μέχρι χθες το μεσημέρι αν καθόμασταν σε μία παρέα και συζητούσαμε για την ΕΡΤ θα βγάζαμε την οργή μας για την ασυδοσία με την οποία διοικείται και λειτουργεί αυτός ο δημόσιος φορέας;
Εμείς δεν είμαστε που διαβάζοντας το λογαριασμό της ΔΕΗ και βλέποντας το περίφημο ¨τέλος υπέρ ΕΡΤ¨ βρίζαμε τους χαραμοφάηδες της δημόσιας τηλεόρασης;
Εμείς δεν είμαστε που μετά από κάθε Eurovision περιμέναμε να μάθουμε πόσο κόστισε για να ξεσπαθώσουμε εναντίον της;

Υπό ένταξη στο ΕΣΠΑ το Ρωμανού-Γαργαλιάνοι.

"Είναι υπό ένταξη στο ΕΣΠΑ, στο πρόγραμμα της Περιφέρειας, η συνέχιση και ολοκλήρωση του

Η Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη!

14 ΙΟΥΝΙΟΥ
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Το τμήμα Αιμοδοσίας της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας συμμετέχει με χαρά και υπερηφάνεια στον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας για τους εθελοντές αιμοδότες.

Τιμάμε όλους εκείνους τους συμπολίτες μας που καθημερινά προσέρχονται στο τμήμα Αιμοδοσίας ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ και προσφέρουν αίμα, δηλαδή ζωή σε όσους έχουν ανάγκη!

Έκθεση με παλιές Φιλιατρινές ασπρόμαυρες φωτογραφίες!

ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΠΑΛΙΕΣ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΕΣ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ έχει αποφασίσει αυτό το καλοκαίρι να οργανώσει μια έκθεση με παλιές ασπρόμαυρες φιλιατρινές φωτογραφίες. 


Έχουμε συγκεντρώσει αρκετό υλικό. Θέλουμε κι εσείς να μας εμπιστευτείτε τις φωτογραφίες σας. Θα τις ψηφιοποιήσουμε και θα σας τις επιστρέψουμε την ίδια μέρα. 

Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να σώσουμε και να αναδείξουμε όλον αυτόν τον "θησαυρό" ο οποίος παραμένει κρυμμένος

Καταφύγιο αδέσποτων ζώων στη Καλαμάτα

Στην ίδρυση και λειτουργία καταφυγίου αδεσπότων, τραυματισμένων και εγκαταλελειμμένων ζώων

Σχοινί από ανθρακόνημα για ανελκυστήρες στον ουρανό Θα επιτρέψει σύντομα στα ασανσέρ να φτάνουν σε ύψος ενός χιλιομέτρου!

 UltraRope: η ζωή κρέμεται σε μια κλωστή από ανθρακόνημα (Πηγή: KONE)
Έσπο, Φινλανδία 
Στο Μπούρτζ Χαλίφα του Ντουμπάι, τον ψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου στα 828 μέτρα, οι επισκέπτες αναγκάζονται να αλλάξουν ασανσέρ για να ανέβουν πάνω από το όριο των 500 μέτρων -το

eleMMent PALAZZO RV. Ένα παλάτι σε τροχούς.

Το τροχόσπιτο των 3 εκάτ. δολαρίων απευθύνεται στους πετρελαιάδες του Αραβικού Κόλπου. Ξεχωρίζει για την χλιδή και την πολυτέλεια που προσφέρει και δεν είναι τυχαίο ότι το αποκαλούν παλάτι σε ρόδες.
Όποιος ζει σε ένα μικρό διαμέρισμα θεωρώντας ότι το ενοίκιο που πληρώνει είναι υψηλό, είναι βέβαιο ότι θα νιώσει άβολα διαβάζοντας ότι το συγκεκριμένο τροχόσπιτο αξίζει 3.000.000 δολάρια έχει κατασκευαστεί ειδικά για τους σεΐχηδες του πετρελαίου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κοινού με μια Mercedes G65 AMG

Έκλεισαν τα δημοτικά σχολεία

Ολοκληρώθηκε σήμερα η σχολική χρονιά για τα παιδιά του δημοτικού, τα οποία προσήλθαν στα σχολεία για να πάρουν τα ενδεικτικά τους.

Παράξενο φυτό θυμίζει παραδείσιο πτηνό!

Η στρελίτζια (Strelitzia reginae) είναι ένα ποώδες φυτό βασικό χαρακτηριστικό του οποίου είναι τα εντυπωσιακά άνθη του που θυμίζουν κεφάλι παραδείσιου πτηνού.

Το έντονο πορτοκαλί χρώμα με τις μπλε πινελιές στα άνθη αλλά και το μυτερό σχήμα των πετάλων δημιουργούν την ψευδαίσθηση ενός τροπικού πουλιού που ήρθε να ξαποστάσει επάνω στα μεγάλα πράσινα φύλλα.

Η στρελίτζια αγαπάει τα ημισκιερά μέρη και τα μέτρια σε υγρασία εδάφη, ενώ ανθίζει από το χειμώνα

Με τη σύνταξη Ιουλίου το ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ

Με την σύνταξη του Ιουλίου θα καταβάλλει στους δικαιούχους, το ΕΚΑΣ έτους 2013 ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).


Σε ανακοίνωση της διοίκησης του Οργανισμού αναφέρεται ότι για τον έλεγχο των δικαιούχων, απαιτείται η διασταύρωση των εισοδημάτων έτους 2011 (οικ. έτος 2012) ώστε να χορηγηθεί σε όσους το δικαιούνται βάσει των κριτηρίων αυτών και να διακοπεί στους λοιπούς.

ΤΖΑΚ- ΠΟΤ ΦΕΤΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ-22 ΧΩΡΕΣ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ-ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
Η Καλύτερη χρονιά για το καρπούζι ήταν η φετινή κατά γενική εκτίμηση παραγωγών και γεωπόνων αφού ο στόχος των 30.000 τόνων επιτεύχθηκε στην Τριφυλία με πολύ καλές αποδόσεις στις καλλιέργειες και το θετικό ότι οι τιμές ήταν ικανοποιητικές.
Τζακ πότ στην αγορά έκανε η περιοχή σύμφωνα με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής οικονομίας κ. Παρασκευόπουλο με τον οποίο επισκεφθήκαμε καλλιέργειες στο Αγρίλι. Αρχικά είπε ότι ξεπεράστηκε το 95% της

Εράνη Φιλιατρών: Ο Δημήτρης Παναγιώτου στο τιμόνι της ομάδος!

Ο Δημήτρης Παναγιώτου θα είναι ο νέος προπονητής της Εράνης Φιλιατρών, μετά την συμφωνία του με την Διοίκηση, αργά το βράδυ της Πέμπτης.
Ο νέος τεχνικός που είναι γυμναστής στο επάγγελμα και κατάγεται από το Αγρίνιο, συμφώνησε σε όλα με την διοίκηση και το βράδυ της Πέμπτης έπεσαν οι υπογραφές για να αναλάβει το τιμόνι της Εράνης την νέα αγωνιστική περίοδο.
Ο νέος προπονητής δήλωσε στο filiatranet την ικανοποίησή του που θα αναλάβει

Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών: Συγκίνησαν και φέτος με την καλοκαιρινή τους γιορτή!

Συγκίνησαν και φέτος τα παιδιά του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών όσους παρακολούθησαν την καλοκαιρινή τους γιορτή, παρουσιάζοντας εχθές με την βοήθεια των Εκπαιδευτικών και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, "Τον Τζίτζικα και τον μέρμηγκα" στέλνοντας σε όλους το μήνυμα "Δες την φωτεινή πλευρά της ζωής".

BASKET: Δαϊκλής - Εράνη Φιλιατρών 45 - 53. Ντουγρού για άνοδο στην Β' Τοπική.

Με νέα νίκη στο πρωτάθλημα της Γ' ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ συνέχισε χθες η Εράνη κόντρα στον Δαϊκλή στην Καλαμάτα.
Ο αγώνας που τελικώς εξελίχθηκε σε μια πλήρη απογευμνατινή προπόνηση ανέδειξε νικήτρια την Εράνη Φιλιατρών καθώς σχεδόν όλα είχαν τελειώσει από το πρώτο δεκάλεπτο και ολος ο υπόλοιπος αγώνας πήγε στο ρελαντί.
Ξεκίνησε δυνατά πήρε πολύ γρήγορα την διαφορά και από εκεί και μετά δεν απειλήθηκε σε κανένα σημείο και έπειξε πολύ χαλαρά.
Το 9-23 υπέρ της Εράνης στο πρώτο δεκάλεπτο ........

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ