ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Ο πιο τρομακτικός βάτραχος στον κόσμο με πανοπλία κατά των δεινοσαύρων

Τεράστια αγκάθια που προεξείχαν από το κρανίο του και επίπεδη πανοπλία στην πλάτη είχε ο αρχαίος βάτραχος Beelzebufo ampinga, γνωστός ως  «διαβολοβάτραχος», σύμφωνα με νέα ανάλυση.
Ο «τερατώδης» βάτραχος έζησε την Κρητιδική περίοδο στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα η Αφρική. Η πανοπλία στην πλάτη του έμοιαζε με κέλυφος χελώνας και μαζί με τα αγκάθια τον προστάτευε από τους επίδοξους θηρευτές της εποχής, μεταξύ των οποίων δεινόσαυροι και κροκόδειλοι.
«Γνωρίζαμε ότι ήταν μεγάλος και γνωρίζαμε ότι ήταν θηρευτής. Το νέο υλικό όμως μας δείχνει πως ήταν ακόμα καλύτερα θωρακισμένος απ ό,τι

Πετρέλαιο: 80 δισ. δολάρια στο Ιόνιο – Πάνω από 800 εκατ. βαρέλια

Τουλάχιστον τρεις με τέσσερις «Πρίνους» κρύβει το Ιόνιο Πέλαγος, ήτοι περίπου 800 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής».
Οι εκτιμήσεις αυτές έχουν φτάσει στην ηγεσία του ΥΠΕΚΑ μετά την παράδοση των επεξεργασμένων δεδομένων των σεισμικών ερευνών που έκαναν οι Νορβηγοί της PGS στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι σεισμικές «γραμμές» των 30.000 χλμ. δείχνουν πετρελαϊκές δομές στο υπέδαφος του Ιονίου που κρύβουν τουλάχιστον 600 με 800 εκατ. βαρέλια πετρελαίου,

Παναθηναϊκός… 106 ετών!

Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος ιδρύθηκε σαν σήμερα 3 Φεβρουαρίου του 1908. Μία ομάδα αθλητών με επικεφαλής τον Γιώργο Καλαφάτη αποχώρησαν από τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο μετά την κατάργηση του ποδοσφαιρικού τμήματος και δημιούργησαν μία ομάδα με αρχικό όνομα Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών (ΠΟΑ).
Το τελικό όνομα δόθηκε το 1924, καθώς αρχικά η ομάδα είχε ονομαστεί Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος (1910), Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Αγωνιστικός Όμιλος (1918) και Παναθηναϊκός Ποδοσφαιρικός Αγωνιστικός Όμιλος (1922).

Εκδήλωση για τη νέα ΚΑΠ

Κυριακή, 02 Φεβρουαρίου 2014 08:09 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/33003-ekdilosi-nea-kap

 Συνάντηση εργασίας κι ενημέρωσης για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική  (ΚΑΠ) 2014 - 2020, πραγματοποιείται αύριο στις 5.30 το απόγευμα στην Καλαμάτα, στο ξενοδοχείο "Rex".
Κεντρικός εισηγητής θα είναι ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τάσος Χανιώτης, ενώ σύντομες τοποθετήσεις θα κάνουν ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Κωνσταντίνος Σκιαδάς και ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών "Νηλέας". 

Νέος σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/ellada-kosmos/item/33068-eee

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, αφού μια εβδομάδα μετά το πρώτο σεισμό των 5,8 Ρίχτερ, νέα ισχυρή σεισμική δόνηση έντασης 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 05:08 της Δευτέρας. Μάλιστα, λίγα λεπτά αργότερα, στις 05:16 ακολούθησε ισχυρότατος μετασεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο της νέας σεισμικής δόνησης των 5,7 Ρίχτερ (σύμφωνα με το Γεωδυναμικό ινστιτούτο) εντοπίζεται βοεριοδυτικά του Ληξουρίου. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν της τάξης των 6,1 βαθμών της

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ