ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Λιομάζωμα στην Τριφυλία

Μεγάλη παραγωγή, υψηλές αποδόσεις, χαμηλή τιμή
Η ελαιοκομική περίοδος στην Τριφυλία, που κορυφώνεται τις επόμενες εβδομάδες, χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη παραγωγή και τις υψηλές αποδόσεις, αλλά, δυστυχώς, η τιμή του λαδιού κατρακυλά…
Για την ελαιοκομική περίοδο που διανύουμε μίλησαν στο «Θ» ιδιοκτήτες των πλέον σύγχρονων ελαιοτριβείων της περιοχής, ιδιοκτήτες καταστημάτων με γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία, ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας και εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων.

Αντώνης Μπαρτζελιώτης, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου δύο φάσεων, στο Σεργιάνι Κυπαρισσίας: «Η ελαιοκομική περίοδος εξελίσσεται ικανοποιητικά. Είναι αρκετά υψηλές οι αποδόσεις που έχουμε σε σύγκριση με πέρυσι και πρόπερσι. Αρνητικό, όμως, είναι η τιμή, η οποία μέρα με τη μέρα κατρακυλά. Η τρέχουσα είναι στο 2,05 ευρώ, που σημαίνει ότι δεν ανταποκρίνεται καν στα έξοδα.
[…] Ο κόσμος μάς στηρίζει και αποζητά την ποιότητα. Στις δύο φάσεις παίρνουμε άριστη ποιότητα ελαιολάδου, γιατί δεν υπάρχει προσθήκη νερού. Παίρνουμε όλα τα συστατικά για γεύση, χρώμα, άρωμα και διατηρησιμότητα του ελαιολάδου, και επίσης για περιβαλλοντικούς λόγους, αφού δεν υπάρχει κατσίγαρος, λιόζουμο».

Γενικό Νοσοκομείο - Κ.Υ. Κυπαρισσίας

       
 Το νοσοκομείο το 1956

Το οικόπεδο, επί του οποίου κατασκευάσθηκε είναι δωρεά από τον Γ. Αλεξόπουλο. Η κατασκευή του έγινε με  δαπάνες του  Ελληνικού  Δημοσίου  και από την αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που  άφησε ως  κληροδότημα, Δωρεά με την υπ’ αρίθμ.485/36 διαθήκη από Γ. Αλεξόπουλο  με τον μόνο όρο να λειτουργήσει και να παραμείνει Νοσοκομείο.
  • Με δωρεά της Αθηναΐδας Κόντου έγινε μελέτη και κατασκευή κτιρίου 303 τ.μ. (έτος 1998) με σκοπό να λειτουργήσει Μονάδα Τεχνικού Νεφρού
  • Πάλι με δωρεά των αδελφών Ελένης Συναδινού και Βενετίας Γεωργοπούλου (έτος 2001) πάνω από το κτίριο της Μ.Τ.Ν. έγινε μελέτη και κατασκευή  δεκατεσσάρων (14) μονόκλινων και δίκλινων  θαλάμων  κτιρίου 370 τ.μ.  με σκοπό να λειτουργήσει ως κλινική. Λειτούργησε τον Ιούλιο του 2005, και εγκαινιάσθηκε τον Σεπτέμβριο του 2005,

Ατάκες για γέλια και για κλάματα...


Πινακίδα σε ταβέρνα:
«ΟΠΟΙΟΣ ΠΙΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΑΣΕΙ, ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΠΛΗΡΩΣΕΙ!»

Αγγελία σε εφημερίδα της Αθήνας:
«ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ ΜΕ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΖΑΜΠΑ» (αντι για Java)

Σε κάποια ταμπέλα κάπου στην Αθήνα:
«ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΘΑΡΗ. ΠΕΤΑΤΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ»

Ταμπέλα δίπλα στο δρόμο προς Χανιά:
«ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΑΣΚΟΠΑ»

Αξιοποίηση ακινήτων στην αγορά Κυπαρισσίας από το νοσοκομείο

Την αξιοποίηση των ακινήτων του που βρίσκονται στην κεντρική αγορά της Κυπαρισσίας σχεδιάζει το νοσοκομείο της πόλης. Πρόκειται για δύο κτήρια που έχει στην ιδιοκτησία του το νοσηλευτικό ίδρυμα επί της οδού 25ης Μαρτίου και  Χριστιανουπόλεως.
Την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει συνάντηση του υποδιοικητή του νοσοκομείου Πάνου Μπόζου με το δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια για αυτό το θέμα. Ο κ. Μπόζος μας τόνισε ότι τα δύο αυτά κτήρια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ζωή της πόλης αφού βρίσκονται στο κέντρο της αγοράς της, για αυτό και για την αξιοποίησή τους θέλουν να υπάρχει και η άποψη της δημοτικής αρχής.
Επισήμανε μάλιστα ότι τα δύο αυτά κτήρια που βρίσκονται πλάι το ένα στο άλλο εδώ και πολλά χρόνια έχουν μείνει αναξιοποίητα και ρημάζουν. Υπογράμμισε ότι πρόκειται για καταπληκτικά

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ

Ο πιο σίγουρος δρόμος προς τη βασίλεια των ουρανών είναι η ταπείνωση.
Όταν αυτή ριζώσει στη ψυχή, θα φέρει όλες τις άλλες αρετές και την ελπίδα της σωτηρίας.

«Δεν έχω ταπείνωση και αγάπη» λένε πολλοί…

Αφού δεν έχετε ταπείνωση και αγάπη, δεν έχετε τίποτα! Καθετί πνευματικό γεννιέται και αναπτύσσεται μαζί με την ταπείνωση και την αγάπη.

Ταπείνωση θ’ αποκτήσετε κάνοντας έργα ταπεινά, σηκώνοντας αγόγγυστα κάθε προσβολή και περιφρόνηση, βάζοντας τον εαυτό σας κάτω απ’ όλους τους ανθρώπους, καλλιεργώντας μέσα σας την
αυτομεμψία και αυτοεξουθένωση.

Στο λιμάνι της Καλαμάτας οι διασωθέντες λαθρομετανάστες

Σε αποθήκη στο λιμάνι της Καλαμάτας φιλοξενούνται προσωρινά οι 92 λαθρομετανάστες -όλοι άνδρες- που εντοπίστηκαν, εν μέσω θαλασσοταραχής, μέσα σε αλιευτικό σκάφος νοτιοδυτικά των Κυθήρων.

Οι λαθρομετανάστες όπως αναφέρει το thebest.gr περισυνελέγησαν με ασφάλεια από το ερευνητικό πλοίο "ATLANTIS" σημαίας Ηνωμένων Πολιτείων και συνοδεία σκάφους του Λιμενικού μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένας από τους λαθρομετανάστες έκανε κλήση από το κινητό του στο 112, τον ευρωπαϊκό αριθμό Εκτακτης Ανάγκης και άμεσα ειδοποιήθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης.

Στις έρευνες για τον εντοπισμό των λαθρομεταναστών, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ