ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Με όπλο το κέφι σήμανε η έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2012



«Η Πάτρα αντιστέκεται στην κρίση? Η Πάτρα αντιστέκεται στην πλήξη?», με αυτά τα λόγια ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς κήρυξε την επίσημη έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού με έναν πρωτότυπο και φαντασμαγορικό τελετουργικό τρόπο το Σάββατο που μας πέρασε. Με σύμμαχο
τον καιρό που αντιστάθηκε και διέψευσε τις σίγουρες προβλέψεις για καταιγίδες το Πατρινό Καρναβάλι 2012 άνοιξε και ουσιαστικά τις πύλες του μεταφέροντας σε όλη την Ελλάδα το χαρμόσυνο μήνυμα της αισιοδοξίας και της ελπίδας, σε καιρούς δύσκολους, κόντρα στην  καταθλιπτική ατμόσφαιρα.

Το πείραμα της φετινής Ημέρας Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού πέτυχε, αφού η διεύρυνση των δράσεων καθόλη τη διάρκεια της μέρας διαμόρφωσε εορταστικό κλίμα και την ατμόσφαιρα μιας ολοήμερης non stop χαρούμενης διάθεσης προτείνοντας διαρκώς καρναβαλικές εστίες και προκαλώντας τους πολίτες σε συνεχείς απροσδόκητες συναντήσεις. Ο κόσμος αψήφησε τις καιρικές συνθήκες και κατέβηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης για να απολαύσει μια αυθεντική, χειροποίητη καρναβαλική γιορτή φτιαγμένη από τους πολίτες για τους πολίτες.

Από τις 11 το πρωί ο πεζόδρομος της Ρήγα Φεραίου από την Κολοκοτρώνη έως τη Γούναρη μεταμορφώθηκε σε πεδίο αστείρευτης καρναβαλικής δράσης με την Παιδική Καρναβαλούπολη στο επίκεντρο, αλλά και τις ποικίλες δράσεις πληρωμάτων, συλλόγων και καλλιτεχνών.

Μουσική χορός, ευρηματικά, χιουμοριστικά και σατιρικά δρώμενα, εκπλήξεις και happenings, ξετυλίγονταν προκαλώντας το αυξημένο ενδιαφέρον των περαστικών.

Παράλληλα στην πλατεία Γεωργίου, την πλατεία του Πατρινού Καρναβαλιού ξεδιπλώνονταν σταθερά και κινούμενα δρώμενα διάφορων ομάδων και σωματείων αλλά και χορευτικές δράσεις σχολών χορού της πόλης.

Η Μπάντα και η Μπαντίνα του Δήμου έδιναν από νωρίς τον αποκριάτικο τόνο στις διάφορες σκηνές της καρναβαλικής δράσης.

Στις 1.30 το μεσημέρι με τη συνοδεία του τελάλη και της Μπάντας του Δήμου έγινε η παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στο Δημαρχιακό Μέγαρο, όπου και θα παραμείνει αναρτημένο μέχρι τη λήξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων, στις 26 Φεβρουαρίου.

Η καρναβαλική συνοδεία με επικεφαλής το Δήμαρχο Πατρέων Γιάννη Δημαρά και τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων-Καρναβάλι Πάτρας Ηλία Γρηγόρη κατευθύνθηκε πεζή από την οδό Μαιζώνος στην πλατεία Γεωργίου. Εκεί ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς κήρυξε την επίσημη έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού με έναν πρωτότυπο και φαντασμαγορικό τελετουργικό τρόπο.

Τα λευκά παραπετάσματα έπεσαν και αποκαλύφτηκε σε όλο του το μεγαλείο ο φετινός Καρνάβαλος, ολόλευκος όπως συνηθίζεται στην επίσημη έναρξη, υπό τους ήχους μιας μυσταγωγικής μουσικής που έδωσαν τη θέση τους στους εκρηκτικούς καρναβαλικούς ρυθμούς, στον πολύχρωμο χαρτοπόλεμο στους αιθέρες, στις μπουρμπουλήθρες και στα πυροτεχνήματα ημέρας.

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με djs στην πλατεία Γεωργίου μέχρι το βράδυ, ενώ παράλληλα εξελίσσονταν δρώμενα από πρωτοβουλίες πολιτών, μεταξύ των οποίων  δράση του Συλλόγου ΑΣΤΟ Επικοινωνούμε με τίτλο «Βόλτα Comedianna» και σατιρικό δρώμενο-πρωτοβουλία πληρωμάτων. Από την πλευρά τους οι «Αγανακτισμένοι Καρναβαλιστές», πρωτοβουλία του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων έδωσαν το δικό τους τόνο με το «Samata» τους, προκαλώντας θόρυβο και καρναβαλική ατμόσφαιρα υπό τους ρυθμούς βαλκανικής μουσικής.

ΑΠΟ http://www.patrisnews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: