ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Αυστραλία: 26.000 αναπηρικές καρέκλες για παιδιά από όλο τον κόσμο από Έλληνα ομογενή

Με πρωτοβουλία ομογενή δωρήθηκαν 26.000 αναπηρικές καρέκλες σε παιδιά δεκάδων χωρών
Πάνω από 26.000 αναπηρικές καρέκλες έχουν συγκεντρωθεί με πρωτοβουλία ενός ομογενή, που δόθηκαν σε παιδιά 68 διαφορετικών χωρών, κυρίως στο Αφγανιστάν και σε άλλες χώρες της περιοχής αλλά και της Αφρικής.
Ιδρυτής του κινήματος "Αναπηρικές Καρέκλες για Παιδιά" (Wheelchairs for Kids) είναι ο ομογενής Γεράσιμος Γεωργάτος, που πρόσφατα ήταν και υποψήφιος γερουσιαστής του κόμματος WikiLeaks Party του Τζούλιαν Ασάνζ στη Δυτική Αυστραλία, αλλά δεν τα κατάφερε να εκλεγεί.

Κλείνει τα βράδια το Πεδίον του Αρεως, λόγω εγκληματικότητας Πηγή: Κλείνει τα βράδια το Πεδίον του Αρεως, λόγω εγκληματικότητας

Κλειδωμένο θα παραμένει το Πεδίον του Αρεως, κατά τη διάρκεια της νύχτας, μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες για την πλήρη περίφραξή του και την τοποθέτηση πυλών και στις οκτώ εισόδους του. Αυτό είναι ένα από τα σχέδια της περιφέρειας Αττικής προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα στο πάρκο και να αντιμετωπιστούν τα αυξανόμενα κρούσματα εγκληματικότητας.
Το Πεδίον του Άρεως έχει έκταση που φθάνει τα 277 στρέμματα, δηλαδή σχεδόν τριπλάσια, σε

H Aegean «πετάει» με την Εθνική στο Βουκουρέστι -Γεμίζει ένα αεροσκάφος με τυχερούς φιλάθλους Πηγή: H Aegean «πετάει» με την Εθνική στο Βουκουρέστι -Γεμίζει ένα αεροσκάφος με τυχερούς φιλάθλους

Η Aegean θα βρίσκεται στο πλευρό της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου στο πιο κρίσιμο παιχνίδι της

Νέο σαφάρι για τα ανασφάλιστα ΙΧ -Ξεπερνούν τα 1,2 εκατομμύρια Πηγή: Νέο σαφάρι για τα ανασφάλιστα ΙΧ -Ξεπερνούν τα 1,2 εκατομμύρια

Συνεχίζουν να ματώνουν τα κρατικά έσοδα από τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους της χώρας και το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει και νέο σαφάρι στους δρόμους για τον εντοπισμό τους.
Οπως αναφέρει η Ημερησία κάθε ανασφάλιστο όχημα στερεί περίπου 300 ευρώ ετησίως από τις ασφαλιστικές εταιρείες, εκ των οποίων τα 18 ευρώ χάνει το Επικουρικό Ταμείο, ενώ επιπλέον 30 ευρώ στερείται το ελληνικό δημόσιο εξαιτίας της μη απόδοσης των νόμιμων φόρων.

Τραυματίστηκε κυνηγός από τα Φιλιατρά στο Χρυσοβίτσι Αρκαδίας

Written By Filiatra-NET on Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2013 | 20:56

Οι τραυματισμοί των κυνηγών δεν έχουν τελειωμό από ότι φαίνεται αφού
σήμερα το πρωί είχαμε κι άλλο ένα περιστατικό στην Αρκαδία.

Σύμφωνα με το Arcadiaportal.gr το πρωί στο Χρυσοβίτσι τραυματίστηκε κυνηγός από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, τον οποίο κατά τη διάρκεια του κυνηγιού τον βρήκαν τα σκάγια του όπλου στο πρόσωπο. 

Στη Μαραθούπολη 35 Σουηδοί γκόλφερ

Στη Μαραθούπολη βρίσκονται αυτή την εποχή 35 Σουηδοί φίλοι του γκολφ που απολαμβάνουν το αγαπημένο τους άθλημα στα γήπεδα της Costa Navarino. Το βράδυ της Παρασκευής μάλιστα τους περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς οργανώθηκε βραδιά γευσιγνωσίας και προσφοράς τοπικών προϊόντων, από τα οποία έμειναν ενθουσιασμένοι.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο "Αρτίνα" όπου τους καλωσόρισε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Τριφυλίας

Απογοητευμένοι από τις τιμές οι ελαιοπαραγωγοί


Απογοήτευση επικρατεί στον αγροτικό κόσμο από το ξεκίνημα της φετινής ελαιοσυγκομιδής, καθώς οι προσδοκίες για καλές τιμές μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Αντιθέτως, παρά την πολύ χαμηλή παραγωγή βλέπουν και τις τιμές να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.
Τις μέρες αυτές η τιμή έχει διαμορφωθεί στα 2,4 - 2,45 ευρώ το κιλό, η οποία είναι απογοητευτική όπως μας λένε οι ίδιοι οι παραγωγοί, καθώς δεν θα μπορέσουν να μαζέψουν ούτε τα έξοδά τους.
Στην περιοχή της Τριφυλίας η ελαιοσυγκομιδή έχει ξεκινήσει πλέον κανονικά σε μια από τις

Τριφυλία: Από τις φόλες… στις εκτελέσεις αδέσποτων!

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το τελευταίο διάστημα στην Τριφυλία η αντιμετώπιση των αδέσποτων. Από την απάνθρωπη πρακτική θανάτωσής τους από φόλες, φθάσαμε σε πυροβολισμούς σκύλων και γάτων.
Την ίδια στιγμή η Φιλοζωική Ομάδα Εθελοντών Τριφυλίας κάνει έκκληση στους πολίτες για βοήθεια και στήριξη, καθώς αδυνατούν, πια, να αντιμετωπίσουν όλα τα περιστατικά.
Το, δε, έργο της είναι κάτι περισσότερο από πολύτιμο! Με πρωτοβουλίες των εθελοντών και δικές τους,

Τριφυλία: Οριστικός Πίνακας Επιτυχόντων του ΟΑΕΔ, για τις 10.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης

Ανάρτηση του Οριστικού Πίνακα Κατάταξης Ανέργων στο πλαίσιο της πράξης "Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε επιβλέποντες φορείς για 10.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης, ειδικότητας ΥΕ Γενικών Καθηκόντων".
Στις 15-11-2013 κατόπιν σχετικής Απόφασης του Διοικητή του ΟΑΕΔ, αναρτήθηκε στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr, στην ενότητα e- Υπηρεσίες / Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα, ο Οριστικός Πίνακας Κατάταξης Ανέργων και ο

Ενέργειες της Περιφέρειας για αναβάθμιση του αεροδρομίου

Το αεροδρόμιο «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ