ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Τριφυλία: Έργα 7,4 εκατομμυρίων για το Τεχνικό Πρόγραμμα

Στα 7,457,829 ευρώ κυμαίνεται το ύψος του Τεχνικού Προγράμματος για τον Δήμο Τριφυλίας, σύμφωνα με το προσχέδιό του το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Ενδέχεται πάντως να αλλάξει αφού περάσει από την Επιτροπή Διαβούλευσης και το Δημοτικό Συμβούλιο και αφού ληφθούν τα οικονομικά δεδομένα και οι χρηματοδοτήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το τεχνικό πρόγραμμα χαρακτηρίζεται φτωχό για το εύρος του δήμου. Σε σύγκριση με το περσινό 

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τριφυλίας

Συνεδριάζει την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τριφυλίας.

Την πρόσκληση που υπογράφει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιωάννης Καλκαβούρας περιλαμβάνονται προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων τα παρακάτω θέματα: .............


1. Ρύθμιση καταβολής αναδρομικών & τόκων υπερημερίας της παροχής των 176,00 € των υπαλλήλων της Δ.Ε. Αετού Δήμου Τριφυλίας

Αποφαση για δημιουργια Κεντρου Εξυπηρετησης Φορολουμενων στη Τριφυλια

To ''πράσινο φως'' για τη δημιουργία των πρώτων 63 Κέντρων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων άναψε απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Τα κέντρα αυτά θα δημιουργηθούν σε περιοχές στις οποίες ανεστάλη η λειτουργία ΔΟΥ στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των εφοριών.
Στη λιστα με τα 63 ΚΕΦ που προκειται να δημιουργηθουν περιλαμβανεται και ο Δημος Τριφυλιας μετα την καταργηση της Δ.Ο.Υ. Κυπαρισσιας.
Σημειώνεται ότι προϋπόθεση για τη λειτουργία των ΚΕΦ είναι η ύπαρξη κατάλληλου χώρου στέγασης

Απεργία διαρκείας αποφάσισαν οι δημοτικοί υπάλληλοι της Μεσσηνίας!

Σε κατάσταση απόγνωσης και υπό το φόβο της απόλυσης οι δημοτικοί υπάλληλοι της Μεσσηνίας αποφάσισαν το μεσημέρι, με συντριπτική πλειοψηφία, να ζητήσουν την προκήρυξη απεργίας διαρκείας.

 Στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας πραγματοποίησαν σήμερα έκτακτη γενική συνέλευση, στην οποία η συμμετοχή ήταν μεγάλη. Η διοίκηση του Σωματείου εισηγήθηκε στα μέλη της Συνέλευσης, να ζητηθεί από την Ομοσπονδία (ΠΟΕ-ΟΤΑ) η προκήρυξη απεργίας διαρκείας, πρόταση που υπερψηφίστηκε από το σύνολο σχεδόν του Σώματος. Εκείνοι που ψήφισαν κατά ήταν λιγότεροι από πέντε! Όπως τόνισε ο

Αμπελόφυτο: Συνελήφθη 59χρονος για παράνομη κατοχή όπλων και βεγγαλικών

Συνελήφθη, εχθές (22-11-2012) το πρωί, σε Τοπική Κοινότητα του Δήμου Πύλου-Νέστορος Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ένας 59χρονος ημεδαπός, για παράνομη κατοχή όπλων και βεγγαλικών.
Ειδικότερα, μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, πραγματοποίησαν έρευνα σε οικία και αποθήκη, ιδιοκτησίας του 59χρονου.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών συνεχίζει να "ταρακουνά" το πανελλήνιο με τις "Ντομάτες Βόμβα"

Το θέμα που ανέδειξε ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών με τις ελληνοποιήσεις της ντομάτας από Σκόπια και Αλβανία συνεχίζει να βρίσκεται στην επικαιρότητα, μετά και την προβολή από Αθηναϊκά τηλεοπτικά κανάλια.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γεώργιος Αλεξανδρόπουλος, μίλησε για το θέμα στο στούντιο του EXTRA 3 και στην χθεσινοβραδινή εκπομπή "ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ", όπου προσεκλήθη και ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αθανάσιος Πετράκος.

Η παράνομη ελληνοποίηση δεν πλήττει μόνο τους παραγωγούς της περιοχής, αλλά θέτει και

Κυπαρισσία: Βάρκα έπεσε στα βράχια

Στη στεριά, και μάλιστα πάνω σε βράχια, έπεσε μια μικρή ερασιτεχνική βάρκα το βράδυ της

Τριφυλία: Πλάκα… μας έκανε ο Μισθός για το πετρέλαιο θέρμανσης

Να ενημερώσετε τον κύριο Μισθό πως η Α/θμια σχολική επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας μας ενημέρωσε πως χρήματα για πετρέλαιο στα σχολεία δεν υπάρχουν. Τα χρήματα που πήραμε για πρώτη δόση δεν επαρκούν ούτε για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, πόσο μάλλον για πετρέλαιο. Εμμέσως μας είπαν να ψάξουμε για χορηγούς για να βάλουμε πετρέλαιο.

Ρωτήστε και τον κύριο Κόλλια που τη .............

Προς νέα παράταση για τις άδειες χρήσης νερού. Απλουστεύονται οι διαδικασίες

Την τρίτη παράταση για την τακτοποίηση των γεωτρήσεων ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η προθεσμία, μετά από τη δεύτερη παράταση, λήγει στις 17 Δεκεμβρίου 2012.

Ωστόσο, η επιμήκυνση του χρόνου υποβολής δικαιολογητικών για την αδειοδότηση υφιστάμενων δικαιωμάτων χρήσης νερού από αρδευτικές γεωτρήσεις κρίθηκε από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων απαραίτητη.
Κι αυτό διότι, όπως αναφέρεται σε σχετική ............

Σταϊκούρας: Επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Φεβρουάριο

  in.gr . 27 Ιανουαρίου 2022, 11:40 Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι τον Μάιο θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού