ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Φιλιατρά: Παρέταξαν τα τρακτέρ τους οι Αγρότες στην είσοδο της πόλης

Με μαύρες σημαίες σημαίες στα τρακτέρ τους οι αγρότες των Φιλιατρών παράταξαν τα μηχανήματα τους αριστερά και δεξιά του Δρόμου στην βόρεια είσοδο της πόλης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την διαρκή συρρίκνωση των εισοδημάτων τους.

Από τις 9 το πρωί άρχισαν να καταφθάνουν στην είσοδο των Φιλιατρών τα πρώτα τρακτέρ και πολύ γρήγορα ο αριθμός του πολλαπλασιάστηκε στα περίπου 30 τρακτέρ.

Την κινητοποίηση των Αγροτών επισκέφθηκαν τόσο ο........

Ανέκδοτο

                                                                        Το πρόβατο

Ένας ßοσκός, ενώ έßοσκε τα πρόßατά του σε µια απόµερη τοποθεσία,
ßλέπει από µακριά να πλησιάζει µια αστραφτερή ΒΜW.
Ο οδηγός, ένας νεαρός ντυµένος µε κοστούµι Versace, παπούτσια Gucci,
γυαλιά ηλίου Ray Ban και Yves Saint Laurent γραßάτα, σταµατάει δίπλα

Φεβρουάριος ή Φλεβάρης

                                                               Ονομασία του μήνα Φεβρουαρίου

Ετυμολογία μήνα: Ο Φεβρουάριος παράγεται από το λατινικό ρήμα februare, που σημαίνει καθαίρω, αγνίζω, αποβάλλω τα καθάρματα.
Ο Φεβρουάριος προστέθηκε στο Ρωμαϊκό έτος σαν ο τελευταίος μήνας από τον Πομπίλιο Νουμά. Είναι μήνας διαβατήριος και αποκαθαρκτικός. Το 153 π,χ. μεταφέρθηκε στη θέση που έχει σήμερα (δεύτερος μήνας του έτους), και σε αυτή τη θέση διατηρήθηκε και στο Γρηγοριανό ημερολόγιο. Στη διάρκειά του οι Ρωμαίοι διοργάνωναν τελετές καθαρμών και εξαγνισμών.
Η λατινική λέξη februa σημαίνει καθάρσιος-καθαρκτικός και το ουδέτερο πληθυντικού februa, σήμαινε όχι μόνο καθαρτήριος, αλλά και συγκεκριμένα ειδική γιορτή που γίνονταν τον μήνα Φεβρουάριο.
Ο μήνας λοιπόν που περιλάμβανε τους καθαρμούς ονομάστηκε Februarious mensis και μετά από

Παροιμίες για το μήνα Φεβρουάριο

Χιόνια του Φλεβαριού, χρυσάφι του καλοκαιριού.
Γενάρη γέννα το παιδί, Φλεβάρη, φλέβισέ το.

Ο Φλεβάρης με νερό, κουτσός μπαίνει στο χορό.

Τα Φιλιατρά γιορτάζουν τον Αγιο Χαράλαμπο

Τον πολιούχο τους Αγιο Χαράλαμπο γιορτάζουν τα Φιλιατρά με εκδηλώσεις που ξεκινούν σήμερα Σάββατο και κορυφώνονται αύριο το πρωί.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δήμου Τριφυλίας σήμερα στις 6 το απόγευμα θα γίνει η άφιξη και υποδοχή των μητροπολιτών στον ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου εκτός από τον μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο, έχουν προσκληθεί και θα παραβρεθούν οι μητροπολίτες Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και Κορίνθου κ. Διονύσιος και θα τελεστεί μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός. 

Βγαίνουν στο δρόμο τα τρακτέρ των αγροτών στα Φιλιατρά

Να βγάλουν τα τρακτέρ τους στους δρόμους αποφάσισαν οι αγρότες των Φιλιατρών σε ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποίησαν το βράδυ της Πέμπτης στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο. Οι αγρότες, αφού συζήτησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο και τα οποία χαρακτηρίστηκαν «αστεία», αλλά και για το γενικότερο κλίμα των κινητοποιήσεων που υπάρχει σε όλη την χώρα από συναδέλφους τους.
Αποφάσισαν λοιπόν από το πρωί του Σαββάτου στις 9 η ώρα να βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους και να τα παρατάξουν στα πλαϊνά του δρόμου στη βόρεια είσοδο της πόλης, ξεκαθάρισαν ότι

Άλκης Ξύγκας: "Ο Βιολογικός των Φιλιατρών είναι ο καλύτερος της Πελοποννήσου"

Πρώτη δημισίευση Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013 | 13:00

Ο πρώην Δήμαρχος Φιλιατρών Άλκης Ξύγκας, μίλησε σήμερα στον Παναγιώτη Χριστοδούλου και την εκπομπή "Χωρίς Μάσκες", για τα όσα ακούγονται και γράφονται το τελευταίο διάστημα για την λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού της πόλης μας.

Ο Βιολογικός των Φιλιατρών τόνισε ότι δεν συντηρήθηκε από τον σημερινό Δήμο Τριφυλίας και σε συνδυασμό με τον υπερβολικό όγκο των υδάτων παρουσίασε προβλήματα με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί το αντλιοστάσιο, διότι όπως κάθε εργοστάσιο έτσι και αυτό χρειάζεται συντήρηση.

Καλεί όλους τους Φιλιατρινούς να επισκεφθούν τον Βιολογικό των Φιλιατρών και να ενημερωθούν

Επικίνδυνα Κινέζικα υλικά στα νοσοκομεία! Σπασμένοι καθετήρες και ράμματα που κόβονται!

Για τα καλά έχουν εισβάλει τα κινέζικα αμφιβόλου ποιότητας υγειονομικά υλικά στα δημόσια νοσοκομεία λόγω κρίσης, με αποτέλεσμα ασθενείς να κυκλοφορούν με σπασμένους καθετήρες στους διαδρόμους και οι γιατροί να μην μπορούν να ολοκληρώσουν με την ησυχία τους ακόμη και χειρουργικές επεμβάσεις επειδή τα υλικά είναι σκάρτα. 
Δείτε τα τραγικά περιστατικά που καταγράφονται στο ΕΣΥ λόγω περικοπών στα

Πρόσκληση ΝΗΛΕΑ σε ελαιουργικές επιχειρήσεις

Ως ομάδα παραγωγών, ύστερα απο έναν μακρύ κύκλο εσωτερικής διαβούλευσης, παίρνουμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε ελαιουργικές επιχειρήσεις, συνεταιριστικές αλλά και ιδιωτικές της Δυτικής Μεσσηνίας, προκειμένου να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για τη δημιουργία ενός φορέα ο οποίος λόγω οικονομίας κλίμακας θα μπορεί να διαχειριστεί ποιο αποτελεσματικά τις τύχες μας απ΄ότι μπορεί ο καθένας μας μόνος του.
Εκτίμησή μας είναι ότι οι συνθήκες επιβάλλουν ο καθένας μας

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ