ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Θύμα διαρρηκτών και ο βουλευτής Δ. Σαμπαζιώτης!

Το σπίτι του βουλευτή Δημήτρη Σαμπαζιώτη στο Ριζόμυλο διέρρηξαν άγνωστοι.

ΤΡΙΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ

1) Πάει ένας ινδιάνος στο ληξιαρχείο:
- Γεια σας, λέει στον υπάλληλο. Θέλω να αλλάξω το όνομά μου, γιατί είναι πολύ μεγάλο.
- 'Πως λέγεστε, κύριε;
- Κοτρόνα που ξεκολλάει από τη βουνοπλαγιά και κατρακυλάει στη λίμνη της κοιλάδας.
- 'Κατάλαβα. Και ποιο θα είναι το καινούριο όνομά;'
- Πλάτς!
 
2) Χιονίζει κ μια ξανθιά κάθεται έξω και απολαμβάνει το χιόνι... Κάποια στιγμή φωνάζει η μητέρα της

Μεσσηνία: Τριήμερη εκπαίδευση μελισσοκόμων

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», πραγματοποιεί τριήμερη εκπαίδευση μελισσοκόμων από 23-7-2012 μέχρι 25-7-2012 και ώρα έναρξης την 16η, με εισηγητές τους:

1. Εμμανουήλ Νικόλαο, καθηγητή Εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και
2. Μπουγά Μαρία, Βιολόγο.

Τέλος Αυγούστου η πληρωμή για την επιστροφή του αγροτικού πετρελαίου !

Όλο και πιο πίσω πάνε οι πληρωμές που προγραμμάτιζε από τις αρχές του καλοκαιριού το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 
Ειδικότερα, όσον αφορά την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των καυσίμων των αγροτών ενώ αρχικά (από εποχή ακόμα Σκανδαλίδη) ο σχεδιασμός ήταν για πληρωμή του μέσα στον Ιούλιο, οι νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετατίθεται για το τέλος Αυγούστου. 
Υπενθυμίζουμε ότι έχει υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τους συντελεστές υπολογισμού της επιστροφής φόρου από τα συναρμόδια υπουργεία (με το συνολικό ποσό να

Μεσσηνία: Κινδύνεψαν 4 επιβαίνοντες σε σκάφος αναψυχής!

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε εχθές Κυριακή, λίγο μετά τη μία το μεσημέρι μικρό σκάφος αναψυχής με

ΧΡΥΣΟΨΑΡΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

                                      
                                                   
ΦΩΤΟ http://gr.freepik.com
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ :ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
   Τα χρυσόψαρα είναι τα πιο γνωστά ψάρια, αλλά και τα πιο κοινά ψάρια που εκτρέφονται σαν κατοικίδια ζώα. Τα χρυσόψαρα είναι γνωστά στην Άπω Ανατολή, σύμφωνα με την παράδοση, περισσότερο από 2400 χρόνια και είναι ιστορικά αποδεδειγμένο, ότι εδώ και τουλάχιστον 1000 χρόνια, τα φιλοξενούσαν ως διακοσμητικά. Στην Ευρώπη ήρθαν τον 17ο και 18ο αιώνα και κοσμούσαν τα σαλόνια των πλουσίων και αριστοκρατών
   Είναι δημοφιλή επειδή είναι χαμηλού κόστους, μεγάλης αντοχής και μακράς διαρκείας ζωής. Μπορούν μάλιστα να επιβιώσουν σε γυάλες, ενυδρεία και σε λίμνες, οι οποίες το χειμώνα μπορεί

Η γλώσσα των λουλουδιών (Π - Τ)

 Φωτο http://gr.freepik.com
 Π
Πανσές
Παπαρούνα
Παπιοπέδιλο ,ορχιδέα
Πασχαλιά, Μοβ
Πασχαλιά, Ροζ
Πασχαλιά, Άσπρη
Παιώνια
Πετούνια
Ποϊνσέττια
Πορτοκαλιά, άνθος
Σκέψεις και αναμνήσεις
Φαντασία και ονειροπόληση
Ιδιότροπη ομορφιά
"Με αγαπάς ακόμη"
Νεότητα και αποδοχή
"Το πρώτο μου ερωτικό όνειρο"
Θεραπεία, Υγεία και ευημερία
Θυμός και μνησικακία
"Να περνάς χαρούμενα"
"Αγνότητα ισάξια της ομορφιάς"

Με ελληνική σφραγίδα το Σχέδιο Δράσης της Ε.Ε. για ελαιόλαδο

Παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Α. Τσαυτάρη, καθώς και του Γενικού Γραμματέας κ. Γ. Κανελόπουλου, έγινε η σύσκεψη αυτή την εβδομάδα στο ΥπΑΑΤ, με την ευρύτατη συμμετοχή φορέων και αρμόδιων υπηρεσιών, στην οποία συμμετείχε και το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών καθώς και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου και Ελιάς (ΕΔΟΕΕ), όπου συζητήθηκαν ζητήματα που έχει θέσει το Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ελαιόλαδο.
Στη συνάντηση αποφασίστηκε να υπάρξει μια τεχνική επιτροπή υπό την εποπτεία του ΕΦΕΤ και του Γενικού Χημείου του Κράτους, η οποία θα

Διαμαρτυρία κατοίκων από του Σελλά Τριφυλίας

"Η αγανακτισμένη κραυγή των κατοίκων του ιστορικού Σελλά για το κλείσιμο του στολιδιού της περιοχής, το Καφενείο του Σελλά. Ένα χωριό χτισμένο πάνω στο βουνό. Ένα πανέμορφο στολίδι λουσμένο μέσα στο πράσινο, Τα όμορφα σπιτάκι που καθρεφτίζονται από τον ηλιόλουστο ήλιο. Οι κάτοικοι, αγνοί χωρικοί με ίσα δικαιώματα. Στη μέση του χωριού υπάρχει ένα καφενείο ως χώρος ξεκούρασης, ψυχαγωγίας και απασχόληση. Χτίσμα δικό μας πετραδάκι πετραδάκι. ΤΟ ξέσπασμά μας αποτελεί ομόφωνη οργή και αγανάκτηση. Μας το έκλεισαν και οι φωνές απουσίας ακούγονται από παντού. Απόδημους και μη.
Πριν λίγο λειτουργούσε από ένα χωριανό μας. Παιδί καλοπροαίρετο με διάθεση για δουλειά.

Καθολική αντίδραση για το λιγνιτωρυχείο - Σήμερα συζητείται η Μ.Π.Ε. στο Περιφερειακό

Το θέμα του σχεδιαζόμενου λιγνιτωρυχείου σε Φαλάνθη - Χωματερό, και συγκεκριμένα η γνωμοδότηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), συζητείται σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου μετά από 5,5 μήνες καθυστέρηση. Το θέμα αυτό έχει προκαλέσει καθολική αντίδραση στην τοπική κοινωνία και σε όλη τη Μεσσηνία, καθώς ολόκληρος ο νομός αντιτάσσεται στη δημιουργία και λειτουργία του λιγνιτωρυχείου στην Ανατολική Πυλία - μια πανέμορφη και τουριστικά αναπτυσσόμενη περιοχή.
Σήμερα, κάτοικοι της περιοχής και φορείς του νομού θα δηλώσουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι

"Πορτοκαλί συναγερμός" για εκδήλωση πυρκαγιών σήμερα στη Μεσσηνία

«Πορτοκαλί συναγερμός» έχει σημάνει σήμερα για τη Μεσσηνία, καθώς σύμφωνα με ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η περιοχή συμπεριλαμβάνεται σε αυτές όπου υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4 από 5).

Εκτός από τη Μεσσηνία ανάλογος κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς σήμερα υπάρχει σε Ηλεία, Αχαΐα, Κέρκυρα, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη και Κιλκίς.

Ενσταση και αμφισβητήσεις στο Συμβούλιο της Συκικής

Το πρώτο του Δ.Σ. εξέλεξε το Σάββατο, σε άκρα μυστικότητα και χωρίς την παραμικρή ενημέρωση, ο νέος συνεταιρισμός της Συκικής. Κατά του κύρους των εκλογών κατατέθηκε ένσταση από τους συκοπαραγωγούς - μέλη του συνεταιρισμού Γιώργο Κουρέτα, Τάσο Αποστολόπουλο και Φώτη Πανταζόπουλο. Ενσταση που απορρίφθηκε από την εφορευτική επιτροπή, όμως έχει ενδιαφέρον, καθώς υποστηρίζει σοβαρά πράγματα και δείχνει ότι η νέα οργάνωση που έχει λίγα μέλη -μόλις 152 παραγωγούς- ξεκινάει με προβλήματα και αμφισβητήσεις.
Οι 3 ενιστάμενοι διαμαρτυρήθηκαν ότι οι αποστειρωτές εξακολουθούν να παίζουν ρόλο -

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ