ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014

ΠΛΛΑΤΗ: ΦΥΤΕΜΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΑΣ ΒΡΥΣΗ (ΦΩΤΟ)
Ο Παγκόσμιος ιστός γιορτάζει τα 25α γενέθλιά του

Φαντάζει ένας ολόκληρος αιώνας, αλλά είναι μόλις ένα τέταρτο του αιώνα. Σήμερα, ο Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web ή WWW) γίνεται 25 ετών
Στις 12 Μαρτίου 1989 ο άγνωστος- και μετέπειτα τιμηθείς με τον τίτλο του Σερ- Βρετανός επιστήμονας της πληροφορικής Τιμ Μπέρνερς- Λι, που τότε εργαζόταν στο CERN, παρουσίασε ξαφνικά σε μία τεχνική εργασία- ορόσημο την ιδέα του για έναν νέο εύκολο τρόπο, με τον οποίο οι χρήστες του Διαδικτύου θα μπορούσαν να αποκτούν πρόσβαση σε αρχεία και ιστοσελίδες.

Το πιο φαντασμαγορικό πάρκινγκ αυτοκινήτων -Στα απομεινάρια ενός πάλαι ποτέ αρχιτεκτονικού θαύματος [εικόνες]

Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό θαύμα με τη γαλλική διακόσμηση από την Αναγέννηση να κυριαρχεί και όμως αυτό το φαντασμαγορικό πρώην θέατρο αποτελεί το πιο καλλιτεχνικό πάρκινγκ.
Βρίσκεται στην πόλη του Ντιτρόιτ και κάποτε ήταν γνωστό ως Michigan Theater. Η μεγάλη ειρωνία είναι πως το εντυπωσιακό θέατρο έκλεισε επειδή είχε ανεπαρκή χώρο στάθμευσης!
Σύμφωνα με τους κατοίκους βέβαια αποτελεί για ένα κύκλο της ζωής, αφού πριν ανοίξει το θέατρο στο σημείο αυτό βρισκόταν το πρώτο εργαστήριο της αυτοκινητοβιομηχανίας Henry Ford το οποίο κατεδαφίστηκε το 1926 όταν

"Μαχαίρι" στις έξτρα αμοιβές του Δημοσίου

Κλείνουν οι στρόφιγγες των πρόσθετων αμοιβών στο Δημόσιο. Ποιες έξτρα αμοιβές μπαίνουν στο στόχαστρο«Μαχαίρι» στις έξτρα αμοιβές στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ετοιμάζεται να βάλει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ παράλληλα προωθείται σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η σύνδεση των αποδοχών των υπαλλήλων με τη βαθμολογία που θα επιτύχουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης.
Σύμφωνα με το Έθνος, αυτή την περίοδο τα συναρμόδια υπουργεία σε συνεργασία με τα τεχνικά

Δικαίωση για τη χαμένη του ζωή: Θανατοποινίτης αποφυλακίστηκε έπειτα από 30 χρόνια για ένα έγκλημα που δεν έκανε

Ο Glenn Ford υπήρξε ο μακροβιότερος κρατούμενος θανατοποινίτης που απελευθερώνεται, αφού πέρασε σχεδόν 30 χρόνια πίσω από τα κάγκελα για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε.
«Οι γιοι μου, όταν έφυγα, ήταν μωρά. Τώρα είναι άντρες που έχουν τα δικά τους μωρά», ανέφερε ο πρώην έγκλειστος στις φυλακές της Λουιζιάνα των ΗΠΑ στο CNN.
Ο 64 χρονος πλέον Glenn απάντησε με αξιοσημείωτη χάρη όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο

Το τρένο και η απαξίωση των υποδομών

Το πλιάτσικο στο μετρικό δίκτυο του τρένου στην Πελοπόννησο συνεχίζεται παντοιοτρόπως.
Τελευταία πληροφορία αυτή που δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "Το Βήμα". Σύμφωνα με αυτή οι οργανωμένοι φίλοι του σιδηρόδρομου ανακάλυψαν ότι έχει κάνει φτερά ολόκληρο τμήμα της γραμμής μήκους 100 μέτρων, στο ύψος των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Οπως καταγγέλλεται, σε άγνωστο χρόνο ξηλώθηκαν και ράγες αλλά και στρωτήρες, με τη χρήση επαγγελματικών μεθόδων και σε τμήμα το οποίο δεν ήταν ορατό από το δρόμο.

Ανήλικος "ποντικός" προσπάθησε να βάλει χέρι σε παγκάρια

Συνελήφθη, σήμερα (12.3.2014) το μεσημέρι, στη Σπάρτη, από αστυνομικούς του Τμήματος

ΠΡΟΣΟΧΗ! Και στη Μεσσηνία υποχρεωτική η Κάρτα Καυσαερίων!

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Με την αριθμ. Φ50/10227/1066/24-02-2014  απόφαση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων επεκτείνεται ο θεσμός της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων (Κ.Ε.Κ.) στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή :

Πρωτοποριακό το αγγούρι της Τριφυλίας!

Το βασικό χαρακτηριστικό της ενσωμάτωσης της μέριμνας για το περιβάλλον, παρά το επιπλέον κόστος που απαιτείται στην παραγωγή, έχει συμβάλει στην ανάδειξη της Τριφυλίας και στην εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων της.
Η φιλοσοφία των παραγωγών έχει αλλάξει, όπως ανέφερε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας κ. Παρασκευόπουλος, επισκεπτόμενος ένα από τα

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΜΑΝΤΡΑ (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκε εχθές η μάντρα κ η τοποθέτηση του προστατευτικού σύρματος στον προαύλιο χώρο του παιδότοπου μας.