ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Μηχανή του Χρόνου: Δημήτρης Ίτσιος, ο λοχίας που εξολόθρευσε 230 άνδρες της Βέρμαχτ, τιμήθηκε από τους Γερμανούς και εκτελέστηκε εν ψυχρώ

Ποιος ήταν ο ηρωικός λοχίας, επικεφαλής της αντίστασης στο πυροβολείο, που "στοίχισε" περισσότερους από 200 άνδρες στον Γερμανό Στρατηγό Σόρνερ
Τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου οι Γερμανοί προσπαθούν να διασπάσουν τη γραμμή Μεταξά, από τα σύνορα μας με την Βουλγαρία και τη Γιουγκοσλαβία. Η Γιουγκοσλαβία είχε πέσει δια περιπάτου και οι Βούλγαροι συμμάχησαν με τον Άξονα.
Οι Έλληνες στρατιώτες έδωσαν μια ηρωική μάχη στα οχυρά. Ξεχωριστή όμως, είναι η ιστορία του έφεδρου λοχία Δημήτρη Ίτσιου, ο οποίος ήταν επικεφαλής της αντίστασης στο πολυβολείο, Π8 στην ομορφοπλαγιά του Μπέλες πάνω από το χωριό Άνω Πορρόια Σερρών.

Εξαιρετικά τα χαρακτηριστικά του μεσσηνιακού ελαιολάδου

Εξαιρετικά χημικά χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας του ανθρώπου διαθέτει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο -και ακριβέστερα το αγουρέλαιο- που προέρχεται από τη Μεσσηνία.
Αυτά τα υγειοπροστατευτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού -και ιδίως του μεσσηνιακού- ελαιολάδου, δίνουν στο προϊόν σημαντικότατα πλεονεκτήματα στην παγκόσμια αγορά, ωστόσο η προστασία του από την Πολιτεία είναι τουλάχιστον ανεπαρκής.
Τα πιο πάνω ανακοίνωσε ο δρ. Προκόπης Μαγιάτης επίκουρος καθηγητής στον Τομέα

Πελοπόννησος: Το ΥΠΠΟ εξετάζει να χαρακτηριστούν μνημείο οι υποδομές και η γραμμή τρένου

Τον χαρακτηρισμό ως μνημείου των υποδομών και της γραμμής του σιδηροδρομικού δικτύου Μύλων - Ναυπλίου - Καλαμάτας, εξετάζει το υπουργείο Πολιτισμού.
Στο Δήμο Καλαμάτας έφθασε έγγραφο της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Δυτικής Ελλάδος του υπουργείου Πολιτισμού, με θέμα "Χαρακτηρισμός ή μη ως μνημείο των υποδομών και της γραμμής του Σιδηροδρομικού Δικτύου Μύλων - Ναυπλίου -Καλαμών Περιφέρειας Πελοποννήσου".
Στο έγγραφο αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

Εκτωρ Τσατσούλης: Τι είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και πως πάει η υποψηφιότητα της Καλαμάτας

Ο Μεσσήνιος πολιτιστικός μάναντζερ Εκτωρ Τσατσούλης με άρθρο του στο "Βήμα" παρουσιάζει τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Μιλάει για τις αλλαγές στους κανόνες που τον διέπουν, για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει μια υποψήφια πόλη και τα οφέλη που θα έχει αν κερδίσει τον τίτλο.
Ο Εκτωρ Τσατσούλης είναι σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού σε θέματα πολιτισμού. Διετέλεσε εκτελεστικός διευθυντής της υποψηφιότητας της Πάφου για Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2017 καθώς και συντονιστής υποψηφιότητας για το Aberdeen

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ