ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

80 σχέδια βελτίωσης έως τώρα στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Τριφυλίας

80 σχέδια βελτίωσης έως τώρα στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Τριφυλίας 
ΜΕ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Περισσότερα από 80 επενδυτικά σχέδια βελτίωσης έχουν ήδη κατατεθεί στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Τριφυλίας, από αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής για επενδύσεις που ξεπερνούν τα 20 εκ. ευρώ.  Μέχρι να εκπνεύσει μάλιστα και η προθεσμία υποβολής των έντυπων σχεδίων, ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί κι άλλο - καθώς στη διαδικασία απογραφής είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον για 140 σχέδια στην περιοχή.
Πιο συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι είχαν υποβάλει αρχικά σε ηλεκτρονική μορφή τα σχέδιά τους, όμως όπως ορίζεται από το νόμο μέχρι και τις 29 Σεπτεμβρίου -δηλαδή αύριο- οφείλουν να τα υποβάλλουν στη Διεύθυνση και σε έντυπη μορφή.  Μέχρι χθες λοιπόν, είχαν πρωτοκολληθεί από τους αρμοδίους 80 τέτοια σχέδια, που αφορούν τόσο τη φυτική παραγωγή (επενδύσεις για δημιουργία νέων θερμοκηπίων αλλά και εκσυχρονισμό  εγκαταστάσεων) όσο και το ζωικό κεφάλαιο (δημιουργία στάβλων και σύγχρονων κτηνοτροφικών μονάδων).

http://www.eleftheriaonline.gr/

Οριακά τα οικονομικά του Δήμου Τριφυλίας

«Σε οριακό σημείο έχουν φτάσει τα οικονομικά του Δήμου Τριφυλίας με την επάρκειά τους να είναι οριακή ακόμη και για την πληρωμή του προσωπικού, μετά και τις τελευταίες δεσμεύσεις που έγιναν σε λογαριασμούς του δήμου». Αυτό τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Σαμπαζιώτης και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής που συνεδρίασε χθες το μεσημέρι. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε, από την εταιρεία «ΕΔΟΣ» έγινε κατάσχεση 400 χιλ. ευρώ το τελευταίο διάστημα και αν εκείνες τις ημέρες θα έπρεπε να πληρωθούν οι υπάλληλοι θα έλειπαν 10 χιλ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες μισθοδοσίας. Βέβαια, τόνισε ότι έχουν έρθει κάποιοι πόροι στο δήμο, αλλά η κατάσταση εξακολουθεί να είναι οριακή.

Πώς θα πετύχει το κρασί σας

ΟΙΚΟπρακτικά
Aκολουθήστε προσεκτικά μερικούς βασικούς κανόνες σε κάθε φάση: από το αμπέλι ώς το μπουκάλι.


Tου Ηλια Κανταρου

Αρκετοί από μας, ίσως από μεράκι ή από έλλειψη εμπιστοσύνης για τα συσκευασμένα κρασιά, επιμένουμε να καλλιεργούμε «το αμπελάκι μας» ή να αγοράζουμε είτε σταφύλια είτε μούστο από άλλους καλλιεργητές για να φτιάξουμε το «δικό μας» κρασί.
Το αποτέλεσμα πολλές φορές δυστυχώς, λόγω έλλειψης των κατάλληλων υποδομών ή της απαραίτητης γνώσης, είναι ένα θολωμένο ή ξιδιασμένο κρασί. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να δούμε μερικές βασικές αρχές για όλες τις φάσεις, από το χωράφι μέχρι το τραπέζι μας, ώστε το επόμενο κρασί να είναι καλύτερο από το περσινό.

Το μυστηριώδες οκάπι

Έχει κεφάλι καμηλοπάρδαλης, σώμα αλόγου, ραβδώσεις ζέβρας και μια μπλε γλώσσα τόσο μακριά που μπορεί να καθαρίσει τα αφτιά του! Αυτό το δειλό αφρικανικό χορτοφάγο (πάνω) αποτελούσε μυστήριο ως το 1901, όταν καταχωρίστηκε ως ένα νέο γένος καμηλοπάρδαλης: Okapia johnstoni. Σήμερα ζουν ελεύθερα 15.000 οκάπι, τα οποία δύσκολα εντοπίζονται στη χαμηλή βλάστηση του δάσους. «Δεν γνωρίζουμε πολλά για τα οκάπι» λέει ο Στιβ Σάρτερ από το Κέντρο Προστασίας Άγριας Πανίδας Γουάιτ Όουκ, στο οποίο ανήκει μια μονάδα αναπαραγωγής οκάπι στη Φλόριντα και βοηθά στη διαχείριση του Καταφυγίου Άγριας Πανίδας Οκάπι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Η εξορυκτική δραστηριότητα και η μετανάστευση των ανθρώπων απειλούν το ενδιαίτημα των οκάπι. - Αμάντα Φιγκλ

http://www.nationalgeographic.gr

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ