ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Μια καφετέρια για γάτες στο Λονδίνο

Είχαμε γράψει για ένα μπαρ για σκύλους στη Νέα Υόρκη. Και για ένα καφέ για γάτες στη Βιέννη με ιαπωνικές επιρροές. Φαίνεται ότι οι Βρετανοί ζωόφιλοι ζήλεψαν και η πρώτη καφετέρια για γάτες στο νησί θα είναι σύντομα γεγονός.
Το καφέ για γάτες θα ανοίξει τον επόμενο Μάιο με δωρεές ύψους 100.000 στερλινών από τους χρήστες της ιστοσελίδας  Indiegogo.
Επικρατέστερη περιοχή για το γατόμπαρο είναι η Old Street του Λονδίνου σύμφωνα με την 30χρονη επιχειρηματία Λορήν Πίρς.
Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 15 γάτες από καταφύγιο ζώων του Λονδίνου που θα κρατούν συντροφιά

Μεθάνιο που φανερώνει κοιτάσματα υδρογονανθράκων εντόπισαν στα νερά του Ιονίου

Μεγάλες ποσότητες μεθανίου που αναβλύζουν από τον πυθμένα της θαλάσσιας περιοχής του Κατακόλου Ηλείας και υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός ταμιευτήρα υδρογονανθράκων, μελέτησαν και ανέλυσαν έλληνες ειδικοί από το πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα μελετώνται τόσο εμπεριστατωμένα οι διαφυγές μεθανίου από ρωγμές και τρύπες στον θαλάσσιο πυθμένα . Η μελέτη του αερίου, που έγινε με την πόντιση υποθαλάσσιου σταθμού αλλά και με παγίδευση μεγάλων φυσαλίδων σε ειδικούς κλωβούς, υπέδειξε την ύπαρξη υδρογονανθράκων, βαθιά

Στενεύουν τα περιθώρια για τους οφειλέτες

Συνταγματική κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η ρύθμιση που προβλέπει τη χορήγηση αναστολής σε πρωτόδικες αποφάσεις για φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις με το... σταγονόμετρο.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση (Ν.3900/2010) που πέρασε από τον έλεγχο νομιμότητας του ΣτΕ, καταρτίστηκε επί θητείας στο υπουργείο Δικαιοσύνης του Χάρη Καστανίδη και στόχο είχε να αποθαρρύνει οφειλέτες του Δημοσίου να κάνουν χρήση όλων των ένδικων μέσων που δικαιούνται, προκειμένου να καθυστερήσουν την

Τα πράσινα κτίρια δίνουν αξία στα ακίνητα

Τα πράσινα κτίρια που προσφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας και ορθολογικότερη διαχείριση πόρων προσελκύουν ευκολότερα τους επενδυτές.

Ο λόγος είναι η αύξηση της συνολικής αξίας του ακινήτου και η εξασφάλιση υψηλότερου ενοικίου και καλύτερης μεταπωλητικής αξίας.

Αυτό δείχνουν οι διεθνείς τάσεις της διεθνούς αγοράς real estate, με πρόσφατο παράδειγμα την εξαγορά από την Εθνική Τράπεζα του ακινήτου που μίσθωσε η Cosmote στο Κορωπί, το οποίο είναι

Πανελλαδικό δίκτυο WiFi ετοιμάζει ο ΟΤΕ


Πρόσβαση σε ένα WiFi δίκτυο με χιλιάδες σημεία σύνδεσης σε όλη τη χώρα θα έχουν οι συνδρομητές ευρυζωνικών συνδέσεων του ΟΤΕ, καθώς ο Οργανισμός ετοιμάζεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Deutsche Telekom, η οποία στήνει το μεγαλύτερο WiFi δίκτυο της Γερμανίας.

Σύμφωνα με το deasy.gr, η είδηση για τα σχέδια του ΟΤΕ προέκυψε από την ανακοίνωση της Deutsche Telekom για συμφωνία συνεργασίας με την ισπανική Fon, η οποία λειτουργεί ένα crowdsourced δίκτυο WiFi σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Μπάσκετ: Το «τελευταίο αντίο» στον Γιώργο Κολοκυθά

Το τελευταίο «αντίο» είπαν το μεσημέρι της Τρίτης (5/3) συγγενείς και φίλοι στον Γιώργο Κολοκυθά, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το περασμένο Σάββατο σε ηλικία 67 ετών από ανακοπή καρδιάς. Η κηδεία του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα έγινε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Τον Γιώργο Κολοκυθά, ο οποίος άφησε βαριά κληρονομιά στο μπάσκετ καθώς υπήρξε ένας από τους κορυφαίους έλληνες καλαθοσφαιριστές όλων

ΟΓΑ: Συμπληρωματικά στοιχεία συνταξιούχων για την απογραφή

Ενημερωτική επιστολή σε περίπου 9 χιλιάδες συνταξιούχους του, αποστέλλει ο ΟΓΑ προκειμένου να ελέγξουν ή να συμπληρώσουν τους αριθμούς Φορολογικού Μητρώου και Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισής τους. 

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 29 Μαρτίου και σύμφωνα με την διοίκηση του ταμείου, όσοι δεν προσέλθουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναστολή της καταβολής στης σύνταξής τους από την 1η Μαΐου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ολοκληρώνεται η Απογραφή των Συνταξιούχων του ΟΓΑ με ΑΦΜ και ΑΜΚΑ

ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΛΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΕΤΟΥΣ 2013.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα ( Ν. 3463/2006), των Π. Δ/των 28/1980, 270/81, 609/86, Ν.1418/84 και Π.Δ/τος 171/87,που αφορούν τη συγκρότηση διαφόρων επιτροπών, για την παραλαβή έργων και προμηθειών Ο.Τ.Α., υποχρεούμεθα να ορίσουμε δημοτικούς συμβούλους, ως μέλη διαφόρων επιτροπών του Δήμου για τα έτη 2013-2014.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26 του Ν. 4024/2011 και της ........

αριθ.ΔΙΣΚΠΟ/Φ.18/οικ. 21526/4-11-2011 εγκυκλίου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Δώριο: Άναψαν φλόγες πένθους για τους αδικοχαμένους φοιτητές

Στην πλατεία του Δωρίου προχθές το βράδυ κάτοικοι της περιοχής, στην πλειοψηφία τους νέα

Σκουπίδια: Μεγάλο το κόστος μεταφοράς τους εκτός Περιφέρειας Πελοποννήσου Ερωτήσεις και Ενημέρωση από Δήμαρχο

Για μια σοβαρή εξέλιξη σχετικά με τα σκουπίδια ενημέρωσε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας όπου όπως δήλωσε, μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υπήρξε άμεση σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ και αποφασίστηκε το άμεσο κλείσιμο όλων των ΧΑΔΑ.
Θα μας επιβληθεί η μεταφορά των σκουπιδιών από όλη την ........

Πελοπόννησο σε αδειοδοτημένους ΧΑΔΑ εκτός περιφέρειας Πελοποννήσου και με δαπάνες των Δήμων.

Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι: Την επόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσουν Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να λειτουργήσουν Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους σύμφωνα με την χθεσινή ενημέρωση που έκανε ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με αυτά που είπε ο Δήμαρχος το υπουργείο .......

οικονομικών αποδέχτηκε να εξοπλίσει και τα τρία γραφεία (Κυπαρισσίας Φιλιατρών και

Αυτοκτόνησε 55χρονος πρώην αστυνομικός στο Φλόκα Αρχαίας Ολυμπίας - Eκοψε τις φλέβες του!

Να δώσει τέλος στη ζωή του, κόβοντας τις φλέβες του, αποφάσισε ένας 55χρονος, αργ το βράδυ της Δευτέρας, ο οποίος βρέθηκε από συγγενικό του πρόσωπο στο σπίτι του.


Ο άτυχος άνδρας, που είχε υπηρετήσει παλιότερα στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με το patrisnews για κάποιους μήνες, φαίνεται πως αποφάσισε ξαφνικά να βάλει τέλος στη ζωή του και δεν είχε δώσει σημάδια ζωής τις τελευταίες ώρες.


Ο 55χρονος, τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με πηγές, είχε αποταχθεί από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας όπου υπηρετούσε, και ζούσε μόνος του στο πατρικό του σπίτι που βρίσκεται στο Φλόκα

Η διαφορά στην παραγωγή ντομάτας σε Ελλάδα και Ολλανδία, στο περιοδικό TIME

Η διαφορά στον τρόπο παραγωγής της ντομάτας μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας προβάλλεται και πάλι από αμερικανικά ΜΜΕ. Μετά την εφημερίδα «New York Times» και το περιοδικό «TIME» επαναφέρει το συγκεκριμένο θέμα, υπογραμμίζοντας παράλληλα «τα προβλήματα και τις τεράστιες διαφορές» που υπάρχουν στην παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα στις διάφορες χώρες της Νομισματικής Ένωσης. Συγκεκριμένα, συγκρίνοντας την παραγωγή και την εξαγωγή ντομάτας χωρών της Μεσογείου (Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, που παραδοσιακά ήταν οι μεγαλύτεροι Ευρωπαίοι παραγωγοί και εξαγωγείς του προϊόντος) και της Ολλανδίας, τονίζεται ότι η χώρα αυτή κατάφερε μέσω της αξιοποίησης της

ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ...

ΟΙ Νέοι αγρότες επιμορφώνονται όπως απέδειξε το πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία με πρωτοβουλία του κέντρου 'Δήμητρα' Κυπαρισσίας αποκομίζοντας πολύτιμες εμπειρίες. Ένα χρόνο μετά μάλιστα οι ακούραστοι νέοι αγρότες που θέλουν να συνεισφέρουν στο τόπο μας συναντήθηκαν για να διασκεδάσουν και να ανταλλάξουν απόψεις στο χορό του Συλλόγου Γεωπόνων Τριφυλίας τονίζοντας ότι πρωτοβουλίες για διαρκή ενημέρωση πρέπει να λαμβάνονται από τη πολιτεία με σκοπό οι ίδιοι να ανταποκριθούν στις

Τσικνοπέμπτη ξεκινούν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στους Γαργαλιάνους

                                                                                                                                                                                                                          Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν οι εκδηλώσεις για τις "Απόκριες 2013" στους Γαργαλιάνους.

Αναλυτικά το πρόγραμμα: 7 Μαρτίου τσίκνισμα στην κεντρική πλατεία από τον Κυνηγετικό Σύλλογο

Τέλος οι παράνομες χωματερές απο το 2015 στην Πελοπόννησο

Είκοσι έξι παράνομες χωματερές εξακολουθούν να λειτουργούν στην Πελοπόννησο από το

Μαθητές φύτεψαν δέντρα στην Ελαία!

Περισσότερη ζωή έδωσαν χθες στο δάσος της Ελαίας οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας πραγματοποιώντας δενδροφύτευση, ενισχύοντας έτσι σημαντικά την χλωρίδα του δάσους που τα τελευταία χρόνια έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά.

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου τα τμήματα της πέμπτης και έκτης τάξης του σχολείου πήγαν στο δάσος της Ελαίας και με την συνδρομή του Δασαρχείου Κυπαρισσίας που τους έδωσε 300 πεύκα και τους υπέδειξε τις θέσεις φύτευσης, αλλά και της Πυροσβεστικής Κυπαρισσίας που φρόντισε για τον άμεσο πότισμά τους, σε μια ηλιόλουστη ανοιξιάτικη μέρα χάρισαν στο δάσος ζωή και ένα κομμάτι από την ζωντάνια τους και τις φωνές

5η Ελαιοτεχνεία - Βραβεία Αριστείον 2013 - Διαγωνισμός Ποιότητας Ελαιολάδου

ΑΡΙΣΤΕΙΟΝ 2013 (ARISTION 2013) - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία ο 5ος Διαγωνισμός ποιότητας ελαιολάδου στα πλαίσια της 5ης Ελαιοτεχνία 2013. 

Έλαβαν μέρος 66 δείγματα-προϊόντα.  

ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Στην προσπάθειά μας για αξιόπιστο διαγωνισμό, αποφασίσαμε την δημιουργία 8μελούς οργανοληπτικής επιτροπής εμπείρων και εκπαιδευμένων

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ