Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013

Από απόψε στους λογαριασμούς το υπόλοιπο επιδότησης

Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013 20:02 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/31797-epidotisi-elaiolado

Από απόψε μπορούν οι δικαιούχοι να «σηκώνουν» από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στην Τράπεζα Πειραιώς - ΑΤΕ την ενιαία ενίσχυση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός.
 Στη σχετική ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι μετά από τους σχετικούς ελέγχους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι λογαριασμοί των 680.000 δικαιούχων πιστώθηκαν από χθες το βράδυ με 1,046 δισ. ευρώ. Οι δικαιούχοι μπορούσαν, εξ άλλου

Επίσπευση μελετών επέκτασης αεροσταθμού

Επίσπευση των μελετών επέκτασης για το κτήριο του αεροσταθμού στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, "ώστε να ξεκινήσουν τα έργα στις αρχές του 2014", υποσχέθηκε μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ο υπουργός προέβη στην πιο πάνω δέσμευση απαντώντας στον βουλευτή Μεσσηνίας Θανάση Πετράκο, ο οποίος -στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα "Εθνική αρχή συντονισμού πτήσεων και άλλες διατάξεις", του έθεσε τα εκκρεμή ζητήματα της αναβάθμισης του αερολιμένα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Ωστόσο οι όποιες δεσμεύσεις του υπουργού… σταμάτησαν στο πιο πάνω έργο, καθώς για τα

Ελαιόλαδο: Οι Τιμές στις 15 Δεκεμβρίου 2013

Η γενίκευση της συγκομιδής στην Ισπανία ενίσχυσε τις εκτιμήσεις αφθονίας της φετινής παραγωγής. Έτσι οι ισπανοί αγοραστές - τυποποιητές περιορίζονται στην κάλυψη των αναγκών τους μέρα παρ’ ημέρα, ενώ αυξάνεται η ένταση της προσφοράς προκαλώντας νέες κάμψεις των τιμών όλων των κατηγοριών ελαιολάδου. Οι τιμές του παρθένου γλίστρησαν σε ένα επίπεδο κάτω των 2 €/κιλό και το λαμπάντε γύρω στα 1, 90 €/κιλό.

1ο Νηπιαγωγείο Φιλιατρών: Πρόσκληση Χριστουγεννιάτικης Εκδήλωσης!

1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 
Πριν πάμε διακοπές, σκεφτήκαμε να σας προσκαλέσουμε την Παρασκευή 20

Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013

Ορκίστηκε ο νέος αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας Αγγελος

  Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013 15:15 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/health/item/31711-aggelos-sefekos

Σήμερα έγινε η ορκωμοσία του νέου Αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας Αγγελου Σεφέκου από το Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Παναγιώτη Κατσίβελα.

Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση της 6ης ΥΠΕ: "Ακολούθησε μακρά συνεργασία με θέμα το σχεδιασμό της Υγειονομικής Περιφέρειας για τον υγειονομικό χάρτη της περιοχής και τις μελλοντικές εξελίξεις στο χώρο της

ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα: από το κακό στο χειρότερο!

Όπως είναι γνωστό η ρύθμιση και η προστασία των ονομασιών προέλευσης και των γεωγραφικών ενδείξεων έγινε από την ΕΕ το 1992 ύστερα από σχεδόν 20 χρόνια εσωτερικής διαβούλευσης λόγω της αντίστασης των λόμπι των μεγάλων αγροδιατροφικών επιχειρήσεων ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού βορά. Με την απόφαση αυτή η ΕΕ επιδιώκει να κατοχυρώσει και να προστατεύσει τις παραδοσιακές μεθοδολογίες αξιοποίησης των γεωργικών προϊόντων, παράγωγο της κουλτούρας κοινωνιών περιορισμένων περιοχών. Μεθοδολογίες που έδωσαν υψηλού επιπέδου τρόφιμα που ριζώθηκαν στις κοινωνίες αυτές τόσο που επέζησαν μέχρι τώρα και μετά το πέρασμα

Επιδρομή για καυσόξυλα σε ελαιοπερίβολο


"Πέρασε ο... Ιμπραήμ" από ελαιοπερίβολα στ' Αρφαρά, λέει ο Γρηγόρης Κατσαμπάνης, που χθες το πρωί αντίκρισε στο χωράφι του μεγάλη καταστροφή, αφού βρήκε κομμένα πολλά δέντρα. 
Οπως λέει, άγνωστοι έκοψαν ολόκληρα μπράτσα από ελαιόδεντρα, προφανώς με στόχο να τα πουλήσουν για καυσόξυλα.  
Οταν χθες το πρωί πήγε στο χωράφι μαζί με τον αδερφό του για να κάψουν τα κλαριά καθώς είχε προηγηθεί η ελαιοσυγκομιδή τις προηγούμενες ημέρες, δεν πίστευαν στα μάτια τους από τη μεγάλη καταστροφή που αντίκρισαν. 

Άναψε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στα Φιλιατρά!


Written By Filiatra-NET on Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013 | 21:33

Τα γιορτινά τους φόρεσαν σήμερα τα Φιλιατρά, με μουσική, χορούς αλλά και τραγούδια, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία, για την φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου και την έναρξη της εορταστικής περιόδου.

Η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων με τον μαέστρο της Παναγιώτη

Πρόσκληση του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών
Σας περιμένουμε την
Τετάρτη 18  Δεκεμβρίου 2013
και ώρα 7:00 μ.μ. στο σχολείο μας,
για να παρακολουθήσουμε όλοι

Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013

Μια μελέτη και οι συντελεστές κόστους των οπωροκηπευτικών

Αργησε κομματάκι αλλά η Επιτροπή Ανταγωνισμού τα κατάφερε: Εκπόνησε την περιβόητη μελέτη για τον κλάδο των νωπών οπωροκηπευτικών.

Ας δούμε πρώτα την είδηση: «Στρεβλώσεις στην αγορά οπωροκηπευτικών που οδηγούν διαχρονικά και σε αυξήσεις τιμών, διαπιστώνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού αν και οι τιμές αποκλιμακώνονται σταδιακά από το 2010.
Αυτά προκύπτουν από κλαδική έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην παραγωγή, εμπορία,

Προώθηση νόμιμης νοθείας στο ελαιόλαδο

Την ώρα που δίνεται μάχη για τη διασφάλιση της ποιότητας του ελαιολάδου και με κάθε τρόπο σε όλες τις χώρες εξελίσσονται προσπάθειες, ο ΟΟΣΑ προτείνει για την Ελλάδα τη νομιμοποίηση της… νοθείας. Οπως έγινε γνωστό, η έκθεση του Οργανισμού που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε ό,τι έχει να κάνει με το παστεριωμένο γάλα, ζητεί να επιτραπεί η ανάμειξη του ελαιολάδου με άλλα έλαια και να επιτρέπεται η ελεύθερη πώληση του μείγματος στη χώρα μας.
Τέτοια ρύθμιση ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ενωση παρά τις αντιδράσεις των ελαιοπαραγωγικών χωρών που ζητούν την κατάργησή

Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013

Θα ξεπεράσει τελικά τα 100 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα Νέων Αγροτών

Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ θα είναι τελικά – σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ΑγροΤύπου – το κονδύλι του προγράμματος των Νέων Αγροτών, η πρόσκληση του οποίου θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό σημαίνει ότι τελικά θα είναι εφικτό να αυξηθούν και οι δικαιούχοι του προγράμματος, οι οποίο ενώ αρχικά υπολογίζονταν περίπου στους 6.000 τώρα θα ξεπεράσουν τους 7.000.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μένει ακόμα μια υπογραφή πριν την δημοσίευση της σχετικής

Ελάτε να ανάψουμε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στα Φιλιατρά

Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στις 6.30 το βράδυ μέσα σε μία εορταστική ατμόσφαιρα θα γίνει το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Πλατεία των Φιλιατρών. Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης θα συνεργαστούν ο Δήμος Τριφυλίας, ο Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών και ο Σύλλογος Φιλοπροόδων ενώ ιδιαίτερη νότα θα δώσουν οι παιδικές φωνές από τους μαθητές των τριών Δημοτικών Σχολείων της πόλης.
Το δέντρο θα ανάψει στις........

6.30 το βράδυ κάτω από τους ήχους της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Φιλοπροόδων. Στη συνέχεια ένα από τα τμήματα του χορευτικού του Συλλόγου θα χορέψει τα κάλαντα και μαθητές των Δημοτικών σχολείων των Φιλιατρών με την καθοδήγηση της μουσικού κ. Κυριακής Ντίνου θα τραγουδήσουν

Εκδόθηκαν αποφάσεις για απαλλοτριώσεις στο δρόμο Σπερχογεία-Καρέλια και Τσουκαλέικα


Εκδόθηκε η απόφαση από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας για τον ορισμό προσωρινής τιμής στις συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις 83 ιδιοκτησιών, για το κομμάτι από τη Σπερχογεία μέχρι το εργοστάσιο Καρέλια στα όρια Ασπροχώματος - Λεΐκων, καθώς επίσης για κομμάτι του αυτοκινητόδρομου στην περιοχή των Τσουκαλέικων.
Σημειώνεται ότι μεταξύ των 83 ιδιοκτησιών είναι και οι 8 ιδιοκτησίες οι οποίες θα πρέπει να απαλλοτριωθούν για να κατασκευαστεί ο κόμβος στο ύψος του εργοστασίου Καρέλια και να συνδεθεί ο περιμετρικός με την οδό Αθηνών. 

Ψηφίδες από την ιστορία της πατατοκαλλιέργειας στη Μεσσηνία


Η πατάτα είναι σήμερα μια από τις πλέον συνηθισμένες τροφές, καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις και για πολλούς είναι κάτι σαν ενδημικό φυτό ιδιαίτερα στην περιοχή μας. Και φυσικά δεν είναι έτσι τα πράγματα καθώς πρόκειται για φυτό της Νότιας Αμερικής το οποίο μεταφέρθηκε από τους Ισπανούς στην Ευρώπη όπου και διαδόθηκε ταχύτητα.
Σε αυτό συνετέλεσαν οι αποτυχημένες σοδειές δημητριακών τη δεκαετία του 1770 και ειδικότερα στο λιμό το 1772. Η νέα καλλιέργεια αποδείχθηκε σωτήρια προσφέροντας με διάφορους

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Γιορτάζουμε σήμερα 15 Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου.

Ο Άγιος Ελευθέριος γεννήθηκε στην Ελλάδα και έζησε τον 2o αιώνα μ. Χ., επί αυτοκρατορίας Κόμμοδου και Σεπτίνου Σεβήρου. Ορφανός από πατέρα, ανατράφηκε σύμφωνα με τα διδάγματα του Ευαγγελίου από την ευσεβέστατη και φιλάνθρωπη μητέρα του, ονόματι Ανθία.

Μεγάλη επιθυμία της Ανθίας ήταν να επισκεφτεί τη Ρώμη, που τα χώματά της είχαν βαφτεί με το αίμα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Κάποτε, λοιπόν, αποφάσισε και πήγε. Μαζί πήρε και το νεαρό γιό της Άγιο Ελευθέριο.

Ο επίσκοπος Ρώμης, όταν είδε τον Άγιο Ελευθέριο εκτιμώντας την πολλή νοημοσύνη του, τη θερμή