ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι



Μια βραδιά, που θα κάνει τους καλεσμένους σας να αισθανθούν όμορφα, που θα υποδεχτούν μαζί σας τον ερχομό του νέου χρόνου, μέσα σε ένα κλίμα γιορτινό. Οι προτάσεις μας είναι για κάθε γούστο και κάθε περίσταση, είτε επιθυμείτε μια επίσημη βραδιά, είτε μια λιγότερο "στημένη", αλλά εξίσου άψογη.

Από τις κλασικότερες επιλογές εξακολουθεί να παραμένει το λευκό, τόσο στα τραπεζομάντιλα, όσο και στα σερβίτσια. Το χρώμα στο στολισμένο σπίτι σας, θα είναι ήδη αρκετό, από το χριστουγεννιάτικο δέντρο ή το παραδοσιακό καραβάκι, τα λαμπάκια τους, τις γιρλάντες από έλατο, κάποιο Αγιο Βασίλη ή την κάλτσα που αναμένει τα δώρα κάτω από το τζάκι. Οπότε το λευκό είναι μια καλή επιλογή για μια

Φιλιατρά: Συνελήφθησαν γιατί είχαν κλέψει λιόπανα

Προφανώς θα το θυμάστε...
Τα ελαιόπανα που είχαν κλαπεί από κατάστημα εμπορίας αγροτικών εφοδίων στα Φιλιατρά, βρέθηκαν πριν λίγες μέρες σε σπίτι, όπου διέμεναν δύο Ρουμάνοι, από άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατρών. 

Συγκεκριμένα, στο αστυνομικό τμήμα προσήχθησαν δύο Ρουμάνοι ηλικίας 34 και 23 χρονών, οι οποίοι αυτοβούλως οδήγησαν τους αστυνομικούς στο σπίτι που διέμεναν, σε χώρους του οποίου βρέθηκαν τα 22 ελαιόπανα. 

Οι ίδιοι πάντως υποστήριξαν ότι το σπίτι αυτό χρησιμοποιούσε και ένας Ελληνας και ότι οι ίδιοι δεν εμπλέκονται. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία η οποία στάλθηκε στην εισαγγελέα Κυπαρισσίας, ενώ αναζητείται και το τρίτο άτομο.
ελευθερία

Όχι του Περιφερειακού Συμβουλίου Στη δέσμευση επιδοτήσεων για οφειλές αγροτών

Ομόφωνη απόφαση υπέρ των αγροτών και κατά εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών με την οποία δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες να δεσμεύουν τα χρήματα των επιδοτήσεων υπέρ οφειλών, έλαβε χθες κατά τη συνεδρίασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, μετά από παρέμβαση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη.
Χθες το μεσημέρι συνεχίσθηκε η διακοπείσα από την Τετάρτη συνεδρίαση, με βασικό θέμα την έγκριση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας για το 2012.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν κατάφερε ούτε και χθες να συζητήσει το θέμα που αφορά στην

Μεσσήνιοι αγρότες


Τι περιμένουν από το 2012
Μέσα σε μια μεγάλη οικονομική κρίση που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών να μειώνεται και τα φθηνά προϊόντα τρίτων χωρών να «απειλούν» τα δικά τους, πώς βλέπουν οι αγρότες της Μεσσηνίας τη χρονιά του 2012 που ξεκινά σε λίγες ώρες;
Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος Ομάδας Παραγωγών «Νηλέας»
«Δύσκολη χρονιά αλλά με ευκαιρίες»
«Η καινούργια χρονιά θα είναι σίγουρα δύσκολη. Το πόσο, θα το δείξει ο απολογισμός. Αν δεν έχουμε πιάσει πιάτο, θα τον πιάσουμε μέσα στο 2012. Αυτό που εύχομαι, είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι οποιαδήποτε αντίστροφη θετική πορεία εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από μας. Ούτε μεσσίες υπάρχουν ούτε θαύματα γίνονται. Αν ο καθένας μας δείξει την απαραίτητη ατομική ευθύνη, είμαι βέβαιος ότι έχουμε τις δυνάμεις να φέρουμε καλύτερες μέρες. Το σημερινό σύστημα στήθηκε, γιατί δείξαμε τεράστια ανοχή. Αν καταλάβουμε ότι πρέπει να ανατραπεί, για να αισιοδοξούμε σε κάτι καλύτερο, μπορούμε να το ανατρέψουμε. Ο νέος νόμος περί συνεταιρισμών είναι μια από τις ευκαιρίες. Όταν λέω ότι είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τα πράγματα, αυτό εννοώ. Ο νόμος δε θα κάνει το θαύμα από μόνος του.

Καλή Χρονιά λέει το Χονγκ Κονγκ

Το Χονγκ Κονγκ καλωσόρισε το 2012 σε μία φαντασμαγορική τελετή. Στον ουρανοξύστη που προέβαλε, σχηματιζόταν το 2012, ενώ χιλιάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό. 

Φιλιατρά: Προσπαθούσαν να κλέψουν καλώδια

Καλώδια, βάρους 200 κιλών, από χώρο της ΔΕΗ Φιλιατρών προσπαθούσαν να κλέψουν χθες τα μεσάνυχτα ένας 28χρονος Πακιστανός και ένας 26χρονος Λίβυος, όταν συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω. 

ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΦΟΡΟΥ

ΑΠΟ http://skeftomasteellhnika.blogspot.com/

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

Θυμάμαι μέρες χαράς γιορτινές με μνήμες παιδικές , τότε που το σπίτι ήταν παραμυθένιο γεμάτο αγάπη και γέλια παιδικά.Θυμάμαι την μαμά Σοφία να μας μιλά για την αγάπη στο Χριστό και τον Άγιο Βασίλειο.Θυμάμαι το πιο όμορφο παιχνίδι της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς με χεράκια στο ζυμάρι της βασιλόπιττας μέσα σκεπασμένα και την γλυκειά φωνή της μητέρας μου να τραγουδά: <Πάει ο παλιός ο χρόνος ας γιορτάσουμε παιδιά και του χωρισμού ο πόνος ας κοιμάται στην καρδιά .Καλή χρονιά, καλή χρονιά χαρούμενη χρυσή Πρωτοχρονιά…>. Να θυμάστε πάντα πως η Βασιλόπιττα μας θυμίζει τον Άγιο Βασίλειο που πάντα μοίραζε και βοηθούσε τον άνθρωπο!
Καλή χρονιά και καλά κουζινομαγειρέματα από την μαμά Σοφία!

Υλικά
1.Ένα κιλό αλεύριγια τσουρέκια
2.Δυόμιση φλυτζάνια ζάχαρη
3.Ένα φλυτζάνι γάλα ,5-6 αβγά
4.Ένα φλυτζάνι φυτίνη,και 1 πακέτο 250γρ.άσπρο βούτυρο αγελαδινό
Ένα μικρό φλυτζανάκι τουκαφέ ελαιόλαδο.

5.Έξι κουταλιές μαγιά της μπύρας
6.Ένα ποτήρι χλιαρό νερό για να διαλύσουμε την μαγιά
7.Μαχλέπι,κακουλέ,ξύσμα ενός πορτοκαλιού, λίγο αλάτι,σουσάμι και
Αμύγδαλα ανάλατα καβουρντισμένα ελαφρά για το στόλισμα.
8.Ένα νόμισμα για τον τυχερό η’ την τυχερή της χρονιάς στο τέλος.

Λαογραφία : Τα κάλαντα των Ελλήνων κατά την αρχαιότητα

Το έθιμο των «καλάντων» αποτελεί ένα βασικό και αναπόσπαστο τμήμα της Ελληνικής παράδοσης. Στις μεγάλες εορτές της Χριστιανοσύνης η της Πρωτοχρονιάς, τα παιδιά περιφέρονται από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν ένα τραγούδι αντίστοιχό του θέματος της εορτής, συμπληρώνοντας στο τέλος κάποιες φράσεις όπως: «Σ’ αυτό το σπίτι το ψηλό, πέτρα να μη ραγίσει, κι ο νοικοκύρης του σπιτιού, χίλια χρόνια να ζήσει» η άλλες παρεμφερείς. Στο τέλος οι νοικοκυραίοι, δίνουν στα παιδιά ένα χρηματικό ποσόν και τα φιλεύουν γλυκά και εδέσματα. Τα παιδιά με την αγνή ψυχή τους είναι οι προάγγελοι του καλού χρόνου που θα ακολουθήσει.
Πόσοι όμως γνωρίζουν πως ένα παρόμοιο έθιμο, με το αντίστοιχο σημερινό, έχει την απώτερη καταγωγή του στην Αρχαία Ελλάδα; Στην παρούσα έρευνα λοιπόν, θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε λίγο φως στο

ΚΑΛΑΝΤΑ

ΦΩΤΟ http://www.agioritikovima.gr/

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή

Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά
ψηλή μου δεντρολιβανιά
κι αρχή καλός μας χρόνος
εκκλησιά με τ' άγιο θρόνος.
Αρχή που βγήκε ο Χριστός
άγιος και Πνευματικός,

Καλπάζει η "Καρέλιας" στις αγορές του εξωτερικού

Ο τζίρος της καπνοβιομηχανίας Καρέλια το 2011 αυξήθηκε κατά 11% και ο όγκος των πωλήσεών της κατά 21%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αυτό ανακοίνωσε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Καρέλιας, τονίζοντας παράλληλα ότι η αύξηση του κύκλου εργασιών επιτεύχθηκε στις αγορές του εξωτερικού - καθώς στην εγχώρια αγορά σημειώθηκε μείωση των πωλήσεων. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 30% ενώ οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά μειώθηκαν κατά 7%.
"Μέσα στο 2011 καταφέραμε να φτάσουμε σε πωλήσεις τα 14 δισ. τσιγάρα έναντι 11,5 το 2010, μία σημαντική αύξηση κατά 21% περίπου", είπε ο κ. Καρέλιας - ενώ παρατήρησε ότι τους πρώτους και

ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ Αυξήσεις τελών σε Φιλιατρά Γαργαλιάνους και κοινότητες

Αυξήσεις των δημοτικών τελών στις περισσότερες δημοτικές και τοπικές κοινότητες αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, κάνοντας όμως ένα βήμα πίσω από την αρχική πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής, αφού οι αυξήσεις που προτάθηκαν θα γίνουν σταδιακά. Σε πρώτη φάση για το νέο έτος θα γίνει το 50% της αύξησης που πρότεινε η Επιτροπή.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης υπήρξε έντονη αντίδραση καταλογίζοντας στην δημοτική αρχή ότι προσθέτει ένα ακόμη χαράτσι στους πολίτες επειδή έχει χάσει τον έλεγχο των οικονομικών και δεν μπορεί να μαζέψει τα έξοδα. Η αντιπολίτευση πρότεινε να γίνει πλήρης καταγραφή των τετραγωνικών σε όλο το δήμο και όλων αυτών που δεν πληρώνουν -για να μην πληρώνουν πάντα οι ίδιοι και ίδιοι- οπότε τα έσοδα θα αυξηθούν σημαντικά και δεν θα χρειαστεί

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ