ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Τα πιο εντυπωσιακά τελεφερίκ στον κόσμο

Τα τελεφερίκ σίγουρα δημιουργούν ανάμικτα συναισθήματα στους ανθρώπους. Άλλοι τα λατρεύουν ενώ άλλοι παθαίνουν υστερία μόνο και στην σκέψη να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα ατσάλινο κουτί που κρέμεται από ένα συρματόσκοινο εκατοντάδες μέτρα πάνω από το έδαφος.
Δείτε πέντε από τα πιο εντυπωσιακά τελεφερίκ στον Κόσμο.


                                                              1. Tianmen Chan, Κίνα


Οταν η φύση έχει κέφια!



Πείτε τέλος στα κρυολογήματα και τις ιώσεις

Θέλετε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας και να πάψετε να κολλάτε ιώσεις από το βήξιμο του διπλανού σας; Αν κάνετε τα παρακάτω ίσως και να πετάξετε -επιτέλους- τα χαρτομάντιλα.
Καυτό μπάνιο
Αν σας ξαναπούν να μην κάνετε μπάνιο με καυτό νερό, αγνοήστε τους. Σύμφωνα με τον θεραπευτή Cornelis van Dalen ένα καυτό απολαυστικό μπάνιο έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία. Ειδικά αν ρίξετε και άλατα από τη Νεκρά Θάλασσα. Ο θεραπευτής επισημαίνει πως το ζεστό νερό ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ τα άλατα στο μπάνιο βοηθούν στο άνοιγμα των ρινικών οδών.
Περπατήστε μέχρι τη δουλειά

Κοντά στο «σωματίδιο του Θεού» το Cern

Οι επιστήμονες του CERN ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντόπισαν «σημάδια» ύπαρξης του μποζoνίου του Higgs, χωρίς ωστόσο να μιλούν ακόμη για «ανακάλυψη». Εμφανίζονται πάντως αισιόδοξοι ότι ο γρίφος θα λυθεί εντός του 2012.

Η Φαμπιόλα Τζιανότι, η επικεφαλής επιστήμονας του πειράματος ATLAS (ένα από τα δυο πειράματα στα πλαίσια των οποίων αναζητείται το μποζόνιο) είπε ότι το «σήμα» επικεντρώνεται στα 125 GeV (Giga electron volts). Οι κρίσιμες περιοχές είναι τα 116-130 GeV για το ATLAS και τα 115-127 GeV για το CMS.

Μαραθούπολη: Ληστείες και διαρρήξεις συνέχεια στην Τριφυλία

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις διαρρήξεις σημειώθηκαν χθες τα ξημερώματα σε ισάριθμα σπίτια στη Μαραθόπολης Τριφυλίας, καθώς και δύο παραβιάσεις αυτοκινήτων.

Ο ή οι άγνωστοι κακοποιοί, που προφανώς πρόκειται για συμμορία, έδρασαν τα ξημερώματα και η συνολική λεία ξεπερνά τα 5.000 ευρώ, χρυσαφικά και κοσμήματα. Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών που «χτύπησαν» δεν αντιλήφθηκαν το παραμικρό, ενώ στο ένα από αυτά νάρκωσαν και το σκύλο. 

Στο σπίτι του Άκη Κατσίβελα, οι κακοποιοί μπήκαν αφού παραβίασαν το παράθυρο της κουζίνας και νάρκωσαν το σκύλο του, την ώρα που οι ιδιοκτήτες και τα δύο τους παιδιά κοιμούνταν. Όπως ο ίδιος είπε στο «Θ», «μπήκανε στο σπίτι την ώρα που κοιμόμουν εγώ, η

Κάλεσμα για Δενδροφύτευση στον Ταΰγετο

Κάνουμε την Πελοπόννησο, “Περιφέρεια της Αειφορίας”

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, στο πλαίσιο του έργου PROTECT, προσκαλεί τις εθελοντικές οργανώσεις και τους Μεσσήνιους πολίτες σε ΔΡΑΣΗ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου και ώρα 10:00

στη θέση Φάρμακα ή Σταυρωτό Δενδρί (Εθν. Οδός Καλαμάτας – Σπάρτης).

Το έργο PROTECT χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας  “Μεσογειακός Χώρος” -MED 2007-2013. Τη δράση ενισχύει η Γενική Διεύθυνση Δασών.

Αρχ. Ολυμπία: Κατολίσθηση σε τούνελ


Το πρόβλημα των κατολισθήσεων στην έξοδο του τούνελ «Εκεχειρία» της Περιμετρικής οδού της Αρχαίας Ολυμπίας «ξύπνησε» με τις πρώτες βροχές. Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από την περιοχή, αφού οι λάσπες είναι εύκολο να προκαλέσουν εκτροπή των οχημάτων από την πορεία τους.
Ένα έργο που στοίχισε εκατομμύρια ευρώ και παραδόθηκε προς χρήση στους πολίτες της Ηλείας και τους επισκέπτες ? διερχόμενος πριν 8 περίπου χρόνια, ακόμα δεν έχει παραδοθεί, τυπικά, από την κατασκευάστρια εταιρία στην ΔΕΣΕ Πατρών, με αποτέλεσμα, όχι μόνο να μην γίνονται συντηρήσεις αλλά πλέον να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα για τα οποία κανένας δεν παίρνει την ευθύνη.
Το πρόβλημα
Τα σαθρά εδάφη της περιοχής, υποχωρούν με τις πρώτες βροχές και στην έξοδο του τούνελ «Εκεχειρία», με κατεύθυνση από Κοσκινά προς Λιναριά, ένας τεράστιος όγκος λάσπης που έχει

10 Τρελές τρελές κατσίκες.




Ξέραμε οι τα κατσίκια βρισκονται παντού και σκαρφαλώνουν παντόυ αλλα αυτές οι κατσίκες το παράκαναν!!

 



Απιθανες 3D Φωτογραφιες απο τους δρομους!!!!!

Τα 3D εργα ζωγραφικης υπαρχουν περιπου απο τον 16 αιωνα,οι ζωγραφοι τοτε δημιουργησαν εκπληκτικες τοιχογραφιες για να διακοσμησουν τους τοιχους πολυτελων βιλων.Κατα τον 21ο αιωνα η 3D τέχνη του δρόμου έχει γίνει απίστευτα δημοφιλής,τροφοδοτούμενη απο την ικανοτητα του διαδικτυου να διανεμει φωτογραφιες σε ολο τον κοσμο με ταχυτητα φωτος.
Οι 3D καλλιτεχνες του δρομου εχουν γινει διασημοι για δημιουργιες που κοβουν την ανασα,σε αυτό το άρθρο – γραμμένο από τον Kristian Jeffrey από Street Advertising Services, προκειται να δουμε μερικες εικονες απο αυτες τις 3D δημιουργιες!!
Shelterbox, London, Street Advertising Services

Third cave project in Ptuj, Slovenia, by Edgar Mueller.

Βουτιά στο κενό παρά τις φωνές των περαστικών


Παρά την προσπάθεια να τον μεταπείσουν, 30χρονος αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του, στη γέφυρα της Χαλκίδας. Σκαρφάλωσε και απειλούσε ότι θα πέσει. Πάγωσαν οι περαστικοί
Σοκαρισμένοι είναι όσοι βρέθηκαν στην γέφυρα της Χαλκίδας το πρωί και είδαν έναν 30χρονο να βουτά στο κενό.
Τα διερχόμενα οχήματα είδαν έναν άντρα να στέκεται στην άκρη της γέφυρας και σταμάτησαν. Προσπάθησαν για περισσότερη από μισή ώρα να τον μεταπείσουν, αλλά μάταια.
Ο 30χρονος, που ήταν πολύ απελπισμένος, σκαρφάλωσε και βούτηξε στο κενό με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του.

Από την Πέμπτη το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων

Αθήνα
Στις 15 Δεκεμβρίου 2011 θα ξεκινήσουν τα καταστήματα να δουλεύουν σε εορταστικούς ρυθμούς, αυξάνοντας τις ώρες λειτουργίας τους και αναμένοντας οι εφετινές πωλήσεις να καλύψουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος από τις ζημιές που έχουν επιφέρει τα μέτρα λόγω της κρίσης.

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου, σε συνεννόηση με τους Εμπορικούς Συλλόγους του λεκανοπεδίου Αττικής - μέλη της και συντονίζοντας τις

Προειδοποιητική απεργία των φαρμακοποιών την Τετάρτη

Αθήνα
Μέσα στην εβδομάδα, μετά την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αναμένεται να ανακοινωθούν οι αυξήσεις που θα πραγματοποιηθούν στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Η διοίκηση της Επιχείρησης ζητεί αυξήσεις τουλάχιστον 15%, καθώς, όπως λέει, διαφορετικά η ΔΕΗ θα περάσει σε ζημίες και δεν θα μπορεί να κάνει επενδύσεις, με αποτέλεσμα η μετοχή της να πιεσθεί

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ: Συγκρότηση Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης


ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Έχοντας υπόψη:

1.Το άρθρο 70 του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – πρόγραμμα «Καλλικράτης».

2.Την ανάγκη τουριστικής προβολής του Δήμου Τριφυλίας.

3.Την υπ.αριθμ.286/2011απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας.

Η Costa Navarino προωθεί μεσσηνιακά προϊόντα

"Navarino Icons" είναι το εμπορικό όνομα της σειράς παραδοσιακών γεύσεων και αντικειμένων τέχνης που προωθούνται από την Costa Navarino στα Hellenic Duty Free Shops, στα πολυκαταστήματα "Attica" και αποκλειστικά στην αλυσίδα ντελικατέσεν "Dean & Deluca" στις ΗΠΑ.
Η σειρά "Navarino Icons" είναι εμπνευσμένη από την πλούσια παράδοση, την ιστορική κληρονομιά και τη φύση της Μεσσηνίας. Η σειρά της γαστρονομίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ελιές, παστέλι, σπιτικά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, θυμαρίσιο μέλι, μπισκότα λαδιού, ψητές πιπεριές, ψητή μελιτζάνα, dip πιπεριάς-ντομάτας, χυλοπίτες και κουλουράκια πορτοκαλιού - ενώ ειδικά για την περίοδο των Χριστουγέννων διατίθενται επίσης μελομακάρονα και κουραμπιέδες.
Ολα παρασκευάζονται από μικρούς τοπικούς παραγωγούς με σεβασμό στον πολιτισμό, στην ιστορία του τόπου και στις συνταγές που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Χρησιμοποιούνται παραδοσιακές

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ