ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Απαντήστε σε κλήση... κουνώντας το χέρι σας

Κινητό με ανταπόκριση στις χειρονομίες παρουσίασε κορεατική εταιρεία

  Οι οθόνες αφής έφεραν πραγματική τεχνολογική επανάσταση σε πολλούς τομείς, ιδιαίτερα στον χώρο των κινητών τηλεφώνων. Ακόμη και στην τεχνολογία ευλύγιστων κινητών, οι οθόνες αφής έχουν ήδη αρχίσει να φαντάζουν πλέον ένα κλασικό κομμάτι.
  Ένα ακόμα χαρακτηριστικό το οποίο δεν υπήρχε μέχρι τώρα στα κινητά τηλέφωνα ήταν η ανταπόκριση στις χειρονομίες και δεν όχι μόνο στις χειρονομίες αφής... Η κορεάτικη Pantech, παρουσίασε το νέο κινητό της Sky Vega LTE 4G, που ήρθε για να «μη του βάλετε» χέρι.
  Για να χρησιμοποιήσει κάποιος το κινητό Android, το μόνο που χρειάζεται είναι να κουνήσει τα χέρια του. Το Sky Vega LTE επιτρέπει να δεχθείτε κλήσεις και να εκτελέσετε και άλλες λειτουργίες απλά με το να κουνάτε τα χέρια σας πάνω από την οθόνη του κινητού. Επιπλέον, σύμφωνα με το AdWeek, το LTE smartphone διαθέτει εντυπωσιακή ανάλυση.
  Μη βιαστείτε να κοροϊδέψετε αυτού του είδους την τεχνολογία, γιατί μπορεί να φανεί χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις. Φανταστείτε μόνο πόσες φορές έχετε πει σε κάποιον «σηκώνεις το τηλέφωνο γιατί έχω βρεγμένα ή λερωμένα χέρια;». Άλλωστε ένα βρεγμένο άγγιγμα δεν θα το «εκτιμούσε» και η οθόνη αφής…


ΑΠΟ http://www.newsbeast.g

Φωτογραφίες που σημάδεψαν την ανθρωπότητα και την Ελλάδα


Ιούλιος, 1826.
Η πρώτη φωτογραφία στην ιστορία, που τραβήχτηκε από τον Γάλλο Joseph Nicephore Niepce. Απεικονίζονται στέγες σπιτιών. Χρειάστηκαν περίπου 8 ώρες για την εμφάνιση της φωτογραφίας.

Aθήνα 1842
Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Γάλλο αριστοκράτη Ζοζέφ Ζιλπέρ Zιρό ντε Πρανί και πιθανολογείται ότι πρόκειται για την πρώτη φωτογραφία που τραβήχτηκε στην Ελλάδα. Απεικονίζει τον ναό του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα. Αποτελεί δε μια απ' τις ακριβότερες φωτογραφίες του κόσμου, καθώς πουλήθηκε σε δημοπρασία του Οίκου Kρίστις στον Σεΐχη του Kατάρ, έναντι 789.000 ευρώ!

Κινέζοι δημοσιογράφοι από χθες το βράδυ στη Μεσσηνία για προώθηση ελαιόλαδου

Κινέζοι δημοσιογράφοι επισκέπτονται από χθες το βράδυ τη Μεσσηνία, σε μια προσπάθεια προβολής και προώθησης του ελαιόλαδου.
Στο Διοικητήριο τους υποδέχτηκαν ο γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Κανελλόπουλος και ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς. Ο κ. Κανελλόπουλος είπε στους επισκέπτες ότι βρίσκονται στην περιοχή που παράγει το περισσότερο και καλύτερο ελαιόλαδο.
Στο Επιμελητήριο τους υποδέχτηκαν ο πρόεδρος Γιώργος Καραμπάτος, μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου, επιχειρηματίες του νομού και ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βασίλης Κοζομπόλης. Ο κ. Καραμπάτος τους έδειξε ένα μικρό βίντεο με τους "Δρόμους της Ελιάς" και τους πρότεινε να γίνουν μέλη του δικτύου, υποσχόμενος ότι θα τους μάθει μοτοσυκλέτα αλλά και τις συνταγές της Μεσσηνίας με ελιά και ελαιόλαδο.
Νωρίτερα χθες οι Κινέζοι δημοσιογράφοι βρίσκονταν στη Λακωνία Σήμερα το πρωί θα επισκεφτούν τις μεσσηνιακές εταιρείες τυποποίησης αγροτικών προϊόντων "Παντελόπουλος Α.Ε." και ΑΓΡΟΒΙΜ, καθώς επίσης την ΕΑΣ Μεσσηνίας, ελαιοτριβεία της Τριφυλίας αλλά και έναν παραδοσιακό ελαιώνα στο Καλό Νερό.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ - Από σήμερα ...ζεστό χρήμα στους αγρότες !

Με αφορμή την επικείμενη πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης 2011, σε 700.000 περίπου δικαιούχους με συνολικό ποσό πληρωμής 970 εκ. ευρώ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ πληροφορεί ότι τα ποσά πληρωμής που θα καταβληθούν στον κάθε δικαιούχο θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ από σήμερα Παρασκευή 11.11.2011 και ώρα 18.00.
Η πρόσβαση στην σχετική εφαρμογή της ιστοσελίδας (www.opekepe.gr) γίνεται απλά με τον προσδιορισμό του ΑΦΜ του δικαιούχου.
Η πληρωμή αφορά τους δικαιούχους που υπέβαλλαν εμπρόθεσμα αίτηση και δεν προέκυψαν προβλήματα επιλεξιμότητας από τους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΤΥΧΑΙΟ; Στις 11-11-11- ορκίζεται ο ...11ος Πρωθυπουργός από την Μεταπολίτευση !!

Ο 11ος πρωθυπουργός μετά τη μεταπολίτευση Λουκάς Παπαδήμος ορκίζεται στις 11/11/11. !!!
Προηγήθηκαν οι: Κωνσταντίνος Καραμανλής, Γεώργιος Ράλλης, Ανδρέας Παπανδρέου, Τζαννής Τζαννετάκης, Ξενοφών Ζολώτας, Ιωάννης Γρίβας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος.
Προφανώς το 11 είναι "σημαδιακός" αριθμός, για τον Λουκά Παπαδήμο!
 http://newsmessinia.blogspot.com

Ξεκινά η ηλεκτρονική αίτηση επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος

news247 20 Ιανουαρίου 2022 15:02 Η ...