ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Ο Λατερνατζής

Ο λατερνατζής γυρνούσε τη μανιβέλα της “ρομβίας” και έπαιζε το “Τεζόρο μίο” πλάι στα γερτά ξύλινα πατζούρια. 

 

Η λατέρνα είναι ένα αυτόματο μουσικό όργανο που αν και ογκώδες δεν χρησιμοποιείται μόνο σε κλειστούς χώρους αλλά συχνά μεταφέρεται σε ανοιχτούς χώρους, πλατείες και γειτονιές. Είναι ένα όργανο που δημιούργησε πολλά συναισθήματα στους Έλληνες και βοήθησε πολύ στην εξάπλωση και διάδοση ήχων που είναι αγαπητοί ακόμα και σήμερα. Πολλοί έχουν να πουν κάποια ιστορία που ξέρουν ή έχουν ακούσει γύρω από κάποια λατέρνα. Υπήρξαν όμως και πολλά προβλήματα που την ταλαιπώρησαν μέσα στο πέρασμα του χρόνου με αποτέλεσμα να την περιθωριοποιήσουν. Επίσης πρόβλημα στην μελέτη της δημιουργεί η έλλειψη βιβλιογραφίας, μιας και όποια τυχόν υπάρχει είναι ανεπαρκής έως και λανθασμένη. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ερευνητές δεν ασχολήθηκαν με την τέχνη της λατέρνας αλλά προέβησαν σε μια απλή περιγραφή της. Παρόλα αυτά ακόμα και σήμερα υπάρχουν γωνιές και γειτονιές που κάποιος μπορεί να ακούσει και να σιγοτραγουδήσει παλιές αγαπημένες μελωδίες
ΑΠΟ http://topaliatzidiko.blogspot.com

Βιονικοί φακοί για όραση αλα Terminator

Εντυπωσιακό τεχνολογικό επίτευγμα αποτελούν οι πρώτοι βιονικοί φακοί επαφής, οι οποίοι θα επιτρέψουν την προβολή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο μπροστά στα μάτια μας. Οι νέοι φακοί υπόσχονται να προβάλλουν ολογραφικές εικόνες στο κοντινό οπτικό πεδίο του ανθρώπου, που θα αισθάνεται περισσότερο ένα ρομπότ.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ και του Αάλτο στην Φινλανδία, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπάμπακ Πράβιτς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μικρομηχανικής και μικρομηχανολογίας Journal of Micromechanics and Microengineering του Ινστιτούτου Φυσικής της Βρετανίας, σύμφωνα με το BBC έκαναν πειράματα σε ζώα και απέδειξαν, ότι οι ηλεκτρονικοί φακοί είναι ασφαλείς, καθώς δεν υπήρξαν παρενέργειες.
Προς το παρόν, ο βιονικός φακός επαφής περιέχει μόνο ένα εικονοστοιχείο (pixel), όμως θεωρείται θέμα χρόνου να προστεθούν εκατοντάδες πίξελ στη συσκευή, οπότε οι φακοί θα είναι πλέον σε θέση να προβάλλουν στα μάτια του κατόχου τους ακόμα και σύντομα γραπτά μηνύματα.

Χυλοπίτες οι πεντανόστιμες


Χυλοπίτες οι πεντανόστιμες


                                                         Χυλοπίτες οι πεντανόστιμες
Σπάνια να συναντήσει κανείς κάποιον που δεν του αρέσουν τα ζυμαρικά. Εύκολο φαγητό, που όπως και αν το μαγειρέψουμε, περιέργως πώς, είναι πάντα νόστιμο. Αν δε, τα έχουμε φτιάξει εμείς, τότε είναι ακόμη πιο ωραία.
Από τη Μάνη λοιπόν θα μάθουμε πώς να φτιάνουμε μόνοι μας τις χυλοπίτες. Και να τις μαγειρεύουμε, με αποκλειστικά μανιάτικο τρόπο.

Σπιτικές χυλοπίτες
Υλικά
2 κιλά φρέσκο γάλα
8 αυγά
2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
2 κοφτές κουταλιές της σούπας αλάτι
4 κουταλιές της σούπας λάδι
Αλεύρι, όσο πάρει
Εκτέλεση
Σε μία λεκάνη, ανακατεύουμε με το χέρι όλα τα υλικά και ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μέτρια. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για μισή ώρα. Στη συνέχεια, ανοίγουμε λεπτά φύλλα είτε με τον πλάστη είτε με το ειδικό μηχάνημα. Τα αφήνουμε να μισοστεγνώσουν και με κοφτερό μαχαίρι τα χαράζουμε σε λεπτές λουρίδες, τις οποίες κόβουμε σε μικρά τετραγωνάκια. Βάζουμε τις φρέσκες χυλοπίτες σε λευκό πανί και τις αφήνουμε να στεγνώσουν σε μέρος καλά αεριζόμενο. Ανακατεύουμε συχνά. Τέλος, τις βάζουμε σε ταψί και ολοκληρώνουμε το στέγνωμά τους, βάζοντάς τες για λίγο στο φούρνο (100 βαθμούς) για να ξεραθούν τελείως. Τις φυλάμε σε πάνινη σακούλα ή γιάλινο βάζο.
Καιρός λοιπόν να δοκιμάσουμε τις χυλοπίτες, που με τόσο μεράκι φτιάξαμε.

Αντανακλάσεις


Η αντανάκλαση στις φωτογραφίες που θα δείτε αγγίζει την τελειότητα. Η ανάκλαση όπως αλλιώς λέγεται είναι ένα φαινόμενο που συναρπάζει!!

VIDEO: Έκαναν τον διαιτητή, με τα κρεμμυδάκια!

Τι έπαθε ο καημένος ο διαιτητής. Τον έλιωσαν τα θηρία…
Δείτε!!!







Πληρώνει αύριο αποζημιώσεις και στην Μεσσηνία ο ΕΛΓΑ

Αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής ύψους 10,5 εκατ. ευρώ θα καταβάλει αύριο Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου ο ΕΛΓΑ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών.
Η καταβολή αφορά ζημιές που προξενήθηκαν στην φυτική παραγωγή από διάφορα ζημιογόνα αίτια (παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, ανεμοθύελλα κλπ) την χρονική περίοδο Οκτώβριος 2010 – Δεκέμβριος 2010, στις Νομούς Αργολίδος, Αρκαδίας, Άρτας, Βοιωτίας, Ηρακλείου, Θεσ/νίκης, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λακωνίας, Λαρίσης, Μεσσηνίας, Πιερίας, Πρεβέζης, Σερρών, Τρικάλων και Χαλκιδικής.
Η καταβολή των αποζημιώσεων αφορά ζημιές από παγετό, χαλάζι, χιόνι κλπ στις ελιές και τα κηπευτικά στη Βοιωτία, το Ηράκλειο, τη Λακωνία και την Μεσσηνία, καθώς και αποζημιώσεις σχετικά με ζημιές από βροχόπτωση στο βαμβάκι το φθινόπωρο του 2010 στους Νομούς: Θεσ/νίκης, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λαρίσης, Πιερίας, Σερρών και Τρικάλων.
Η καταβολή για τους υπόλοιπους δικαιούχους θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
 http://newsmessinia.blogspot.com/

Φιλιατρά: Βρέθηκε κλεμμένη μηχανή σε γκαράζ Ρουμάνου

Μια κλεμμένη μηχανή τύπου κρος μεγάλου κυβισμού που είχε κλαπεί από την περιοχή των Φιλιατρών βρέθηκε σε γκαράζ 40χρονου Ρουμάνου που ζει στα Φιλιατρά, από άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος της πόλης. 

Πιο συγκεκριμένα η μηχανή είχε κλαπεί τον Φεβρουάριο του 2010 από την αγροτική περιοχή του Λαγκούβαρδου στα Φιλιατρά. Το τελευταίο διάστημα έφτασαν στους αστυνομικούς κάποιες πληροφορίες, τις οποίες αξιοποίησαν και μετά από έρευνα που έκαναν η μηχανή εντοπίστηκε σε γκαράζ που χρησιμοποιούσε 40χρονος Ρουμάνος που ζει στην πόλη. 

Από την έρευνα που έγινε προέκυψε ότι δράστης της κλοπής είναι ο ίδιος ο 40χρονος καθώς στις αρχικές δικαιολογίες που άρχισε να προβάλει, έπεσε σε αντιφάσεις.
Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία η οποία θα αποσταλεί στην εισαγγελέα Κυπαρισσίας.

ελευθερία

10,5 Εκατομμύρια αποζημιώσεις Φυτικής από τον ΕΛΓΑ

10,5 εκατ. Ευρώ θα πάρουν την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου αγρότες ως αποζημίωση φυτικής παραγωγής για βαμβάκι, ελιές, κηπευτικά κλπ.

Η καταβολή αφορά ζημιές που προξενήθηκαν στην φυτική παραγωγή από.... διάφορα ζημιογόνα αίτια (παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, ανεμοθύελλα κλπ) την χρονική περίοδο Οκτώβριος 2010 – Δεκέμβριος 2010, στις ακόλουθους Νομούς :
Αργολίδος, Αρκαδίας, Άρτας, Βοιωτίας, Ηρακλείου, Θεσ/νίκης, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λακωνίας, Λαρίσης, Μεσσηνίας, Πιερίας, Πρεβέζης, Σερρών, Τρικάλων και Χαλκιδικής.


Ειδικότερα η καταβολή αφορά κυρίως : 
  • Αποζημιώσεις για ζημιές από παγετό, χαλάζι, χιόνι κλπ στις ελιές και τα κηπευτικά στη Βοιωτία, το Ηράκλειο, τη Λακωνία και την Μεσσηνία.

"Κουτσουρεμένη" απόφαση για την Ολυμπία Οδό

         Ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΔΕΝ ΔΕΧΤΗΚΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΡΑΚΟΥ ΚΑΙ ΠΕΤΡΑΚΟΥ


Συμφώνησαν όλοι ότι η Ολυμπία Οδός πρέπει να ολοκληρωθεί και να φτάσει έως την Τσακώνα, αλλά δεν ομονόησαν σε κοινή απόφαση, προχθές το βράδυ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης σημείωσε μεν ότι η ολοκλήρωση του άξονα δε συζητείται, αλλά δε δέχτηκε την πρόταση των Δημήτρη Δράκου και Θανάση Πετράκου να συντονιστούν και να πάνε όλοι μαζί στα υπουργεία για να τη διεκδικήσουν. Παρ' όλα αυτά είπε πως «το ζητούμενο είναι να κερδίσουμε το στοίχημα όλοι μαζί», ενώ ενημέρωσε πως έχει ζητήσει συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Δράκος σημείωσε ότι «πρέπει να βρούμε τρόπο να ολοκληρωθεί αυτό το μεγάλο έργο». Συνέστησε «να μη μείνουμε στη νομική διεκδίκηση» και σημείωσε μεταξύ άλλων: «Θέλουμε και πολιτική διεκδίκηση. Ζητάμε από την κυβέρνηση να δούμε τι πρέπει να γίνει για να ολοκληρωθεί. Η υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου κινδυνεύει. Θέλουμε να το πει, να δεσμευτεί η κυβέρνηση. Να προσχωρήσει στη δική μας άποψη». Και απευθυνόμενος στον κ. Τατούλη είπε: «Κάνατε την πρώτη κίνηση αλλά το παρατήσατε».

Ανεξέλεγκτοι οι κακοποιοί στη Μεσσήνη: Διέρρηξαν σπίτι …αστυνομικού

Ούτε οι στολές αστυνομικού στην ντουλάπα δε σταμάτησαν τους κλέφτες που μπήκαν την Κυριακή το πρωί σε σπίτι έξω από τη Μεσσήνη. Ανέβηκαν με μια σκάλα 5 μέτρα ψηλή, την ώρα που έλειπαν οι ιδιοκτήτες, και μπήκαν από το παράθυρο. Αναστάτωσαν όλους τους χώρους του σπιτιού κι έφυγαν λίγο αργότερα με τα χρυσαφικά της οικογένειας.
Η κλοπή αυτή, που έγινε κατά μήκος της 7ης επαρχιακής οδού, είναι μία από τις πολλές που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή. Οι κάτοικοι ανάστατοι αναζητούν τρόπο να προφυλαχτούν αλλά νιώθουν ανήμποροι, ενώ οι κλέφτες συνεχίζουν... ακάθεκτοι.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ