ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΔΕΝΤΡΑ


Μίμης Δομάζος, ο στρατηγός του Γουέμπλεϊ

Σημάδεψε δύο ποδοσφαιρικές δεκαετίες. Ο κατά πολλούς μεγαλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής. Γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους και πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια. Πρώτη του ομάδα η τοπική Αμυνα. Το 1958 πήγε να δοκιμαστεί στον Ολυμπιακό, αλλά δεν του έδωσαν σημασία. Λίγους μήνες μετά ο Παναθηναϊκός τον χρησιμοποίησε στους αγώνες του Κυπέλλου Χριστουγέννων και το καλοκαίρι του 1959 τις παραμονές της καθιέρωσης της Α’ εθνικής υπέγραψε συμβόλαιο με τους «πράσινους» που έμελε να γίνει συμβόλαιο ζωής.
Ο Ηγέτης
Ηγέτης με όλη τη σημασία της λέξης. Οι μεταβιβάσεις του έγραψαν ιστορία. Μπορούσε να βρίσκει οποιοδήποτε παίκτη και να του χαρίζει έτοιμα γκολ. Αποτέλεσε φοβερό δίδυμο με τον κολλητό του Αντώνη Αντωνιάδη και μαζί γεύτηκαν μεγάλες στιγμές.
Πρωταγωνίστησε στη προσπάθεια του Μπόμπεκ το 1963 να ανανεώσει το αγωνιστικό στιλ του Παναθηναϊκού που έφερε και αλλαγές προσώπων. Το 1978 η κόντρα με τον ισχυρό διοικητικό παράγοντα Αντώνη Μαντζαβελάκη επανήλθε στο προσκήνιο κι ο Δομάζος πήγε για ενάμιση χρόνο στην ΑΕΚ. Μαζί της μάλιστα κατέκτησε ένα ακόμα πρωτάθλημα. Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης τον αποκατέστησε παίρνοντάς τον πίσω στην ομάδα για να κλείσει την καριέρα του.

Πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο με αυξημένα τιμολόγια

Επιβεβαιώνονται, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energia.gr, οι προβλέψεις που θέλουν το πετρέλαιο να ακριβαίνει κατά 30-35% ετησίως, αγγίζοντας τα 90 λεπτά ανά λίτρο στις πόλεις ή ακόμη και το ένα ευρώ ανά λίτρο σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας.

Η υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης φέτος οφείλεται κυρίως στην εξίσωση του ειδικού φόρου με το πετρέλαιο κίνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, .......

ο ΕΦΚ θα κυμανθεί από τα 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, σε 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, κάτι που σημαίνει ότι για ένα σπίτι 100 τ.μ. χρειάζονται φέτος 2.000 ευρώ για την αγορά 2.000 λίτρων, ενώ πέρυσι χρειάζονταν 1.400 ευρώ.

Απεργιακό μέτωπο από τον Εμπορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας- Μετέχουν και οι εμπορικοί Φιλιατρών και Γαργαλιάνων

Το Διοκητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας καλεί τους συναδέλφους εμπόρους, επαγγελματίες, βιοτέχνες καθώς και όλους τούς αυτοαπασχολουμένους να συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία στις 19 Οκτωβρίου 2011, κλείνοντας τα καταστήματά τους.
Στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στη κεντρική πλατεία.
Αυτό εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση, η οποία με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί τους μικρομεσαίους σε οικονομική καταστροφή με ότι αυτό συνεπάγεται.
Λέμε ΟΧΙ: • στην πτώχευση των Ελλήνων και την δήμευση της περιουσίας τους. • Στην υπερφορολόγηση και την ευκολία με την οποία κάθε Κυριακή
ανακοινώνουν τα νέα φορολογικά μέτρα της εβδομάδας, μάλιστα με μεγάλη ευκολία και χωρίς να τους ενδιαφέρει πως θα επιβιώσει η μικρή Ελλήνική επιχείρηση.

Σκαλισμένες κολοκύθες από τον Ray Villafeyna


Αν και θα παρατηρήσετε πως τα περισσότερα είναι τρομαχτικά σίγουρα θα παραδεχθείτε το ταλέντο του καλλιτέχη















ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ