ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Χημικές ουσίες και ορμονικές διαταραχές – Μέτρα για την προστασία παιδιών και εγκύων

Η καταγεγραμμένη σε πολλές χιλιάδες μελέτες αύξηση των ορμονικών διαταραχών στον άνθρωπο την τελευταία 20ετία έχει αποδοθεί μεταξύ άλλων και στον πολλαπλασιασμό των χημικών ουσιών που λειτουργούν ως «ενδοκρινικοί διαταράκτες» (endocrine disruptors).
Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψηφίστηκε την Πέμπτη, έκθεση της ευρωβουλευτού Åsa Westlund που απαιτεί, ακριβώς, μέτρα μείωσης του βαθμού στον οποίο είναι εκτεθειμένοι σε τέτοια χημικά οι Ευρωπαίοι.
«Στόχος της έκθεσης είναι να δούμε ακριβώς πως θα πορευθούμε στο θέμα των χημικών που

Υποχρεωτική θητεία στα 18 με διάρκεια 12 μηνών

Η ελλειπής επάνδρωση των μονάδων και η εικόνα χαλαρότητας που επικρατεί αυτό το διάστημα στο Στράτευμα ωθούν τα Επιτελικά Γραφεία και τις διευθύνσεις στρατολογίας όλων των Γενικών Επιτελείων να εισηγηθούν άμεσες και σημαντικές αλλαγές στη στρατιωτική θητεία των κληρωτών.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του “Newsbomb.gr οι τελικές εισηγήσεις των επιτελών βρίσκονται στη διάθεση του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου.

Ξύπνησαν και έλειπε η... γέφυρα

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Todayszaman», οι κάτοικοι ενός χωριού στη δυτική επαρχία Κοτζαελί

Η κλιματική αλλαγή θα κάνει καφέ τις πολικές αρκούδες;

Μπορεί να παραμένει άγνωστος ο λόγος για τον οποίο οι πολικές αρκούδες διαθέτουν λευκό τρίχωμα, αλλά σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η κλιματική αλλαγή είναι πολύ πιθανό να τις κάνει... καφέ.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «PLOS Genetics», υποστηρίζει ότι η αλλαγή αυτή ενδέχεται να συμβεί σε μία ομάδα συγχρόνων αρκούδων, οι οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν την ραγδαία κλιματική αλλαγή.

Η επικεφαλής της έρευνας, Μπεθ Σαπίρο, αναφέρθηκε στο παράδειγμα των αρκούδων των νήσων Μπαράνοφ και Τσιτσάγκοφ στην Αλάσκα, οι

Έπεσε σε γκρεμό 40 μέτρων και σώθηκε!

Άγιο είχε μια ηλικιωμένη γυναίκα στην Αργιθέα Καρδίτσας η οποία έπεσε σε γκρεμό 40 μέτρων αλλά

H λαγάνα «ουράνιο τόξο»

Με μεράκι και αγάπη δύο Θεσσαλονικείς, ο κ. Ορέστης μαζί με τον γιο του Αντώνη, στον οποίο

Έκανε περήφανη την Ελλάδα: Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Πετρούνιας!

Περήφανους μας έκανε ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο οποίος θα επιστρέψει με το χρυσό μετάλλιο στις αποσκευές του από το Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης γυμναστικής που διεξάγεται στην Γαλλία μαζί

Κρήτη: 40 καρναβαλιστές στο νοσοκομείο

Του έδωσαν και κατάλαβε στο καρναβάλι του Ρεθύμνου και… βρέθηκαν στο νοσοκομείο!

Αποκριάτικο πάρτι στην Παλιά Πόλη Kυπαρισσίας

Με επιτυχία και παρά το τσουχτερό κρύο πραγματοποιήθηκε το αποκριάτικο πάρτι που διοργάνωσε

Σαρακοστιανό τραπέζι προσαρμοσμένο στην κρίση

Παρά την οικονομική κρίση, οι έμποροι των σαρακοστιανών στην αγορά των μεγάλων πόλεωντου Νομού ήταν χθες ικανοποιημένοι από την αγοραστική κίνηση εν όψει Καθαράς Δευτέρας. «Ο κόσμος

Καθαρά Δευτέρα: Τα ήθη και τα έθιμα σε όλη την Ελλάδα!

Τα Κούλουμα μπορεί να έχουν ρίζες στην Αθήνα, ωστόσο οι εορτασμοί γίνονται σε όλη την Ελλάδα.

Στα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά έχει ήδη ξεκινήσει το νηστίσιμο… φαγοπότι της Δευτέρας, από το οποίο δεν λείπουν φυσικά οι λαγάνες, ο ταραμάς, ο χαλβάς και τα καλαμαράκια. Και επειδή, ως γνήσιοι Έλληνες, δεν χάνουμε ποτέ την αισιοδοξία μας, έχουμε ήδη προμηθευτεί το χαρταετό που θα πετάξουμε, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις.

Παραδόθηκε ο Αλκέτ Ριζάι-Δεν είχε ούτε όπλα, ούτε εκρηκτικά

Αίσιο τέλος στην ομηρία στις φυλακές Μαλανδρίνου. Ο βαρυποινίτης Αλκέτ Ριζάι παραδόθηκε. Η "χειροβομβίδα" ήταν ραδιόφωνο τυλιγμένο με πετσέτες!

Ο Αλκέτ Ριζάι, ο οποίος κράτησε επί 24 ώρες ομήρους στις φυλακές Μαλανδρίνου παραδόθηκε σε άνδρες των ΕΚΑΜ.
Ο Αλκέτ Ριζάι δεν είχε ούτε εκρηκτικά, ούτε χειροβομβίδες και αυτό που κρατούσε ήταν ένα ραδιόφωνο τυλιγμένο με πετσέτες.
"Ηταν μπλόφα όπως αποδείχθηκε. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν μπορούσαμε να το διακινδυνεύσουμε" υπογράμμισε ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Στερεάς Ελλάδας υποστράτηγος

Το επόμενο βήμα της Costa Navarino: Παραθεριστική κατοικία στον άμεσο σχεδιασμό

Η παραθεριστική κατοικία, κυρίως για ευκατάστατους Ευρωπαίους, βρίσκεται στα άμεσα σχέδια της Costa Navarino και ήδη εξετάζονται σε σοβαρή βάση οι τρόποι υλοποίησής τους. Στην Ευρώπη αλλά και σε άλλα κράτη του κόσμου υπάρχει ενδιαφερόμενο αγοραστικό κοινό για μόνιμες διακοπές στη Μεσόγειο αλλά τα πράγματα… φρενάρει το γενικότερο πολιτικό και οικονομικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα. 

Μέσα στο καλοκαίρι πάντως το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει και σε αυτή τη βάση θα τεθούν και οι ρυθμοί με τους οποίους η Costa Navarino θα κινηθεί στους τομείς των κατασκευών και των

Φιλιατρά: Ξεφάντωσαν Μικροί και μεγάλοι στο καρναβάλι των Φούληδων

Μουσική, Κέφι, χαρτοπόλεμος, σφυρίχτρες, αποκριάτικες στολές, φαντασία, ήταν τα βασικά στοιχεία για να δημιουργηθεί ένα μοναδικό ξεφάντωμα για όσους επισκέφθηκαν τα Φιλιατρά, για να παρακολουθήσουν το καρναβάλι των Φούληδων που φέτος διοργανώνεται για δέκατη συνεχόμενη χρονιά έχοντας γίνει θεσμός για την περιοχή για για τον Καλλικρατικό πλέον Δήμο Τριφυλίας.
Η επιτυχία ήταν και αυτή την χρονιά απόλυτη παρά την .......

συνεχιζόμενη οικονομική κρίση. Μπορεί ο Δήμος Τριφυλίας να μην είχε την οικονομική δυνατότητα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...