ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Τι πρέπει να ξέρεις για το σχολικό γεύμα και 5 προτάσεις φαγητού

Το σχολείο ξεκινά κι αν το παιδί σας έχει καθημερινά ανάγνωση και γραφή, εσείς δίνετε εξετάσεις στο μάθημα της διατροφής. Οι βάσεις μπαίνουν τώρα. Από τη στιγμή που δεν θα έχετε τον απόλυτο έλεγχο του τι τρώει. 
Ο ρόλος σας είναι πολύ σημαντικός στην συνήθεια του παιδιού σας να τρώει σωστά. Από εσάς εξαρτάται αν θα καταφεύγει, όσο μεγαλώνει όλο και περισσότερο, στην καντίνα και τα τυποποιημένα προϊόντα, άχρηστα σε θρεπτική αξία. Όσο περισσότερο του μαθαίνετε την ποικιλία των γεύσεων, τόσο πιο μακριά από τις βιταμίνες και τους παιδιάτρους θα το κρατάτε. Δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Τα δικόγραφα και ψηφιακά από τον Οκτώβριο

Την πρόταση της κυβέρνησης για τη διαδικασία έκδοσης και διάθεσης ψηφιακών πιστοποιητικών στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας παρουσίασε το μεσημέρι στο Επιμελητήριο Χανίων, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μανούσος Βολουδάκης σε χαιρετισμό του στις εργασίες της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.
Η υλοποίηση της πρότασης αυτής έχει ήδη ξεκινήσει και προχωρά με βάση το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε με το υπουργείο

Μεσσηνία: Συνελήφθη για κλοπή μεταλλικών αντικειμένων!

Συνελήφθη, χθες (14-09-2012) το μεσημέρι, στο Ασπρόχωμα Δήμου Καλαμάτας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, μία 17χρονη ημεδαπή ΡΟΜΑ, για κλοπή μεταλλικών αντικειμένων, ενώ αναζητείται ακόμα ένας 28χρονος ημεδαπός ΡΟΜΑ, συνεργός της.
Ειδικότερα, οι ανωτέρω χθες (14-09-2012) το πρωί, στα Λαίικα Δήμου Καλαμάτας Μεσσηνίας, αφού μπήκαν σε δύο αγροκτήματα, ιδιοκτησίας 50χρονου και 52χρονου ημεδαπού αντίστοιχα, αφαίρεσαν μεταλλικά αντικείμενα και εργαλεία, ενώ στην συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.

«Χάρισε» ζωή σε οκτώ ανθρώπους

Ζωή σε οκτώ ανθρώπους έδωσε ο θάνατος μιας 59χρονης, που νοσηλευόταν με εγκεφαλική

Κλειστός ο ένας κλάδος της σήραγγας Καλογερικού

Από τον κλάδο της σήραγγας Καλογερικού με κατεύθυνση προς Αθήνα θα γίνεται καθ' όλη τη

Κυπαρισσία: Ενωτικός εορτασμός με μηνύματα για φώτιση στη γιορτή της πόλης !

Στις εκδηλώσεις για την εορτή Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού έδωσαν το παρών εκτός από τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Αλευρά και τον περιφερειακό σύμβουλο Γιώργο Μπακούρο, οι βουλευτές του Νομού κ. Λαμπρόπουλος και Δημ. Σαμπαζιώτης, πρώην βουλευτές που όδευσαν για καφέ με τους πολιτικούς παράγοντες στο ξενοδοχείο 'Κανελλάκης" σχολιάζοντας την πολιτική επικαιρότητα αλλά και τις χαμένες βουλευτικές έδρες, ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κόλλιας με τους αντιδημάρχους κ. Σαμπαζιώτη, Μερκούρη, Π. Τσίγγανος και δημοτικούς συμβούλους από Κυπαρισσία και Γαργαλιάνους, από το επιμελητήριο ο κ. Αδαμόπουλος, αλλά και εκπρόσωποι στρατιωτικών, λιμενικών και αστυνομικών αρχών της Τριφυλίας.

Το κορίτσι του Τζέιμς Μποντ είναι Ελληνίδα!

Η... καυτή Τόνια Σωτηροπούλου

Η ελληνική ομορφιά της Τόνιας Σωτηροπούλου δεν άφησε ασυγκίνητους τους παραγωγούς της

Από 100 - 150 ευρώ στη Μεσσηνία επίδομα για πετρέλαιο θέρμανσης

Στην 4 η ζώνη η Μεσσηνία για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης, με το ποσό να ανέρχεται στα

ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΤΗΚΑΝ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ...ΡΟΔΑ ΤΟΥ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ!

ΔΩΔΕΚΑ μικρά παιδιά κατάφεραν μετά από μιάμιση ώρα να απεγκλωβίσουν επιτυχώς οι Πυροσβεστικής δυνάμεις της περιοχής στο Λούνα Πάρκ του πανηγυριού καθώς λόγω βλάβης στο κεντρικό μοτέρ της μεγάλης ρόδας διέκοψε την κίνηση των τροχών.

Τα παιδιά περίμεναν υπομονετικά στην θέση τους..........

και χάρη στη παρουσία τόσο του Πυροσβεστικού κλιμακίου Κυπαρισσίας και του Διοικητή

Σταϊκούρας: Επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Φεβρουάριο

  in.gr . 27 Ιανουαρίου 2022, 11:40 Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι τον Μάιο θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού