ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Το κάπνισμα από τρίτο χέρι προκαλεί βλάβες στο DNA

Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε για πρώτη φορά ότι ακόμα και το λεγόμενο κάπνισμα από τρίτο χέρι, δηλαδή η επαφή με τα βλαβερά υπολείμματα του καπνού του τσιγάρου, που προσκολλώνται για καιρό σε όλες σχεδόν τις επιφάνειες ενός χώρου, προκαλεί σημαντικές γενετικές βλάβες στα ανθρώπινα κύτταρα.
Το κάπνισμα από τρίτο χέρι συμβαίνει, όταν ένας άνθρωπος εισπνέει, καταπίνει ή το δέρμα του έρχεται μετά από καιρό σε επαφή με τις ουσίες που έχει αφήσει ο καπνός πάνω στα διάφορα αντικείμενα και γενικότερα στο περιβάλλον. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα υπολείμματα μπορεί να ανιχνευθούν στη σκόνη και στις επιφάνειες ενός διαμερίσματος περισσότερο

Επίδομα για φθηνές διακοπέςΤα κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους», που θα τεθεί σε εφαρμογή την περίοδο 2013-2014 και αφορά συνολικά 72.000 δικαιούχους, ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού.

Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην υλοποίησή του συμμετέχει και ο ΕΟΤ.
Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί σε δυο χρονικές περιόδους: Η πρώτη από τον Ιούλιο 2013 έως 31 Δεκεμβρίου 2013 και η δεύτερη από τον Φεβρουάριο 2014 έως 31 Μαΐου 2014.

Έλαμψε χθες το Μουσείο της Ακρόπολης

Όσο το πολιτικό θρίλερ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη στο κέντρο της Αθήνας, λίγα χιλιόμετρα πιο

Ξορκίζουν την κρίση φτιάχνοντας τη δική τους μπίρα

Τη δική τους μπίρα με το εύηχο όνομα «ΝΗΣΣΟΣ» έφτιαξαν ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Κουρής και η γνωστή δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη, οι οποίοι μάλιστα κατάφεραν να εξαντλήσουν την πρώτη γραμμή παραγωγής, πριν από τα επίσημα εγκαίνια της «Μικροζυθοποιίας Τήνου», όπως ονομάζουν την επιχείρησή τους, τα οποία θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο.
Η Μάγια και ο Αλέξανδρος υποδέχθηκαν την αποστολή του zougla.gr χαμογελαστοί στην είσοδο ενός κτηρίου που ήταν κάποτε... ταβέρνα με το όνομα «Ροδιά».

Έκλεισε το γραφείο που ήταν αρμόδιο για τα... UFO

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας έκλεισε το 2009 το γραφείο που ήταν αφιερωμένο στα UFO, τα άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα (ΑΤΙΑ), αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πιθανόν δεν υπάρχουν και ως εκ τούτου δεν δημιουργούν απειλή για την ασφάλεια, σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Μέσα σε περισσότερο από 50 χρόνια, «όλες οι παρατηρήσεις UFO που είχαν αναφερθεί στο υπουργείο Άμυνας δεν αποκάλυψαν τίποτε που να μας αφήνει να σκεφθούμε ότι υπάρχει κάποια εξωγήινη παρουσία ή μια στρατιωτική απειλή για το Ηνωμένο Βασίλειο», είχε εξηγήσει το 2009 ένας δημόσιος λειτουργός, ο Καρλ Μάντελ, σε

To κρουαζιερόπλοιο του Μίκι Μάους καταφτάνει σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά!

Το λιμάνι του Πειραιά πρόκειται να προσεγγίσει για πρώτη φορά σήμερα το κρουαζιερόπλοιο «Disney Magic», της αμερικανικής εταιρείας κρουαζιέρας «Disney Cruise Line», με 2.380 επιβάτες, κυρίως παιδιά.
Το κρουαζιερόπλοιο είναι γεμάτο χώρους ειδικά διαμορφωμένους για παιδιά, με κινηματόγραφο, νεροτσουλήθρες, παιχνιδότοπους, χώρο ψυχαγωγίας και φυσικά είναι διακοσμημένοι με ζωγραφιές και γλυπτά από τις γνωστές κινηματογραφικές παραγωγές του Disney.
Το «Disney Magic», θα υποδεχτούν στελέχη του ΟΛΠ και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του

Μπήκε να κλέψει, έπαθε ΣΟΚ με αυτό που είδε και κάλεσε την αστυνομία!

Μπροστά σε ένα μακάβριο εύρημα βρέθηκε ένας νεαρός άνδρας ο οποίος επιχείρησε να ληστέψει

Τα μέτρα της Τροχαίας για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Σε ισχύ τίθενται από την Παρασκευή τα αυξημένα μέτρα της Τροχαίας σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών εν όψει του εορτασμού του Αγίου Πνεύματος.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν:
-Αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου σε τομείς, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής.
-Ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

Η πιο μεγάλη πανσέληνος του 2013

Δύο εντυπωσιακά φαινόμενα που σηματοδοτούν επίσημα την έλευση του καλοκαιριού αναμένονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Συγκεκριμένα, η Παρασκευή θα είναι ή μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, ενώ την Κυριακή θα δούμε τη μεγαλύτερη πανσέληνο του 2013.
Την Παρασκευή είναι το λεγόμενο θερινό ηλιοστάσιο, αφού στο βόρειο ημισφαίριο της Γης το καλοκαίρι (και στο νότιο ημισφαίριο ο χειμώνας) ξεκινά επίσημα στις 1:04 π.μ. την Παρασκευή, 21 Ιουνίου.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο βόρειος άξονας της Γης είναι ελαφρά στραμμένος προς τον

Αναξιοποίητος θησαυρός οι εκβολές του Παμίσου

Εναν ανεκτίμητο θησαυρό, ένα φυσικό τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους κρύβουν οι καλαμιές στα όρια των Δήμων Μεσσήνης - Καλαμάτας, στις εκβολές του Παμίσου.
Τον έχουν ανακαλύψει μόνο οι ερασιτέχνες ψαράδες που απολαμβάνουν την ηρεμία και την καλή ψαριά στο φως της μέρας κι όσοι ψάχνουν μια απομονωμένη γωνιά όταν πέσει το σκοτάδι. 
Οι δυο όχθες του ποταμού, που θα μπορούσαν να ενώνονται με ένα μόλις λίγων μέτρων γεφυράκι χωρίζονται από το νερό, αλλά κυρίως από την αδιαφορία των τοπικών αρχόντων να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της

Νέα αγροφυλακή για τις καλλιέργειες θέλει ο αγροτικός κόσμος

Αγρότες από διάφορες περιοχές της χώρας,εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την αύξηση των κλοπών που καταγράφονται την τελευταία διετία στα χωράφια και τις αποθήκες τους, στερώντας τους

Έρευνα για σκάνδαλο στο δρόμο του «Μορέα»

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ερευνά αν ήταν εσκεμμένη, εκ μέρους των ελληνικών δημόσιων υπηρεσιών, η πολύμηνη καθυστέρηση έγκρισης της τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων του έργου Κόρινθος – Τρίπολη - Καλαμάτα και Λεύκτρο – Σπάρτη. Εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης προκλήθηκε αναβολή της ημερομηνίας παράδοσης του έργου, αλλά και η ενεργοποίηση ρήτρας υπέρ της παραχωρησιούχου κοινοπραξίας (Μορέας Α.Ε.) για αποζημιώσεις ύψους 68.000.000 ευρώ από το ελληνικό κράτος.
Τον έλεγχο της ΟLAF, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», φέρνει στη δημοσιότητα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, ο οποίος

Μέρα μεσημέρι έκλεψαν αρνοκάτσικα στη Βαλύρα!

  Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013 | 19:55 

 Μέρα μεσημέρι έκλεψαν 2 αρνιά και 2 κατσίκια από αυλή στη Βαλύρα. 

Η ζωοκλοπή έγινε χθες το μεσημέρι και οι κάτοικοι της Βαλύρας έχουν αναστατωθεί.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά οι άγνωστοι δράστες έκλεψαν τα ζώα από την πίσω αυλή σπιτιού που βρίσκεται μέσα στο χωριό. Μόλις οι ιδιοκτήτες το αντιλήφθηκαν, κινητοποιήθηκαν με συγχωριανούς τους, αλλά

Τριφυλία: Σκουπίδια στις Εργατικές Κατοικίες και σε Οικισμούς!

Παρέμβαση για το θέμα των σκουπιδιών είδαμε πρόσφατα στο Καλό Νερό καθώς η αποκομιδή παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, με τον διαγωνισμό για την παραχώρηση σε ιδιώτη να μην έχει τελεσφορήσει παρότι διανύουμε την τουριστική περίοδο. 

Τώρα η ελλιπής αποκομιδή παρουσιάζεται σε οικισμούς και περιοχές ιδίως τα τριήμερα από την Παρασκευή. 

Εκλογές στον Σύλλογο Πολυτέκνων Τριφυλίας

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Πολυτέκνων Τριφυλίας στην τελευταία του συνεδρίαση αποφάσισε και όρισε ως ημέρα διεξαγωγής των εκλογών την Κυριακή 30/Ιουν/2013.
Όσοι ενδιαφέρονται και .......

θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές πρέπει να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας στο Δ.Σ. έως τις 19/Ιουν/2013 (παράταση ημερ/νίας ώς 24/Ιουν/2013) στο γραφείο του συλλόγου.

Επειδή κατά την πρώτη Γενική Συνέλευση που έχει ορισθεί στις 23/Ιουν/2013 δεν ώρα 11:00

25 Ιανουαρίου – Γιορτή σήμερα: Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

25/01/2022 | 00:05 Γιορτή σήμερα: Τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου τιμά σήμερα, 25 Ιανουαρίου, η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Γρηγόριος...