ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο, 21 Απριλίου 2012

Παναιγιάλειος - Εράνη (Pre Game)

Τον πιο δύσκολο αγώνα της σεζόν δίνει αύριο η Εράνη στο Αίγιο απέναντι στον πρωτοπόρο και σίγουρο πρωταθλητή Παναιγιάλειο.

Η φιλιατρινή ομάδα θα πάει δίχως άγχος στην Αχαΐα μιας και βρίσκεται 10 βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού και δεν έχει κανένα πρόβλημα παραμονής. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν θα κυνηγήσει το παιχνίδι και δεν θα επιδιώξει να κάνει δύσκολη τη ζωή του Παναιγιαλείου.
 
Άλλωστε η Εράνη έχει παράδοση καλών εμφανίσεων και αποτελεσμάτων στο Αίγιο και θα προσπαθήσει να γίνει η πρώτη ομάδα που θα κόψει βαθμούς από τον Παναιγιάλειο στην έδρα του.
Φυσικά το συγκρότημα του Νίκου Κακαλέτρη θέλει να μαζέψει όσο το δυνατόν περισσότερους

Πρόσκληση για την συμμετοχή σας σε ημερίδα με θέμα τον Ιατρικό Τουρισμό στην Καλαμάτα στις 23 Απριλίου 2012»

Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ1 και με την αρωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου / Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, διοργανώνουμε μια ημερίδα στην Καλαμάτα2 με θέμα:
«Ιατρικός Τουρισμός ή αναγκαιότητα για την αξιοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών υγείας και τουρισμού προς μια Αειφόρο Ανάπτυξη της Περιφέρειας»

Ο Ιατρικός Τουρισμός

Όπως γνωρίζετε, με τον όρο ιατρικός ............

τουρισμός ορίζεται ευρέως η παροχή οικονομικά ανταγωνιστικής ιδιωτικής ιατρικής φροντίδας σε

Αρχαία Ολυμπία: Αφή χωρίς μουσεία . . .

Με κλειστά μουσεία θα υποδεχθεί η Αρχαία Ολυμπία τους επισκέπτες της για την τελετή Αφής της Ολυμπιακής φλόγας για τους Αγώνες του Λονδίνου στις 10 Μαΐου. Παρά τις προσπάθειες που
γίνονται για να επαναλειτουργήσει το Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας φαίνεται πως δεν θα επιτευχθεί ο στόχος, ενώ και το Μουσείο των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων παραμένει ούτως ή άλλως κλειστό εδώ και μήνες.
Η προϊσταμένη της Ζ΄ΕΠΚΑ κα Χατζή χθες μίλησε για τις προσπάθειες που γίνεται στην πρώτη

Βροχή αστεριών στην Ελλάδα

Ανοιξιάτικα πεφταστέρια θα κατακλύσουν τον ελληνικό ουρανό το Σάββατο και την Κυριακή, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα σε όσους έχουν την υπομονή τα παρακολουθήσουν.
Καθώς η τροχιά της Γης συναντάται με την ουρά των υπολειμμάτων του κομήτη ''Θάτσερ'', η ατμόσφαιρα του πλανήτη μας πλημμυρίζει από διάττοντες αστέρες που θα είναι ορατοί με γυμνό μάτι σε όλη τη χώρα.
Πρόκειται για τους ''Λυρίδες'' που καταγράφηκαν για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους και αποτελούνται από μικροσκοπικά σωματίδια με βάρος περίπου ενός γραμμαρίου.

Στο ναδίρ η Πελοπόννησος σε απορρόφηση του ΕΣΠΑ

Με μόνη αλλαγή στη συνολική κατάταξη, το «προσπέρασμα» της Κρήτης στην Αττική (βρίσκονται πάντως και οι δύο πολύ χαμηλά στην 10η και 11η θέση της συνολικής κατάταξης αντίστοιχα), και μικρές αυξήσεις για τις περισσότερες περιφέρειες (παραδοσιακά οι πρώτοι μήνες του έτους είναι οι χειρότεροι) κύλησε το πρώτο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, που παρουσιάζει η

1.000.000 οι Ρώσοι τουρίστες θα επισκεφτούν φέτος την Ελλάδα

«Θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο οι Ρώσοι τουρίστες που θα επισκεφτούν φέτος την Ελλάδα» επισήμανε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης, στην ομιλία του, στο Ελληνικό Forum 2012 που διοργανώνεται στη Ρόδο από το ρωσικό τουριστικό οργανισμό Labirint με τη συμμετοχή 450 ρώσων τουριστικών πρακτόρων, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων.
Ειδικότερα, ο κ. Νικητιάδης αναφέρθηκε στη στρατηγική που έχει χαραχθεί τα δύο τελευταία χρόνια

Ελαιόλαδο: Οι τιμές του Ελαιολάδου από 09 - 15 Απριλίου 2012

Οι τιμές του ελαιολάδου  
(από: elies-ladikalamatiano.gr) 
15η Εβδομ. (09-15 Απρ. 2012)
Ελαφρά ανοδική διακύμανση των τιμών στην Νότια Ιταλία

Στις 17 Μαΐου λήγει το διδακτικό έτος σε γυμνάσια και λύκεια

Το τελευταίο κουδούνι θα ακουστεί στις 17 Μαΐου στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας, ενώ τα δημοτικά θα σταματήσουν τη διδασκαλία τους στις 15 Ιουνίου. Η έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων ορίστηκε για τις 21 Μαΐου.
Αυτά είναι οι ημερομηνίες λήξης του σχολικού έτους και έναρξης των εξετάσεων, σύμφωνα με την

6 καλοί λόγοι για να κάνεις ποδήλατο βουνού

Μπορείς να σκεφτείς καλύτερο τρόπο να γυμναστείς από το να είσαι κοντά στη φύση; Διάβασε 6 καλούς λόγους για να κάνεις ποδήλατο βουνού και έναν ακόμα: μια πολύ καλή all inclusive προσφορά.
1. Εξασκείς το καρδιαγγειακό, κυκλοφορικό και αναπνευστικό σου σύστημα. Το ποδήλατο είναι πολύ καλή αεροβική άσκηση.
2. Γυμνάζεις πόδια, γάμπες, δικέφαλο, τετρακέφαλο και γλουτούς (σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει πόσο γυμνασμένα είναι τα πόδια των ποδηλατών).
3. Είναι καλή γυμναστική για τους κοιλιακούς και τους τρικέφαλους των χεριών σου, ανάλογα βέβαια με την κλίση του εδάφους και την ένταση της ποδηλασίας.

Πόσα χρήματα θα πάρει κάθε βουλευτής για τις εκλογές

Ορίστηκε με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Τάσου Γιαννίτση, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των εκλογικών δαπανών για κάθε υποψήφιο βουλευτή.
Διατηρείται, όπως σημειώνεται, και στις εκλογές της 6ης Μαΐου το όριο δαπανών που είχε οριστεί στις βουλευτικές εκλογές του 2009.
Το μεγαλύτερο όριο καθορίζεται στη Β' Περιφέρεια Αθηνών με 135.000 ευρώ και το κατώτερο στις

Πεθαμένοι και Αλβανοί...στο μεγάλο σκάνδαλο Φ.Π.Α. στη Πελοπόννησο

Αγρότης στη Μεσσηνία υπέβαλλε μετά θάνατον αίτηση επιστροφής ΦΠΑ.Ακόμη και νεκρούς εμφάνιζαν ως δικαιούχους τα κυκλώματα διακίνησης πλαστών και εικονικών τιμολογίων στην Πελοπόννησο που κέρδιζαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τις επιστροφές ΦΠΑ.Όπως αποκαλύπτει σήμερα το Pheme.gr η έρευνα του ΣΔΟΕ έφερε στην επιφάνεια το πολυπλόκαμο κύκλωμα των χονδρεμπόρων, το οποίο μέσα από ένα δαιδαλώδες δίκτυο μεσαζόντων που διακινούσαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια σε όλη την Πελοπόννησο, κατάφεραν να αδειάσουν από τα κρατικά ταμεία δεκάδες εκατομμύρια ευρώ!Στη Μεσσηνία «εντοπίστηκε

ΠΛΑΤΗ: ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ

Δείτε το εσωτερικό του υδραγωγείου μας, όπως το τράβηξαν οι σπηλαιολόγοΙ