ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Φιλιατρά: Και του "στραβού" το δίκιο...

Δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες πολιτών για την τραγική κατάσταση με τα σκουπίδια στα Φιλιατρά, αλλά και σε άλλες περιοχές του Δήμου Τριφυλίας.
Πρόσφατες είναι οι εικόνες με τα σκουπίδια να ξεχειλίζουν από τους κάδους με το σκουπιδαριό να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των κατοίκων που ζητούν τα αυτονόητα. 
Το φαινόμενο δεν είναι των τελευταίων ημερών, καθώς όπως ανέφεραν στο filiatranet κάτοικοι των Φιλιατρών, αυτή η ιστορία επαναλαμβάνεται εδώ και καιρό με την μη αποκομιδή απορριμμάτων να

Φιλιατρά: Αγώνες Δρόμου και Ποδηλασίας

Αγώνες Δρόμου και Ποδηλασίας θα διεξαχθούν την Κυριακή 14 Απριλίου στην Κεντρική

Τα πιο δημιουργικα κτιρια στον κοσμο!!






Αστείες εικόνες

 Ο ναυαγός!





Γιατί η κλιματική αλλαγή απειλεί τα ελληνικά κρασιά;

Σε μερικές δεκαετίες τα ράφια με τα κρασιά στα σούπερ-μάρκετ και τις κάβες θα έχουν ετικέτες από πολύ διαφορετικές περιοχές, μερικές ανύπαρκτες σήμερα στον παγκόσμιο «χάρτη» της οινοπαραγωγής.
Οι οινοπαραγωγικές χώρες, ιδίως της Νότιας Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, απειλούνται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με μείωση παραγωγής έως 85%, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, που γενικά προβλέπει τα αμπέλια να μετακινούνται από τον Νότο προς τον Βορρά.

Έρευνα της UNICEF «Ευτυχισμένα» τα παιδιά στην Ελλάδα παρά τις αντίξοες συνθήκες

Η Ολλανδία είναι η χώρα που προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες για να μεγαλώσουν παιδιά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της UNICEF μεταξύ των 29 ανεπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ.
Η Ελλάδα καταλαμβάνει μόλις την 25η θέση, η Γερμανία την 6η και οι ΗΠΑ την 26η.

Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται ακόμη η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Φινλανδία και η Σουηδία, ενώ τα παιδιά αντιμετωπίζουν δυσμενέστερες συνθήκες στη Ρουμάνια, τη Λετονία και τη

Λιγότερες από τρία εκατομμύρια οι επισκέψεις στα ελληνικά μουσεία το 2012...

Λιγότεροι από τρία εκατομμύρια ήταν οι επισκέπτες των ελληνικών μουσείων το δωδεκάμηνο του 2012, αριθμός μειωμένος σε σχέση με το 2011 κατά 2,8%. Σε απόλυτους αριθμούς το 2012 μόλις 2.975.689 επισκέπτες και τουρίστες αποφάσισαν να ξεναγηθούν στις αίθουσες των ελληνικών μουσείων έναντι συνολικού αριθμού 3.061.490 επισκεπτών για το 2011.
Αξιοσημείωτη είναι η μείωση του αριθμού των επισκεπτών του μουσείου της Ακρόπολης που καταμετρήθηκε περίπου στις 200 χιλιάδες ανθρώπους

Η χελώνα με τη γουρουνίσια μύτη!

Ανήκει στο σπάνιο είδος Pig-nosed Turtle της οικογένειας Carettochelys insculpta, που ζει στις λίμνες και τους ποταμούς της Αυστραλίας και της Νέας Γουινέας, και οφείλει την ονομασία της στη… γουρουνίσια μύτη της, που θυμίζει ρύγχος χοίρου!

Η ομοιότητα είναι εκπληκτική, καθώς, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, τα ρουθούνια της εν λόγω χελώνας έχουν στην άκρη τους ένα σαρκώδες ρύγχος, όμοιο με αυτό των γουρουνιών!
 Το μήκος της φτάνει τα 70 εκατοστά και το βάρος της συχνά αγγίζει τα 20 κιλά, ενώ ανήκει στα

Σαρωτικές αλλαγές στο Λύκειο από τον Σεπτέμβριο

Νέο σύστημα αναμένεται να ισχύσει από τον Σεπτέμβριο για τους μαθητές του Λυκείου.
Την πρόταση για το νέο Λύκειο έχει κάνει η άτυπη Επιτροπή του υπουργείου Παιδείας και τη

Σύνταξη από τον ΟΓΑ σε ανασφάλιστους υπερήλικους

Τα εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια, καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη

Παράταση έως 30 Απριλίου για εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη παρατείνεται έως τις 30 Απριλίου 2013 η

Στους πιο σημαντικούς Ελληνες εφοπλιστές ο καπετάν Βασίλης Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/25014-kapetan-vasilis

Μπορεί να έχουν περάσει δύο και πλέον χρόνια από την ημέρα που ο καπετάν Βασίλης

Δήμος Τριφυλίας: Παιδικοί σταθμοί χωρίς μάγειρες

Χωρίς μάγειρες και σίτιση εξακολουθούν να παραμένουν οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Τριφυλίας σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους, με τους γονείς να καλούνται να φροντίζουν ώστε τα παιδιά τους να σιτίζονται τις ώρες που είναι στο σχολείο.
Το ζήτημα με τους δύο παιδικούς σταθμούς είναι εδώ και πολύ καιρό και ακόμη δεν έχει επιλυθεί, αφού όπως μας επισήμανε ο πρόεδρος του νομικού προσώπου του δήμου, αρμόδιος για τους παιδικούς Γιάννης Κατσούλας, ακόμη δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ

Αναβολή εκδίκασης των απαλλοτριώσεων για 17 Σεπτεμβρίου: Αρκετή καθυστέρηση στον περιφερειακό

Στον "αέρα" βρίσκεται ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος της Καλαμάτας, μετά τη χθεσινή αναβολή στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας της εκδίκασης των απαλλοτριώσεων 177 ιδιοκτησιών, η οποία ορίστηκε για τις 17 Σεπτεμβρίου.

Το γεγονός προκάλεσε δυσφορία στο υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, καθώς δημιουργεί εμπόδια στην υλοποίηση του έργου. Το υπουργείο ήθελε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες από το δικαστήριο, ώστε να μη χαθεί χρόνος και μέσα στο καλοκαίρι να δουλεύεται το έργο. Με τη χθεσινή εξέλιξη υπάρχει κίνδυνος το έργο να καθυστερήσει αρκετά και ο "Μορέας",

Εντυπωσιακή η αύξηση των εξαγωγών του ελαιολάδου

Αύξηση εξαγωγών κατά 6,1% τον περασμένο Φεβρουάριο (στα 2.130,4 εκατ. Ευρώ από 2.007,8 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2012), προκύπτει από ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), ωστόσο, χωρίς τα πετρελαιοειδή καταγράφεται μείωση κατά 3,7%.Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, αναπτύσσονται αντίρροπες δυνάμεις που ασκούν πιέσεις στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας, με αποτέλεσμα αφενός να διατηρούνται θετικοί ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών, αλλά να καταγράφονται και αρνητικές επιδόσεις σε πολλές

Φλέβα μαύρου χρυσού...στο Κυπαρισσιακό κόλπο και νέες αποκαλύψεις

Κάποτε, αν έλεγε κάποιος ότι η Ελλάδα έχει πετρέλαια, θα τον έλεγαν, τουλάχιστον, τρελό. Και

Δημοσιεύθηκαν οι πίνακες με τα αγροτικά εισοδήματα και τα ενοίκια αγροτικής γης για τις δηλώσεις της εφορίας (Χρήση 2012)

Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ οι πίνακες του γεωργικού εισοδήματος και των ενοικίων γεωργικής γης για το οικονομικό έτος 2013 (χρήση 2012). 
Σύμφωνα με τους πίνακες τα ποσά για ενοικίαση γεωργικής γης το 2013 παραμένουν στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2012. Μείωση όμως παρουσιάζουν οι βοσκότοποι στα 3,50 ευρώ/ στρέμμα για όλη την επικράτεια, από 3,70 ευρώ/ στρέμμα που ήταν πέρσι. 
Τα ποσά που αναγράφονται στους πίνακες οφείλουν να δηλώσουν φέτος στην

Τριφυλία: Χορήγηση Νέων Επαγγελματικών Αδειών Αλιείας

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας
ανακοινώνει ότι:
Βάσει απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων εγκρίνεται χορήγηση νέων επαγγελματικών αδειών αλιείας σκαφών για αλιεία με αλιευτικά εργαλεία παράκτιας αλιείας.

Οι άδειες χορηγούνται στους επαγγελματίες αλιείς οι οποίοι:
1. Ήταν κάτοχοι επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους το οποίο διέθετε  το αλιευτικό εργαλείο

Όμιλος Δράσεων και Πολιτισμού: Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση

Το Δ.Σ. ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ