ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Βολιβία: Πέθανε στα 123 του χρόνια ο υπεραιωνόβιος Καρμέλο Φλόρες

Ελεγε ότι όφειλε τη μακροζωία του στο διαρκές μάσημα φύλλων κόκας

Εφυγε από τη ζωή το βράδυ της Δευτέρας ο Καρμέλο Φλόρες, ένας ιθαγενής στη Βολιβία, ο οποίος ισχυριζόταν ότι ήταν 123 ετών, γεγονός που τον έκανε γηραιότερο άνθρωπο στη Γη.
Σύμφωνα με διάφορα επίσημα έγγραφα που είχαν ως βάση το πιστοποιητικό βάπτισής του, ο Φλόρες, ο οποίος πέθανε στο χωριό του κοντά στη λίμνη Τιτικάκα, είχε γεννηθεί στις 16 Ιουλίου του

Τι αλλάζει στην πώληση ψωμιού - «Stop» στην κλοπή με το ζύγι

-Μπαίνουν ανώτατες τιμές πώλησης σε καφέδες, τοστ και σάντουιτς και στις οργανωμένες πλαζ με εισιτήριο-Νέα δεδομένα και στους τιμοκαταλόγους- Αλλαγές και στα προϊόντα καθαρισμού και τα απορρυπαντικά

Η αλλαγή στον τρόπο πώλησης του ψωμιού είναι μία από τις, θεωρητικά πιο σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που εισηγείται το υπουργείο Ανάπτυξης, όσον αφορά στην προστασία του καταναλωτή.

CNN: Οι τέσσερις Έλληνες που πέτυχαν γιατί «δεν είχαν τίποτα να χάσουν»

Τις προσωπικές ιστορίες τεσσάρων νέων ανθρώπων που κατάφεραν να πετύχουν στην Ελλάδα της κρίσης παρουσιάζει το CNN επιχειρώντας να σκιαγραφήσει τους Έλληνες που πέτυχαν «επειδή δεν είχαν να χάσουν κάτι».
Τα αδέρφια Δουζή, ο Θωμάς και ο Γιώργος, ξεκίνησαν την εταιρεία τους με τίτλο Ergon επικεντρώνοντας το επιχειρηματικό τους στόχαστρο στις ελιές. Την καλύτερη πρώτη ύλη την βρήκαν στο Κολυμβάρι στη δυτική Κρήτη. Το επόμενο βήμα τους ήταν το μέλι επιλέγοντας ως «όχημα» τον τίτλο "Bee's project".

Φιλιατρά: Γενική Συνέλευση του Ομίλου Δράσεων και Πολιτισμού στον Προφήτη Ηλία

Γενική Συνέλευση στον Προφήτη Ηλία Λόγω μη απαρτίας στις 8/6/2014, η τετραμηνιαία ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του Ομίλου Δράσεων και Πολιτισμού ορίζεται για την Κυριακή 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 και ώρα 10 το πρωί.
 
Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι του Ομίλου να συμμετέχουν στη συνέλευση η οποία θα πραγματοποιηθεί στο εκκλησάκι του προφήτη Ηλία με θέματα ημερήσιας διάταξης:
1ο απολογισμός δράσεων

Ερχεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Εως 400 ευρώ στις πολύ φτωχές οικογένειες

Δεν πρόλαβαν να ορκιστούν τα νέα μέλη της κυβέρνησης και αμέσως ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις για κοινωνικές παροχές. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου από το Σεπτέμβριο ξεκινάει να τίθεται σε εφαρμογή ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Πρόκειται για ένα μόνιμο μηχανισμό για την αντιμετώπιση της φτώχειας και τη διασφάλιση ενός εγγυημένου επιπέδου διαβίωσης.

Τριφυλία: Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες από την χθεσινή χαλαζόπτωση

Δημοσιεύθηκε από filiatranet.gr on Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014 | 10.6.14


Μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες εξαιτίας της χθεσινής χαλαζόπτωσης προξενήθηκαν σε περιοχές της Τριφυλίας και συγκεκριμένα στην Τ.Κ. Βάλτας, στην Δ.Κ. Γαργαλιάνων, στην Τ.Κ. Χριστιανούπολης και στην Δ.Κ. Φιλιατρών.

100 φίλοι του σιδηροδρόμου με τρένο στην Κυπαρισσία

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.grΛίγο μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου έφτασε στον σιδηροδρομικό σταθμό Κυπαρισσίας το εκδρομικό τρένο που είχε δρομολογήσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μεταφέροντας περίπου 100 ταξιδιώτες, φίλους του σιδηροδρόμου σε ένα τριήμερο ταξίδι στην Πελοπόννησο, αλλά με επίκεντρο την

ΠΛΑΤΗ. -3. Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ

  ΤΑΣΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΙΤΗΣ. 25/1/2022