ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Σήμα κινδύνου για τον χιονιά. Που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Τις πιο κρύες ημέρες του φετινού χειμώνα προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για αυτή την εβδομάδα. Οι χιονοπτώσεις ενδέχεται να φτάσουν μέχρι την Αθήνα και ο υδράργυρος σε πολλές περιοχές της χώρας θα «κολλήσει» υπό το μηδέν. Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο νομό Ευρυτανίας. Έντονη χιονόπτωση σημειώνεται σε Λαμία, Δομοκό, Καρπενήσι και Αμφισσα. Οι

Περού: Κανένας φόβος για τσουνάμι – Δεκάδες τραυματίες

Περίπου 60 άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά από το σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών που σημειώθηκε στη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή Ίκα, στα παράλια του νοτιο-κεντρικού Περού, ανακοίνωσαν οι αρχές.

«Οι τραυματίες είναι συνολικά 60 και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα» στην περιοχή Ίκα, δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο κυβερνήτης της περιοχής Αλόνσο Ναβάρο.

Οι περισσότεροι τραυματίες έχουν κατάγματα και τραύματα, ενώ αρκετοί έχουν υποστεί διάσειση, αλλά δεν διατρέχουν κίνδυνο, διευκρίνισε ο Δρ Ραούλ Χούαμαν.

Ληστεία σε χρηματαποστολή έξω από την ΔΕΗ Θήβας

Δύο ληστές με κουκούλες και όπλα ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους της εταιρίας χρηματαποστολής που μόλις είχαν βγει από την ΔΕΗ, πήραν με την βία τα χρήματα και εξαφανίστηκαν, αφού

Τσουλήθρα... 150 μέτρων

Σε πάρκο ψυχαγωγίας στην Ιαπωνία, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να πρωτοτυπήσουν λιγάκι, κατασκευάζοντας μια τσουλήθρα πολύ διαφορετική από τις άλλες.

Ο πιο σκληρός διαγωνισμός στον κόσμο

Εάν πιστεύετε ότι άσκηση είναι ένας γρήγορος περίπατος στο πάρκο με συντροφιά το σκύλο σας σίγουρα αυτό το φεστιβάλ δεν είναι για εσάς.
Οι διαγωνιζόμενοι στο Staffordshire της Αγγλίας σε έναν ετήσιο διαγωνισμό για τον πιο σκληρό άνθρωπο περνούν τα πάνδεινα...καίγονται, γδέρνονται, βουτάνε στη λάσπη, ιδρώνουν όσο πουθενά αλλού.

Ο λόγος για τον ετήσιο φιλανθρωπικό διαγωνισμό “Tough Guy Challenge” που λαμβάνει χώρα σε φάρμα στο Perton του Staffordshire από το 1986, στα τέλη του Ιανουαρίου ώστε ο καιρός να είναι κρύος και να δυσκολεύει ακόμα περισσότερο

«Λουκέτο» στις φυλακές Κορυδάλλου - Χαλκίδας λόγω υπερπληθυσμού

Απόφαση για «λουκέτο» στις φυλακές Κορυδαλλού και Χαλκίδας, λόγω του ασφυκτικού υπερπληθυσμού τους, έλαβαν οι διευθυντές των δύο σωφρονιστικών ιδρυμάτων που με έγγραφο που απέστειλαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στις εισαγγελικές αρχές της χώρας, γνωστοποιούν ότι δεν έχουν χώρο για άλλους κρατούμενους και κλείνουν τις πόρτες των φυλακών που διευθύνουν.
Μετά την απόφαση αυτή αναμένεται να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα τόσο στα Αστυνομικά τμήματα της πρωτεύουσας, όσο και της Χαλκίδας, όπως, επίσης, και στο Μεταγωγών, καθώς θα

Φιλιατρά: Απόφαση την Παρασκευή για την Εμποροπανήγυρη

Με κυριότερο θέμα την παραχώρηση θέσεων για την εμποροπανήγυρη του Αγίου Χαραλάμπους στα Φιλιατρά συνεδριάζει την ερχόμενη Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας στις 6.30 το απόγευμα. 

Από τα θέματα που θα συζητηθούν ξεχωρίζουν: Η κατάρτιση κανονισμού λειτουργίας του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Δήμου Τριφυλίας και η συγκρότησή του. Η λήψη απόφασης περί υποβολής πρότασης ένταξης του έργου «Βελτίωση οδού Γαργαλιάνων - Βάλτας» στο ΠΕΠ Πελοποννήσου του ΕΣΠΑ και η έγκριση τεχνικής μελέτης και τευχών. 

Χάθηκαν στον Εβρο 9χρονη και 55χρονος

Η βάρκα στην οποία επέβαιναν βούλιαξε στα παγωμένα νερά του ποταμού το πρωί της Κυριακής

Ακαρπες είναι προς το παρόν οι έρευνες της αστυνομίας για την ανεύρεση του 9χρονου κοριτσιού και του 55χρονου παππού του, οι οποίοι αγνοούνται από χθες το πρωί, όταν στην προσπάθειά τους να περάσουν κρυφά από την Τουρκία στη χώρα μας, η βάρκα τους ανετράπη στα παγωμένα νερά του Έβρου.
Οι έρευνες συνεχίστηκαν με το πρώτο φώς της ημέρας στην παρέμβρια περιοχή Ορεστιάδας, τόσο

Μέχρι και χιόνια θα δούμε τη Δευτέρα!

Δριμύ κύμα κακοκαιρίας πλήττει από το ξεκίνημα της εβδομάδος ολόκληρη τη χώρα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο παγετός και το χιονόνερο θα συνθέσουν το σκηνικό του καιρού στην Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή.

Το νέο κύμα βαρυχειμωνιάς είναι ήδη εδώ και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις θα το... στρώσει για τα καλά ακόμη και στην πρωτεύουσα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι οι πολικές θερμοκρασίες (σταθερά υπό του μηδέν στη βόρεια

Βρέθηκαν 228 κιλά ακατέργαστης κάνναβης στον Άγιο Παντελεήμονα

Βρέθηκαν 228 κιλά ακατέργαστης κάνναβης στον Άγιο Παντελεήμονα
Ακατέργαστη κάνναβη, βάρους 228 κιλών και 24 γραμμαρίων, βρέθηκε από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, μετά απο επιχείρηση που έγινε προχτές το βράδυ σε σπίτι στον Αγιο Παντελεήμονα.
Το σπίτι είχε νοικιάσει 29χρονος Αλβανός, ο οποίος απουσίαζε την ώρα της αστυνομικής επιχείρησης και αναζητείται. Εκτός από τα ναρκωτικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας και ένα κινητό τηλέφωνο.

ΑΠΟ www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ




Αυξήσεις στα διόδια Ελευσίνας-Κορίνθου από 1η Φεβρουαρίου

Από την Τετάρτη αυξάνονται οι τιμές των διοδίων στο τμήμα Ελευσίνας-Κορίνθου για τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά, ενώ μένουν στα ίδια επίπεδα για τα δίκυκλα και τα τρίκυκλα.

Τα βακτήρια «μεταμφιέζονται» για να σωθούν απ’ τα εμβόλια

Ορισμένα βακτήρια αντιδρούν στην προσπάθειά μας να εμβολιαστούμε εναντίον τους, φορώντας μία νέα «αμφίεση», αναφέρουν ερευνητές από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Nature Genetics», την ανακάλυψη αυτή έκαναν παρακολουθώντας την συμπεριφορά του πνευμονιόκοκκου από το 2000, που άρχισε στις ΗΠΑ ο μαζικός εμβολιασμός εναντίον του, έως σήμερα.
Τα εμβόλια δρουν εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει βακτήρια ή ιούς ως

ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Γιορτάζουμε σήμερα 30 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης των Αγίων Τριών Ιεραρχών, ας πούμε λίγα λόγια:

Την εορτή των Τριών Ιεραρχών καθιέρωσε ο βασιλιάς Αλέξιος Κομνηνός το 1100 μ.Χ., για δύο λόγους: Ο πρώτος
λόγος έιναι γιατί ήθελε να τιμάται η μνήμη τους, και ο δεύτερος λόγος για να σταματήσουν οι διαμάχες και φιλονικίες μεταξύ των πιστών σχετικά με το ποιος από τους τρεις Αγίους (Άγιος Βασίλειος ο Μέγας, Άγιος Ιωάννης ο Χρυστόστομος, Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος) είναι ο πιο σπουδαίος και ο πιο μεγάλος. Οι πιστοί χωρίστηκαν σε ομάδες, ανάλογα με ποιον Άγιο θεωρούσαν πιο σημαντικό. Αυτοί που υποστήριζαν ότι πιο σημαντικός είναι ο Μέγας Βασίλειος αυτοαποκαλούνταν "Βασιλείτες", αυτοί που υποστήριζαν ότι ήταν ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος αυτοαποκαλούνταν "Γρηγορίτες", και αυτοί που υποστήριζαν ότι ήταν πιο σημαντικός ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος αυτοαποκαλούνταν "Ιωαννίτες".
Στη διαμάχη αυτή έδωσε τέλος ο Επίσκοπος Ευχαΐτων, Ιωάννης Μαυρόπους. Είδε σε οπτασία τους Τρείς Ιεράρχες, πρώτα τον καθένα ξεχωριστά και στη συνέχεια και τους τρεις μαζί. Αυτοί του είπαν: «Εμείς, όπως βλέπεις, είμαστε ένα κοντά στον Θεό και

Η Πάτρα στο έλεος των βομβιστών

Δεν ήταν η πρώτη, αλλά η δεύτερη βόμβα μεγάλης ισχύος που μέσα σε διάστημα 25 ημερών τοποθετείται στην Πάτρα. Η έκρηξη που "έσκισε" την ησυχία της Πάτρας στη 1.10 τα ξημερώματα της Δευτέρας και προερχόταν από το κλάμπ των οπαδών του Παναθηναϊκού στην οδό Σαχτούρη, άφησε

Eπεισόδια μετά τον αγώνα ΑΕΚ - ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ

 
 
Ένας αστυνομικός τραυματίας και δύο συλλήψεις
 
Ένας τραυματίας αστυνομικός και δύο συλλήψεις είναι ο απολογισμός επεισοδίων που σημειώθηκαν μετά τον αγώνα ποδοσφαίρου Α.Ε.Κ. - Π.Α.Ο.Κ. στο Ολυμπιακό Στάδιο χθες, Κυριακή.

Άνευρη η Καλαμάτα με το 1-1 εκτός έδρας

«Στραβοπάτησε» η Καλαμάτα -1-1 στο γήπεδο της Ελευσίνας !! Δε μπόρεσε να πάρει το πολύτιμο «τρίποντο» η Καλαμάτα κόντρα στον Αστέρα Μαγούλας, καθώς έμεινε στο 1-1 στο γήπεδο της Ελευσίνας.
Η «Μαύρη Θύελλα» ήθελε τη νίκη για να κρατηθεί στις δύο πρώτες θέσεις της Football League 2 του Νοτίου ομίλου, όμως δεν τα κατάφερε.
Η Καλαμάτα μπήκε πιο δυνατά στο παιχνίδι και κατάφερε να προηγηθεί στο 27' με
ωραία εκτέλεση φάουλ του Καρατζανίδη. Όσο οι φιλοξενούμενοι δεν... κλείδωναν το
ματς ο Αστέρας έμενε μέσα στο ματς. Έτσι στο 82' ο Χρυσάφης έφερε το ματς στα ίσια και η ομάδα

Αγρότες άνοιξαν τα διόδια και μοίρασαν τα προϊόντα τους

Μοιράζοντας πορτοκάλια, γάλα, λάδι και άλλα προϊόντα της Πελοποννησιακής γης, αγρότες από την Πελοπόννησο επέλεξαν την Κυριακή να ανοίξουν, αντί να κλείσουν, τα διόδια της Κορίνθου – Τρίπολης, στο ύψος του Σπαθοβουνίου.
Οι αγρότες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΠΑΜΕ, φόρτωσαν τα αγροτικά τους οχήματα με προϊόντα που δεν μπορούν να διαθέσουν στο εμπόριο και με την διανομή τους στους διερχόμενους πολίτες θέλησαν να εκδηλώσουν την δική τους αγωνία για το μέλλον του κλάδου τους που έχει πληγεί από την σφοδρή οικονομική κρίση. Για όση ώρα οι αγρότες βρέθηκαν στα διόδια του Σπαθοβουνίου, σήκωσαν τις μπάρες επιτρέποντας την

Γ.Ν. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Με 3 νέους ιατρούς ενισχύεται η Μ.Ε.Θ.

Με τρεις νέους ιατρούς ενισχύεται τις αμέσως επόμενες ημέρες η λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Σύσκεψη στην Τρίπολη για το χιονοδρομικό Μαινάλου

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εκμεταλλευόμενη κοινοτικό πρόγραμμα που αφορά την ανάπτυξη και περαιτέρω αξιοποίηση των χιονοδρομικών της χώρας, ήρθε σε επαφή με εταιρείες - μελετητικά γραφεία που ασχολούνται με τα χιονοδρομικά και πραγματοποίησε την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στα γραφεία της Περιφέρειας συνάντηση με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, των αντιπεριφερειαρχών Βαγγέλη Γιαννακούρα και Ντίνας Νικολάκου, των δημάρχων Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη και Γορτυνίας Γιάννη Γιαννόπουλου, του προέδρου του ΕΟΣ Τρίπολης Νίκου Παναγιωτόπουλου, υπηρεσιακών παραγόντων και των εκπροσώπων των μελετητικών εταιρειών που παρουσίασαν τα σχέδιά τους για το βουνό (masterplan).

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των πανελλαδικών

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ξεκινούν τη Δευτέρα 21 Μαΐου οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών λυκείων και των ημερήσιων και εσπερινών επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ-Ομάδα Β') για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι μαθητές καλούνται να υποβάλουν τις αιτήσεις υποψηφιότητάς τους από τις 10 Φεβρουαρίου.
Οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ-Ομάδα Α') θα αρχίσουν την επομένη, Τρίτη 22 Μαΐου με το ίδιο μάθημα.

Συνάντηση χθες στην Κορώνη κατά της εξόρυξης λιγνίτη - Δυναμικές συγκεντρώσεις σε Χωματερό και Τρίπολη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εξόρυξης λιγνίτη – μήνυμα σε κάθε αρμόδιο και ανευθυνοϋπεύθυνο και σε όποιον επιβουλεύεται την προοπτική ανάπτυξης του τόπου τους, όπως την έχουν δρομολογήσει και οραματιστεί εδώ και χρόνια, πραγματοποιούν κάτοικοι κι εκπρόσωποι φορέων της ευρύτερης περιοχής της Κορώνης την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί, στο Χωματερό, στο Δημοτικό Σχολείο – Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού. Και θα δώσουν δυναμικό "παρών" στην Τρίπολη, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στις 6 Φεβρουαρίου ή όποτε άλλοτε συζητηθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την "επένδυση" εξόρυξης λιγνίτη σε Χωματερό – Φαλάνθη.

Βουτιά του υδράργυρου από σήμερα - Πολικό κρύο και χιόνι μέσα στην Καλαμάτα

Οι πιο κρύες ημέρες του φετινού χειμώνα θα είναι οι επόμενες, με το θερμόμετρο να πέφτει στον -1 βαθμό και την αίσθηση του κρύου να φτάνει στην Καλαμάτα μέχρι και τους -10 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για σήμερα Δευτέρα στην Καλαμάτα θα επικρατήσει συννεφιά με τη θερμοκρασία στους 0 βαθμούς, ενώ θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως μέχρι 6 μποφόρ, οι οποίοι σε συνδυασμό με την έντονη υγρασία θα διαμορφώσουν την αίσθηση κρύου που θα φτάσει και τους -4 βαθμούς.
Το κρύο θα είναι πιο έντονο αύριο Τρίτη με θερμοκρασία -1 και αίσθηση κρύου -10 βαθμούς, ενώ τα

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ