ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Dog & the City: Τα 10 πρώτα εκπαιδευτικά βήματα για νέους... σκυλογονείς!

Της Μαριλένας Σαρίδη, εκπαιδεύτριας σκύλων

Από τη στιγμή που έχετε στα χέρια σας το γλυκό σας κουταβάκι, ως σωστός "κουταβογονιός" θα πρέπει να αναλάβετε να το μεγαλώσετε σωστά, ώστε να είναι υπάκουο από την αρχή. Εμείς σας δίνουμε μερικές απλές αλλά πολύτιμες συμβουλές ώστε να ξεκινήσει σωστά η σχέση σας μαζί του!





1) Πριν την απόκτηση του κουταβιού ακόμα, πρέπει να έχουμε ορίσει έναν χώρο μέσα στο σπίτι όπου

Ερευνητές υπολόγισαν το Υδάτινο Αποτύπωμα της ανθρωπότητας – Χάρτης

Στα 9.089 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ανέρχεται το υδάτινο αποτύπωμα της ανθρωπότητας ετησίως, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Τουέντε στην Ολλανδία.
Στη μελέτη αποτυπώνονται επίσης οι παγκόσμιες ροές των υδάτων που περιέχονται σε αγροτικά και βιομηχανικά αγαθά που εμπορεύονται διεθνώς.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, το υδάτινο αποτύπωμα των Αμερικανών καταναλωτών φτάνει τα 2.842 κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ το υδάτινο αποτύπωμα των Κινέζων και των Ινδών ανέρχεται στα 1.071 και 1.089 κυβικά μέτρα αντίστοιχα.

Τα άλογα-βουτηχτές επιστρέφουν στο Ατλάντικ Σίτι – Αντιδρούν οι οικολόγοι


Ένα αποτρόπαιο θέαμα αναβιώνουν οι Αρχές του Ατλάντικ Σίτι για να ξαναδώσουν ζωή στο ξεπεσμένο πάλαι ποτέ κέντρο τζόγου και διασκέδασης των ΗΠΑ.

Μάθημα εντιμότητας

Έναν μικρό θησαυρό, προσωπικά έγγραφα και άλλα αντικείμενα, περιείχε μια τσάντα, ο κάτοχος της οποίας την ξέχασε στον σταθμό του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου Νέα Ιωνία.

Την τσάντα, που περιείχε χρηματικό ποσό 18.000 ευρώ, επιταγές συνολικής αξίας περίπου 60.000 ευρώ, προσωπικά έγγραφα και αντικείμενα, βρήκε μια υπάλληλος έκδοσης εισιτηρίων, η οποία παρά την οικονομική κρίση, την παρέδωσε, αμέσως, στην εταιρία ΣΤΑΣΥ ΑΕ. Η εταιρία, με τη σειρά

Άγρια καταδίωξη στη Θάλασσα: Εντοπίστηκε ένας τόνος χασίς από το Λιμενικό!

Ποσότητα χασίς που ενδεχομένως φθάνει τον ένα τόνο κατάφεραν να εντοπίσουν σε πλοίο που ξεκίνησε από την Αλβανία άνδρες του Λιμενικού της Πάτρας, σε επιχείρηση που έγινε νωρίς το πρωί στην περιοχή της Βασιλικής.

Λαϊκός αγώνας ορεινού τρεξίματος στο Μαίναλο

Ο Δήμος Τρίπολης συνδιοργανώνει με την εταιρεία Mountain Sports οργανώνει λαϊκό αγώνα  ορεινού τρεξίματος (2ο  αγώνα  του MTR CUP 2012)  μήκους 16 χλμ σε πιθανά χιονισμένη διαδρομή     την

Άνοιγμα θυροφραγμάτων Λάδωνα κίνδυνος για πλημμύρες!

Ορατός είναι και πάλι ο κίνδυνος πλημμυρών στις παρόχθιες περιοχές του Αλφειού μετά την ενημέρωση από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας ότι λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και

Παζάρι Κοπανακίου

Αντέχει εδώ και 100 χρόνια
Για τους Κοπανακαίους είναι το καμάρι τους. Το μοναδικό παραδοσιακό παζάρι στο νομό που γίνεται Κυριακή. Ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα ως ζωαγορά. Σήμερα, συγκεντρώνει παραγωγούς αγροτικών προϊόντων από τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο, έχει ενσωματώσει στη λειτουργία του ποντιακή αγορά ρούχων, ειδών προικός και εργαλείων, ενώ εξακολουθεί να διατηρεί το χαρακτήρα της ζωοπανήγυρης. Άνθρωποι από όλη τη Μεσσηνία έρχονται εδώ για τις εβδομαδιαίες αγορές τους κι άλλοι, ως επισκέπτες, για να περιηγηθούν στο χρώμα και την ενέργειά του. Από το παζάρι ζουν στο Κοπανάκι τουλάχιστον άλλα εξήντα επαγγέλματα. Άλλοτε έδρα του Δήμου Αετού, το Κοπανάκι ανήκει πλέον στο Δήμο

Μελέτη 1,8 εκ. ευρώ για το σιδηρόδρομο που έχει κλείσει

«Έργα – φαντάσματα» φαίνεται πως συνεχίζουμε να κυνηγάμε. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η χθεσινή δημοσιοποίηση διαγωνισμού για τη σύνταξη μελέτης κανονικοποίησης και αναβάθμισης (!) της σιδηροδρομικής γραμμής Αλφειού – Κυπαρισσίας – Καλαμάτας, προεκτιμώμενης αμοιβής ύψους 1.836.768 ευρώ, με τα τεύχη δημοπράτησης να αναφέρουν ως έτος λειτουργίας το 2030 (!).
Η συγκεκριμένη σιδηροδρομική γραμμή έχει καταργηθεί, τουλάχιστον, εδώ και ένα χρόνο, όπως άλλωστε και αυτή της Κορίνθου – Τριπόλεως – Καλαμάτας, για τον… εκσυγχρονισμό της οποίας μάλιστα ελάχιστα πριν καταργηθεί δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ! Τα μηχανοστάσια έχουν μεταφερθεί, το προσωπικό έχει μεταταχθεί σε άλλες υπηρεσίες και σε πολλά σημεία του δικτύου έχουν σημειωθεί κλοπές υλικών, ακόμα και ραγών.

Η τουριστική Πύλος προσφέρει ανέσεις όλο το χρόνο

Η Πύλος (ή Νεόκαστρο) είναι μικρή πόλη του νομού Μεσσηνίας, με 2.500 περίπου κατοίκους, έδρα του ομώνυμου Δήμου, αλλά και ένα μεγάλο φυσικό λιμάνι στη ΝΔ άκρη της Πελοποννήσου.
Η Πύλος είναι γνωστή από την περίφημη ναυμαχία του Ναβαρίνου, στην οποία η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων ήταν η απαρχή της απελευθέρωσης της Ελλάδας από τον τούρκικο ζυγό. Σήμερα η Πύλος είναι σημαντικό ναυτιλιακό κέντρο και έχει αναπτυχθεί σημαντικά ο τουρισμός, αφού όλη η περιοχή είναι από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας.

A΄ ΕΛΜΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Συλλογή τροφίμων για μαθητές

Το Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας στα πλαίσια της υλοποίησης απόφασης της Γ.Σ. προέδρων των ΕΛΜΕ, προβαίνει στη συλλογή τροφίμων, τοποθετώντας ειδικά καλάθια στα Super Market της Καλαμάτας, με σκοπό την ανακούφιση των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των οικογενειών τους, που πλήττονται βαριά από την οικονομική κρίση.
Για το σκοπό αυτό άμεσα τοποθετεί σε συνεργασία με τα καταστήματα Μουργής ειδικό καλάθι, από 13/02/2012 έως και 25/02/2012 με την ένδειξη:
Α΄ ΕΛΜΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
γιατί για εμάς στην πράξη φαίνεται το
«πρώτα ο μαθητής»

Oι Πανελληνιοι αγωνες Διαθλου τη Κυριακη στη Κυπαρισσια.

ΑΠΟ http://kyparissia-news.blogspot.com/

Αλβανική μαφία πίσω από τις μεγάλες ληστείες στη Μεσσηνία

Υπεύθυνοι για τις δύο αιματηρές ληστείες, στο δρόμο της Μάνης εις βάρος ταχυδρομικού υπαλλήλου και στην Αρχαία Μεσσήνη εις βάρος ιδιοκτήτη κοσμηματοπωλείου, είναι οι τρεις Αλβανοί οι οποίοι έχουν ταυτοποιηθεί πως είναι υπεύθυνοι για τις ληστείες σε βάρος ταχυδρομικών διανομέων τον Ιανουάριο του 2010 στην Ασπροπουλιά και το Φεβρουάριο του 2010 στα Κρεμμύδια. Επίσης, είναι υπεύθυνοι για το παραλίγο μακελειό με αστυνομικούς στη Βέργα πέρυσι τον Απρίλιο, όπως και για τις ληστείες στο σούπερ μάρκετ Lidl, την Εμπορική Τράπεζα Καλαμάτας και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μάνης. Προς το παρόν, στην Αστυνομία είναι γνωστά τα πλήρη στοιχεία του ενός δράστη, 33

Ευχαριστήριο από τον Δήμο Τριφυλίας

Ευχαριστούμε θερμά τους παρακάτω συνδημότες μας, οι οποίοι πρόθυμα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και βοήθησαν οικονομικά το Σκακιστικό Όμιλο Φιλιατρών για τη συμμετοχή του στο «Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Περιφέρειας Πελοποννήσου 2012», Προκριματικός Όμιλος Α΄ Εθνικής, που διεξήχθη στο Βραχάτι Κορινθίας την 27-28-29/01/2012.

Τα ονόματα των συμπολιτών μας

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΥ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

Με πολύ κέφι ατελείωτες σερπαντίνες και αμέτρητο χαρτοπόλεμο σας προσκαλούμε στον αποκριάτικο χορό του σχολείου μας στις 19 Φεβρουαρίου 2012 ημέρα Κυριακή και ώρα 6.30μ.μ. στο

Δικαιολογητικά για κτήρια κτηνοτροφικών μονάδων

H Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής  Π.Ε. Μεσσηνίας ανακοινώνει στους κτηνο-πτηνοτρόφους της περιοχής μας, που διατηρούν μονάδες στις οποίες τα κτίσματα έχουν κατασκευαστεί πριν την 20-3-2003, χωρίς πολεοδομική άδεια, ότι:
Παρατείνεται το χρονικό όριο για την κατάθεση των δικαιολογητικών για την ένταξη της

Ορνιθολογική: Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Μεσσηνία


Η Ορνιθολογική πραγματοποιεί προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Μεσσηνία με μεγάλη επιτυχία από το 1998. Για το 2012, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Ορνιθολογικής περιλαμβάνουν:

1. Το Πρόγραμμα «Γνωρίζοντας τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας» το οποίο έχει ως σκοπό την παρουσίαση των διαφορετικών οικοσυστημάτων ενός υγρότοπου και τη λειτουργία τους στην αλυσίδα της φύσης. Τόπος διεξαγωγής είναι η περιοχή της λιμνοθάλασσας και οι μαθητικές ομάδες

Τέλη Μαΐου ο νέος δρόμος από Τσακώνα έως "Πράκτικερ" - Προχωράει το έργο κατασκευής της γέφυρας του Νέδοντα

Τέλη Μαΐου παραδίδεται οριστικά ο αυτοκινητόδρομος στη Μεσσηνία από την Τσακώνα έως τον κόμβο του "Πράκτικερ" στη Σπερχογεία. Τότε θα παραδοθεί και ο νέος κόμβος της Αλλαγής, που αφορά και την υφιστάμενη εθνική οδό και τη σύνδεση με το δρόμο Τσακώνα - Καλό Νερό κοντά στον κόμβο της Οιχαλίας. Τέλη Ιουνίου με μέσα Ιουλίου θα ολοκληρωθεί η δυτική απόληξη, ο δρόμος που συνδέει τον αυτοκινητόδρομο με το δρόμο Ασπροχώματος - Μεσσήνης αμέσως μετά το βενζινάδικο και πριν το αεροδρόμιο, όπου προβλέπεται η δημιουργία κόμβου.
Το χρονοδιάγραμμα αυτό επιβεβαίωσε στην "Ε" ο εργοταξιάρχης του έργου του "Μορέα" στη

305 νεκροί το 2009 από τη χρήση λιγνίτη, σύμφωνα με μελέτη της Greenpeace για τη Μεγαλόπολη

Η χρήση από τη χώρα μας λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, μόνο για το 2009, προκάλεσε -όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Greenpeace- το θάνατο περισσότερων από 500 ανθρώπων και επιβάρυνε την εθνική οικονομία έως και 3,9 δισ. ευρώ, περί τα 362 ευρώ ανά πολίτη.
Σύμφωνα δε με τη Greenpeace, «οι περισσότεροι από τους μισούς θανάτους (305) και περίπου η μισή οικονομική ζημία (0,7-1,6 δισ. ευρώ ετησίως) προήλθαν από τη λειτουργία ενός μόνο σταθμού, του ΑΗΣ Μεγαλόπολης Α΄, του πιο βρώμικου σταθμού της Ευρώπης».
Μάλιστα η οργάνωση παρατηρεί ότι «αν και οι 2 από τις 3 μονάδες του ΑΗΣ Μεγαλόπολης έκλεισαν

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ