ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

«Μην πλένεις το αυτοκίνητό σου…»

Ποδήλατα με το όνομα σου!

Έχετε δει πιθανώς πολλές παραλλαγές από τα ποδήλατα, τα συγκεκριμένα όμως, είναι αποκλειστικά για τον εαυτό σας.
Η Swiss Art Director βρήκε έναν έξυπνο και πρωτότυπο τρόπο για να παράγει μοναδικά ποδήλατα.
Οι σκελετοί τους δημιουργούνται με τα ονόματα των κατόχων τους και η σειρά ονομάζεται «Γράψτε ένα ποδήλατο». Είναι πραγματικά έξυπνη ιδέα!

«Λουκέτο» σε άλλες 17 εφορίες της χώρας

Πρόκειται για εφορίες της περιφέρειας, οι περισσότερες από τις οποίες υπολειτουργούν τις αρμοδιότητες του θα αναλάβουν οι μεγαλύτερες εφορίες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή.

«Λουκέτο» σε άλλες 17 εφορίες της χώρας έβαλε το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για εφορίες της περιφέρειας, οι περισσότερες από τις οποίες υπολειτουργούν τις αρμοδιότητες του θα αναλάβουν οι μεγαλύτερες εφορίες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή.

Ειδικότερα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλου αναστέλλεται από την 1η Δεκεμβρίου η λειτουργία των εξής εφοριών:
1. Δ.Ο.Υ. Γαστούνης οι δραστηριότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ. Αμαλιάδας.
2. Δ.Ο.Υ Σοχού που ενσωματώνεται στην Δ.Ο.Υ. Λαγκαδά.

Έρχεται το βιονικό μάτι για τους ανθρώπους με ολική τύφλωση


Αρχικά οι δοκιμές θα γίνουν σε ανθρώπους που παρουσιάζουν ολική τύφλωση καθώς η συσκευή είναι κατάλληλη μόνο για τέτοιου είδους περιπτώσεις, όμως με την συνέχιση των ερευνών η συσκευή θα λειτουργεί αποτελεσματικά και για άτομα με χαμηλή όραση.
  
Ο ομογενής καθηγητής Ευστράτιος Σκαφιδάς καθηγητής Ψηφιακής Τεχνολογίας του πανεπιστημίου της Μελβούρνης NICTA ηγείται της έρευνας για τη δημιουργία του 1ου βιονικού ματιού.
Σε συνεργασία με το ινστιτούτο Bionic Vision Australia ανακοίνωσαν πως οι έρευνες βρίσκονται στην τελική τους φάση και μέσα στα επόμενα 2 χρόνια η πρώτη εμφύτευση θα έχει πραγματοποιηθεί.
Προς το παρόν οι ερευνητές εργάζονται για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας του βιονικού ματιού. Οι πρώτες δοκιμές του της συσκευής ευρείας θέασης (βιονικού ματιού) θα πραγματοποιηθούν το 2013. Εάν αυτές οι δοκιμές είναι επιτύχεις θα ακολουθήσει η εμπορική διανομή της συσκευής έτσι ώστε σε λίγα χρόνια να είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό.

Εράνη: Με τη σκέψη στο Διαγόρα - Ο καλύτερος τάπητας στη Μεσσηνία!

Με την σκέψη στραμμένη στον Κυριακάτικο εκτός έδρας αγώνα με το Διαγόρα, συνεχίζει η Εράνη την προετοιμασία της. Στη διάθεση του προπονητή Νίκου Κακαλέτρη βρίσκονται όλοι οι ποδοσφαιριστές, καθώς δεν υπάρχουν προβλήματα από τραυματισμούς. 

Βέβαια από το Κυριακάτικο παιχνίδι θα απουσιάσει ο Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος, ο οποίος εκτίει τη δεύτερη αγωνιστική της τιμωρίας του.
 
Σύντομη αναφορά στο νικηφόρο παιχνίδι με τον Α.Ο. Εικοσμίας έκανε ο κ. Κακαλέτρης: 
«Σίγουρα ήταν δίκαιη η επικράτησή μας. Στην αρχή μέχρι να μπούμε στο ρυθμό του παιχνιδιού δυσκολευτήκαμε. Όμως μετά με ξεκάθαρο στόχο και πλάνο καταφέραμε να φτάσουμε δίκαια στην επικράτηση»

Ο προπονητής της Εράνης σχολιάζοντας πώς βλέπει τη συνέχεια για την ομάδα, δήλωσε: 
«Ο καιρός λειτουργεί υπέρ μας γιατί με τα παιχνίδια βελτιώνομαστε. Είναι σύμμαχός μας, ενόψει της συνέχειας όπου σίγουρα θα παρουσιαζόμαστε όλο και καλύτεροι»

Ελαιόλαδο: Οι τιμές του Ελαιολάδου από 28 Νοεμ - 04 Δεκεμβρίου

Οι τιμές του ελαιολάδου 
(από: elies-ladikalamatiano.gr)   

48η Εβδομ. (28  Νοέμ.-04 Δεκ. 2011). Ακόμη κάμψη  των τιμών στην  Ιταλία και Ελλάδα 

Πατέντα Έλληνα καθηγητή σώζει ζωές, αλλά και έργα τέχνης


Μια πολύ μικρή πατέντα, που χωράει στην παλάμη μας, σώζει ανθρώπινες ζωές - καθώς μετράει τους μικροοργανισμούς που απειλούν την υγεία μας, εντοπίζοντας ακόμη και τα σημεία που κατοικούν στον οργανισμό μας - έχει την υπογραφή του Έλληνα καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και κάτοχο της έδρας Fred Champion στο Τμήμα Πολιτικών και Περιβαλλοντολόγων Μηχανικών Κωνσταντίνου.

Το δώρο των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα


Δώρο εορτών δικαιούνται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου.
Ολόκληρο το δώρο, δικαιούνται οι εργαζόμενοι, που η σχέση εργασίας τους στον ίδιο εργοδότη, είχε διάρκεια χωρίς διακοπή, από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Για τον υπολογισμό, λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.
Όσοι αμείβονται με μισθό, λαμβάνουν δώρο ίσο με το μισθό ενός μήνα και όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο λαμβάνουν ως δώρο 25 ημερομίσθια.

Τρακάρισαν και «καρφώθηκαν»... σε φορτηγό!



Αναστάτωση προκλήθηκε νωρίς χθες το πρωί σε κεντρικό δρόμο της Αμαλιάδας, όταν δύο Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα συγκρούστηκαν πλαγιομετωπικά. Τα δύο αυτοκίνητα «προσγειώθηκαν» στο πίσω μέρος φορτηγού, το οποίο εκείνο την ώρα ήταν παρκαρισμένο.


Ήταν περίπου στις 9 το πρωί, όταν ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο κινούταν στην οδό Κουρογιαννοπούλου με κατεύθυνση την πλατεία Ανεμομύλου. Εκείνη την ώρα όμως, ένα δεύτερο Ι.Χ. αυτοκίνητο προσπάθησε να διασχίσει κάθετα τον δρόμο, στο ύψος του 4ου Δημοτικού Σχολείου. Η σύγκρουση ήταν ιδιαίτερα σφοδρή, με αποτέλεσμα τα δύο αυτοκίνητα να καταλήξουν στο πίσω μέρος ενός παρκαρισμένου φορτηγού στην απέναντι γωνία, όπου λειτουργεί μεταφορική εταιρεία.
Το ευτύχημα ήταν ότι το φόρτωμα ? ξεφόρτωμα του φορτηγού είχε ολοκληρωθεί μερικά μόλις λεπτά

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ: "Πάγος" στην Ολυμπία και Ιονία οδό


Σε πέντε μήνες από σήμερα αναμένεται να είναι έτοιμο το Ταμείο Εγγυήσεων, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να πειστούν -ή να διευκολυνθούν- οι τράπεζες να ξεκινήσουν και πάλι τη χρηματοδότηση των τεσσάρων παγωμένων έργων παραχώρησης. Εν τω μεταξύ το υπουργείο Υποδομών προσπαθεί να κλείσει τα τεχνικά θέματα και τις επιμέρους διαφορές με τους παραχωρησιούχους, ωστόσο η πρόοδος είναι αργή.
Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες έχει εξελιχθεί η υπόθεση των παγωμένων μεγάλων οδικών έργων (Ελευσίνα - Πάτρα - Πύργος, Ιόνια Οδός, Ε65 και Μαλιακός - Κλειδί).
Τα τελευταία νέα έρχονται αυτή τη φορά από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Επειτα από εκτενείς συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει επέλθει η κατ' αρχήν συμφωνία για τη δημιουργία του Ταμείου Εγγυήσεων, ενός χρηματοδοτικού μηχανισμού που θα χρησιμοποιηθεί για να αρθεί το αδιέξοδο με τις τράπεζες.

Περιμετρικός Δακτύλιος Καλαμάτας

20 Φλεβάρη η απόφαση για απαλλοτριώσεις

Αναβλήθηκε, τελικά, για τις 20 Φεβρουαρίου 2012 η χθεσινή συνεδρίαση στο Εφετείο Καλαμάτας για τις απαλλοτριώσεις στην περιμετρική οδό της Καλαμάτας.
Ως γνωστόν, το ελληνικό Δημόσιο ζητά τη μείωση των τιμών των απαλλοτριώσεων και, κυρίως, σε αυτές που αφορούν στις ειδικές αποζημιώσεις.
Αυτό έγινε κατόπιν αίτησης του Δημοσίου, μια και υπάρχουν επιπλέον αιτήσεις από θιγόμενους ιδιοκτήτες, για τις οποίες δεν υπήρχε έκθεση του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών. Έπρεπε, επομένως, το Δημόσιο να αντικρούσει και τα καινούργια αιτήματα που έχουν κατατεθεί.

Σήμερα, στο μεταξύ, εξετάζεται ακόμα μια σημαντική υπόθεση για τμήμα του δρόμου στον κόμβο της Σπερχογείας, που αφορά στην αποβολή ενός ιδιοκτήτη.
Από εκεί και πέρα, χθες ο δήμαρχος Παν. Νίκας, σε δηλώσεις του για την ουσία του θέματος, όπως είναι η υλοποίηση του έργου, είπε τα εξής: «Ο Δήμος Καλαμάτας για τον περιμετρικό

Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη "δεύτερης Γης"


Ο Kepler-22b, θα μπορούσε να υποστηρίξει ζωντανούς οργανισμούς, σύμφωνα με τη NASA. Τι έχουν δείξει οι έρευνες μέχρι στιγμής. Όσα πρέπει να ξέρετε για το δίδυμο αδερφάκι της Γης (Vid+Pic)
Η NASA ανακοίνωσε ότι ο πλανήτης Kepler-22b, οποίος εντοπίστηκε πριν δύο χρόνια, είναι στην πραγματικότητα μια δεύτερη Γη, καθώς πληροί τις προϋποθέσεις για να υποστηρίξει ζωντανούς οργανισμούς.
Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Kepler, κάτι τέτοιο, αν και στο παρελθόν διάφορες μελέτες είχαν δείξει ότι η ύπαρξη σωμάτων σε υγρή μορφή ήταν πιθανή.
O πλανήτης Kepler 22-b, βρίσκεται 600 έτη φωτός μακριά από τη Γη, είναι 2,4 φορές μεγαλύτερος από τη Γη και έχει θερμοκρασία 22 βαθμών Κελσίου.
Πρόκειται επίσης για το μικρότερο πλανήτη που εντοπίζεται πέρα από το ηλιακό μας σύστημα και σε περιοχή που ευνοεί την ύπαρξη ζωής.

Η ομάδα που παρακολουθούσε τον πλανήτη, έπρεπε να περιμένει να περάσει τρεις φορές από το τηλεσκόπιο Kepler, πριν προχωρήσουν στην ανακοίνωσή τους. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν ο πλανήτης είναι βραχώδης, αεριώδης ή βρίσκεται σε ενδιάμεση κατάσταση.

Το πρώτο βρεφικό γάλα και στα σούπερ μάρκετ


Και από τα σούπερ μάρκετ, και μάλιστα με τιμή έως και 20% χαμηλότερη, θα διατίθεται από την 1η Ιανουαρίου του 2012 το βρεφικό γάλα πρώτης ηλικίας
Διαθέσιμο και από τα σούπερ μάρκετ το γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας για παιδιά έως έξι μηνών, που σήμερα διατίθεται μόνο από τα φαρμακεία.
Από το νέο έτος, όπως ανακοίνωσαν από κοινού οι υπουργοί Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, και Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απελευθερώνεται η αγορά του γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας.

Έρχονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες


Αλλάζει από σήμερα το σκηνικό του καιρού. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται και λίγα χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά
 Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, ενώ αναμένονται και λίγα χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.
Στην Αττική, θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανότατα πρόσκαιρες καταιγίδες το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν 4 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 ως 18 βαθμούς Κελσίου.

"Το Βήμα" για το διπλό φονικό: Αποκλείεται βεντέτα, μυρίζουν ναρκωτικά

«Ο αδελφός μας, αλλά και η οικογένειά μας γενικά, δεν είχε εμπλακεί σε κάποια αλβανική βεντέτα. Ωστόσο δεν γνωρίζουμε ποιες συναλλαγές ή δοσοληψίες μπορεί να είχε ο συγγενής μας στην περιοχή της Καλαμάτας». Αυτό κατέθεσαν τα δύο αδέλφια του 35χρονου Αλβανού Φιλίπ Μεσάι, που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ πριν από μία εβδομάδα μαζί με τον 2χρονο γιο του, Κέρι. Μετά από αυτή την κατάθεση, οι έρευνες των αστυνομικών για τον εντοπισμό του δράστη  στρέφονται στις δοσοληψίες που είχε το θύμα στη Μεσσηνία με ντόπιους και αλλοδαπούς. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στην ιστοσελίδα  "Το Βήμα": «Η άποψη που επικρατεί στους ερευνητές της υπόθεσης είναι ότι η άγρια δολοφονία πατέρα και γιου σχετίζεται πιθανότατα με υπόθεση ναρκωτικών. Ωστόσο σε αυτή τη φάση δεν έχουν ακόμη αποκλειστεί και άλλα ενδεχόμενα.

Ιερέας στα Φιλιατρά συνέλαβε 3 κακοποιούς

Οχι χωρίς τον ξενοδόχο, αλλά χωρίς τον... παπά υπολόγιζαν δύο Ρουμάνοι κλέφτες 18 και 21 ετών στα Φιλιατρά. Ο ιερέας Διονύσιος Καλογερόπουλος της ενορίας του Αγίου Ιωάννη Φιλιατρών κατάφερε να ακινητοποιήσει τον έναν από αυτούς, ενώ περιφέρονταν... περίεργα έξω από το σπίτι του το βράδυ της Δευτέρας. Ομως δεν στάθηκε μόνο σ' αυτό, καθώς μετά από λίγη ώρα μαζί με άλλον ένα συμπολίτη του ακινητοποίησαν κι έναν Αλβανό που κουβαλούσε πάνω του σιδερολοστό και κουκούλα κι από ό,τι φαίνεται έχει «πλούσιο» παρελθόν.
Οπως αποδείχθηκε, νωρίτερα οι δύο Ρουμάνοι είχαν κλέψει ένα μηχανάκι από την περιοχή των Φιλιατρών το οποίο και βρέθηκε λίγες ώρες αργότερα, καθώς ο συλληφθείς αποκάλυψε το σημείο όπου το είχαν παρατήσει. Εν τω μεταξύ χθες το πρωί συνελήφθη από άνδρες του ΑΤ Φιλιατρών και ο δεύτερος Ρουμάνος.

Πύργος: ΡΟΜΑ τα έσπασαν μέσα και έξω από το Γενικό Νοσοκομείο

Στα όρια τους έχουν φτάσει εργαζόμενοι και επισκέπτες στο νοσοκομείο Πύργου, αλλά και οι περίοικοι από την παραβατική συμπεριφορά των ΡΟΜΑ. Tο απόγευμα της Τρίτης με
πέτρες, σιδερολοστούς και άλλα αντικείμενα, μια πολυμελής ομάδα σύμφωνα με μαρτυρίες, έσπασε ότι βρήκε στο πέρασμά της. Τα εξωτερικά εμπορικά κιόσκια, το φυλάκιο των σεκιούριτι και ένα αυτοκίνητο συγγενούς ασθενούς, δεν γλίτωσαν από τη μανία των ΡΟΜΑ. Άμεση ήταν η κινητοποίηση των ανδρών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου που έκανε στο επόμενο από το χτύπημα ημίωρο αρκετές προσαγωγές.

Σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων στο νοσοκομείο όλα ξεκίνησαν από μια διαμάχη μεταξύ ΡΟΜΑ

Αμαρτία.. Ολυμπιακός Αρσεναλ 3-1

Ο Ολυμπιακός έκανε το χρέος του απέναντι στην Άρσεναλ, επικράτησε 3-1 των Άγγλων στο «Καραϊσκάκη», αλλά δεν πανηγύρισε την πρόκριση στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, αφού οι Γερμανοί -για μια ακόμη φορά- δεν αποδείχθηκαν φίλοι μας. Παρότι η…
Ντόρτμουντ βρέθηκε να προηγείται 2-0 της Μαρσέιγ, έχασε 3-2 με τους Γάλλους να παίρνουν το δεύτερο εισιτήριο για την επόμενη φάση. Για την ιστορία, τα τέρματα της νίκης των «ερυθρολεύκων» σημειώθηκαν από τους Τζεμπούρ (16’), Φουστέρ (36’) και Μοδέστο (89’). Ο Μπεναγιούν (57’) εκείνο των «κανονιέρηδων».

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...