ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΄ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα
Υλικά
4 μελιτζάνες φλάσκες
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
3 πιπεριές φλωρίνης
2 σκελίδες σκόρδο
1/3 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
ξύδι

Εκτέλεση
Ψήνουμε τις μελιτζάνες μας σε φούρνο στους 200 C για 3 τέταρτα της ώρας (θα τις δούμε ότι έχουν ζαρώσει) και στη συνέχεια...
τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε σχετικά μεγάλα κομμάτια.
Ψήνουμε τις πιπεριές τις οποίες, βγάζοντας τις από το φούρνο, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε

«ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ» Στο Μουσείο Ελιάς της Σπάρτης αύριο η Μύρτιδα

Στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη θα παρουσιαστεί αύριο η Μύρτιδα, η οποία αποτελεί ένα λαμπρό επιστημονικό επίτευγμα, που αφορά την ανάπλαση του προσώπου μιας νεαρής κοπέλας του 5ου π.Χ. αιώνα. Η παρουσίαση γίνεται από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, την Ε΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και τον επίκουρο καθηγητή του πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλη Παπαγρηγοράκη.

 Η ιστορία της Μύρτιδας είναι γνωστή. Το κρανίο της αποκαλύφθηκε από την αρχαιολόγο Έφη

Στον Άραξο η πρώτη πτήση της RYANAIR. Σύνδεση της Δυτ. Ελλάδας με το εξωτερικό

Στο Αεροδρόμιο του Αράξου προσγειώθηκε σήμερα Τρίτη η πρώτη πτήση της εταιρείας RYANAIR με την οποία αρχίζει σύνδεση της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας γενικότερα με το εξωτερικό, αναβαθμίζοντας πλέον τον Άραξο σε ένα από τα βασικά αεροδρόμια της χώρας. Η εταιρεία θα προσφέρει αρχικά πτήσεις από και προς Λονδίνο, Μιλάνο και Πάφο και οι τιμές των εισιτηρίων της

Ημερίδα στην Κόρινθο “Ο ιός της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών”

     Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Κορινθίας σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ, τον Ε.Λ.Γ.Ο Δήμητρα και τον Δήμο  Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης  διοργανώνουν ημερίδα την Πέμπτη  29-3-2012 και ώρα 5:00 μ.μ. στο  Δημοτικό Θέατρο  «Άγγελος Σικελλιανός» στο  Ξυλόκαστρο  με θέμα:
«ο ιός  της Τριστέτσας  των εσπεριδοειδών (CTV) –Μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης  και εξάλειψη της ασθένειας».
Ομιλητές στην ημερίδα θα είναι:
1. Ν. Κούλης και Δρ. Δ. Γκιλπάθη  εκπρόσωποι της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ  που θα αναλύσουν θέματα που αφορούν τη φυτοϋγειονομική νομοθεσία, νομοθεσία και

Ο κύκλος της ζωής..

Ο δρόμος με τα τεράστια τείχη από χιόνι


  Το Tateyama Kurobe  είναι μια εντυπωσιακή διαδρομή μέσα από τις Βόρειες Ιαπωνικές Άλπεις. Μπορείτε να την διασχίσετε  με τα πόδια (όχι και τόσο συνηθισμένο), με τελεφερίκ, με λεωφορείο ακόμη και με τρόλεϊ. Η διαδρομή είναι δημοφιλής για τα ψηλά τείχη από χιόνι που σχηματίζονται

Διαμαρτυρία του "Πυρσού" για τα κάγκελα στο σχολικό συγκρότημα

Τα μέλη του Δ.Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου Φιλιατρών « ο Πυρσός» συγκεντρωθήκαμε στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο τη Δευτέρα 26/3/2012 στις 8 το βράδυ και ομόφωνα αποφασίσαμε, να διαμαρτυρηθούμε για το απαράδεκτο, ακαλαίσθητο και αταίριαστο στην παράδοση, την αρχιτεκτονική αισθητική και τον περιβάλλοντα χώρο της γύρω περιοχής στην πόλη μας «κιγκλίδωμα» της περίφραξης του κτιριακού συγκροτήματος Γυμνασίου-παλαιού Λυκείου και του υπό κατασκευή νέου Λυκείου.
 
Διαμαρτυρόμαστε, γιατί θεωρούμε ότι είναι προσβολή στους κατοίκους της πόλης μας που μαθήτευσαν στο σπάνιο ιστορικό νεοκλασικό σχολείο που κατασκευάστηκε το 1926, από τους παππούδες μας, με δικά τους χρήματα και που αντί να αναδειχτεί και να αξιοποιηθεί όπως του αξίζει από την πολιτεία, το υποτιμούν και μαζί με αυτό την ιστορία, την παράδοση και τον

Ξενοδοχεία σε ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες

Δημιουργία μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων ή τουριστικών κατοικιών προς πώληση σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων σε δέκα ακατοίκητα νησιά ή βραχονησίδες, προβλέπεται σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.
Βάσει του σχεδίου νόμου "Ρυθμίσεις ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μεταφορών, δημοσίων έργων και άλλες διατάξεις", επιτρέπεται η δημιουργία "οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων"

Στάση εργασίας σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ την Τετάρτη

Στάση εργασίας πραγματοποιούν την Τετάρτη το Μετρό, ο ΗΣΑΠ, και το Τραμ από τις 11:00 μέχρι τις 15:00.
Οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. προχωρούν στην 4ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας με θέμα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Όπως καταγγέλλουν, η διοίκηση επιχειρεί να καταργήσει όλο το θεσμικό πλαίσιο που περιβάλλει τους εργαζόμενους στην Αστική Σταθερή Τροχιά, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να απαξιώσει και να υποβαθμίσει εκτός από τους υπαλλήλους και το παραγόμενο συγκοινωνιακό προϊόν.

Καλαμάρια - γίγαντες στο Αιγαίο

 Τα Ommastrephes bartramii έφτασαν από τον Ειρηνικό σε Σάμο και Λειψούς
 
 Δύο τεράστια καλαμάρια, σπάνιοι επισκέπτες στις ελληνικές θάλασσες, βρέθηκαν μέσα σε 48 ώρες στη Σάμο και στους Λειψούς.

Σύμφωνα με το δίκτυο παρατήρησης του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος», που τα κατέγραψε, πρόκειται για καλαμάρια του είδους Ommastrephes bartramii, τα οποία απαντώνται συνήθως στον Ειρηνικό Ωκεανό και σπανίως εμφανίζονται στη Μεσόγειο και μάλιστα στο Αιγαίο.

Το πρώτο, ένα καλαμάρι μήκους 1,63 μ. και βάρους 9 κιλών, εντοπίστηκε νεκρό στις 8 Μαρτίου, κοντά στην παραλία Κοκκάρι της Σάμου, από μέλη της ομάδας Αυτοδυτών Σάμου.

«Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα θηλυκά του είδους που έχει καταγραφεί» αναφέρει ο κ. Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του «Αρχιπελάγους».

Οι αυτοδύτες της Σάμου ειδοποίησαν την ομάδα άμεσης ανταπόκρισης του ινστιτούτου. Στην περιοχή

Κυκλοφορούσε στην εθνική με δέκα κιλά χασίς!

Μακρύ ταξίδι με το αυτοκίνητό του γεμάτο ναρκωτικά έκανε ένας 31χρονος αλλοδαπός και μάλιστα μέσω του εθνικού οδικού δικτύου, όπως προκύπτει από τις πέντε αποδείξεις πληρωμής διοδίων που βρέθηκαν όταν οι άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών έβαλαν τέλος στο δρομολόγιό του!
     
Οι αστυνομικοί είχαν πληροφορίες ότι ο Αλβανός ύποπτος είχε αναλάβει την μεταφορά μεγάλου φορτίου χασίς, αλλά τον εντόπισαν όταν είχε ήδη φτάσει έξω από

Αναστάτωση στα ιδιωτικά σχολεία

Προώθηση του νόμου του 2010  για τα ιδιωτικά σχολεία έκανε ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Μπαμπινιώτης, προκειμένου να διευκρινισθούν κάποια ζητήματα, όπως είπε σε δήλωσή του.

Την ίδια ώρα η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) εξήγγειλε 24ωρη απεργία για την Τετάρτη, καταγγέλλοντας ότι με την τροπολογία αυτή διευκολύνονται οι απολύσεις εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία.

Ο υπουργός Παιδείας στη δήλωσή  επισημαίνει  «Πρόκειται για το Νόμο 3848 που έχει ψηφισθεί το

Πρώτος λαμπαδηδρόμος ο κολυμβητής Σπύρος Γιαννιώτης

 
Ο Σπύρος Γιαννιώτης επιλέχθηκε απο την Ολυμπιακή Επιτροπη να είναι ο αθλητής που θα ανάψει την Ολυμπιακή φλόγα για το Λονδίνο στις 10 Μαΐου στην Αρχαία Ολυμπία.

Η τελετή αφής της φλόγας θα γίνει στις 10 Μαϊου το μεσημέρι, παρουσία του Προέδρου της ΔΟΕ Δρ. Ζακ Ρογκ ενώ θα παραδοθεί στη βρετανική αντιπροσωπεία, στις 17 Μαΐου, στις 19.00, στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Η φλόγα θα διανύσει περίπου 3.000 χιλιόμετρα επί ελληνικού εδάφους, περνώντας από 43 πόλεις,

Αμαλιάδα: Αδελφός μαχαίρωσε αδελφό!

Συμπλοκή μεταξύ αδελφών σημειώθηκε χθες το πρωί στην Αμαλιάδα, με πρωταγωνιστές δύο αλλοδαπούς από το Μπαγκλαντές.

Μάχη τσιγγάνων – πολιτών με τραυματίες στο Αριοχώρι

Αλλη μια μάχη έγινε ανάμεσα σε τσιγγάνους και ντόπιους στο Αριοχώρι με τραυματίες.Εχουν βρεί το μπελά τους οι κάτοικοι στο Αριοχώρι, δεν βρίσκουν λύση και δυστυχώς τα πράγματα σοβαρεύουν πολύ. Στο νοσοκομείο κατεληξαν τρείς νεαροί οι οποίοι μετείχαν στην ομάδα περιφρούρησης του χωριού. Αναγκασμένοι είναι οι κάτοικοι κάθε βράδυ να κάνουν βάρδιες για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.Ετσι και προχθες το βράδυ, οι κάτοικοι είδαν σε φούρνο της περιοχής τρία τσιγγανάκια τα οποία και θεώρησαν ύποπτα για κλοπή. Τους έκαναν παρατηρήση και τα έδιωξαν για να επιστρ’έψουν λίγο αργότερα πάνω από 20 τσιγγάνοι. Επιτέθηκαν στους ντόποιους με ξύλα και σίδερα και αρχισαν να χτυπιούνται με πέντε ντόπιους που βρέθηκαν στο κατάστημα, ενώ στην συνέχεια

Φιλιατρά: Οδός Δεκατεσσάρων. Δρόμος για δοκιμή σε αμορτισέρ.

    Δρόμος για δοκιμή στα αμορτισέρ των αυτοκινήτων έχει καταντήσει η οδός δεκατεσσάρων αλλά και πολλοί δρόμοι στα Φιλιατρά.
Η Δεκατεσσάρων είναι δρόμος ο οποίος συγκεντρώνει μεγάλη κίνηση αυτοκινήτων Τουριστικών λεωφορείων αλλά και φορτηγών. Θεωρείται δε από τους πλέον κεντρικούς δρόμους με τον φόρτο κυκλοφορίας που έχει.
Όταν επί προηγούμενης δημαρχίας ο δρόμος είχε ξυστεί και ασφαλτοστρωθεί, ήταν σαν διάδρομος αεροδρομίου. Χαιρόσουν να οδηγείς....

ΔΕΗ: Ενημέρωση Καταναλωτών

Ανήκετε στους 205.000 καταναλωτές, που πρέπει να αναζητήσουν άμεσα προμηθευτή ρεύματος;
Το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (P.A.E.)και τον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε.) αναφορικά με τις εταιρίες Hellas Power και Energa Power Trading, ανακοινώνει στους καταναλωτές ότι:

- Όλοι οι λογαριασμοί που έχουν εκδοθεί ή θα εκδοθούν από τους προμηθευτές

Σε συμπλοκή προχθές το βράδυ: Τσιγγάνοι τραυμάτισαν 3 νέους στο Αριοχώρι

Εκρηκτική είναι πλέον η κατάσταση στο Αριοχώρι και αρκεί μια ασήμαντη αφορμή για να γίνει μακελειό. Προχθές σε συμπλοκή μεταξύ ντόπιων και τσιγγάνων τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 3 νεαροί, οι οποίοι συμμετέχουν εθελοντικά στην ομάδα περιφρούρησης του χωριού. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, προχθές γύρω στις 8 το βράδυ, πάνω από  30 τσιγγάνοι επιτέθηκαν με σίδερα και ξύλα σε ντόπιους έξω από φούρνο στην εθνική οδό, απ‘ όπου νωρίτερα είχαν απομακρυνθεί 2 τσιγγανάκια τα οποία, όπως λέγεται, θεωρήθηκαν ύποπτα για κλοπή.

Σύλλογοι από την Πυλία δώρισαν λάδι στους Γιατρούς του Κόσμου και στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Ν. Ιωνίας


Ελαιόλαδο από τη Μεσσηνία, προσφορά των μελών τους και ευρύτερα κατοίκων της Πυλίας, διένειμαν στο Δήμο Νέας Ιωνίας και στους Γιατρούς του Κόσμου, ο Σύλλογος Επαγγελματιών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φοινικούντας, η θεατρική ομάδα “Οδύσσεια“ με έδρα τη Λογγά και η Τοπική Κοινότητα Χράνων.
Με πρωτοβουλία των συγκεκριμένων φορέων συγκεντρώθηκαν 900 κιλά λάδι και φάρμακα από τη Φοινικούντα, τη Λογγά, τους Χράνους και άλλα χωριά της περιοχής, και την περασμένη Πέμπτη έγινε η διανομή τους στην Αθήνα. Αρχικά, στους Γιατρούς του Κόσμου, στην πλατεία Κουμουνδούρου, δόθηκαν τα 450 περίπου κιλά λάδι και τα φάρμακα.

Στην… τελική ευθεία μπήκε ο νέος δρόμος

Στην τελική ευθεία έχει μπει το έργο του αυτοκινητόδρομου στη Μεσσηνία, καθώς πρέπει να παραδοθεί στα τέλη Μαΐου το τμήμα από την Τσακώνα έως το “Πράκτικερ“. Στην ευθεία της Ανθειας, στον υφιστάμενο δρόμο, από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης έχει παραδοθεί το ρεύμα προς την Αθήνα και προχωρούν οι εργασίες, ώστε την άλλη εβδομάδα να επιστρέψει πλήρως η κυκλοφορία στην ευθεία, προκειμένου να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η γέφυρα του αυτοκινητόδρομου στο συγκεκριμένο σημείο. Εκεί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην παραλλαγή του δρόμου, στο ρεύμα προς Καλαμάτα.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ